Megjelent: 12 éve

Érdemes számításba venni a vidéki távmunkaházakat

Eddig tízen dolgoznak főállásban, hatórás munkaidőben az örkényi távmunkaházban, de még keresünk dolgozókat - mondta Kovács István, a település polgármestere. A cég jelenleg 22 dolgozó foglalkoztatását tervezi. A Deloitte Zrt. szakértője szerint elsősorban speciális szakképzést nem igénylő, főként adminisztrációs feladatok kiszervezésekor érdemes megfontolni a vidéki távmunkahelyek létesítését.

A távmunkaház egy kísérleti projekt eredményeképpen jött létre, és az önkormányzat a 22 millió forintos épülettel járult hozzá a programhoz, a Magyar Távmunka Szövetség pedig a távmunkavégzésre alkalmasnak talált helyi és környékbeli munkavállalók képzésében, illetve a munkáltatók odavonzásában segített. A távmunkaház létrehozásával egyidejűleg a városból és a környékbeli településekről több mint hatvanan vettek részt számítógép-kezelői tanfolyamon, illetve többen a távmunkavégzés feladataira is felkészültek.

Az örkényi mintaprojekt eddigi tapasztalatai alapján a munkáltató távmunkásonként évi egymillió forintot takaríthat meg, ami mintegy 31 százalékos költségcsökkenést jelent a hagyományos irodai foglalkoztatáshoz képest - mondta Forgács Tamás, a Deloitte Zrt. szakértője. Ez a megoldás ugyanakkor a fenntartó térség számára is előnyös, mivel a munkabéren és az ingatlanbérleti költségen keresztül az odaáramló tőke 50 fő után eléri az évi 110 millió forintot.

Forgács szerint ezért érdemes megfontolniuk a vidéki önkormányzatoknak - főképp azoknak, amelyek Leader támogatásokra is jogosultak - a távmunkaház létesítését. Május 22-éig ugyanis a Leader programban részt vevő közösségek olyan munkahelyteremtő támogatásokra pályázhatnak az Új Magyarország vidékfejlesztési terv keretein belül, amelyek alternatív távmunka megoldásokkal hozzájárulhatnak a vidék foglalkoztatási gondjainak enyhítéséhez - áll a Napi Gazdaságban.

A távmunkaház előnye abban áll, hogy komolyabb infrastrukturális befektetetés nélkül is viszonylag gyorsan teremthetnek munkahelyet. Mivel a munkáltatók egyedi igényei alapján kialakított távmunkaházakba csak a szerződéses munkavállalók léphetnek be, ott a hagyományoshoz hasonló munkahelyi körülmények alakíthatók ki.

Általában csak egy vagy kevés munkaadó dolgoztat egy-egy távmunkaházban, ez garanciákat nyújt az egyes tevékenységeiket a kedvezőbb munkabér-adottságú területekre kitelepítő cégeknek. Viszonylag kis költséggel megoldhatóak ugyanis például a biztonsági követelmények és a szükséges logisztika is.

Az örkényi távmunkaházhoz készített elemzések szerint a költséghatékony működés fő elemei, a bér-, az ingatlan- és a kommunikációs költségek, valamint a munkavégzéshez alkalmas munkaerő megléte jelentős előny a vidéki munkaerő javára.

- Elsősorban speciális szakképzést nem igénylő, főként adminisztrációs feladatok kiszervezésekor érdemes megfontolni a vidéki távmunkahelyek létesítését - mondta Forgács.

A házban dolgozó tíz nő jelenleg a MarketX Bt. számára gazdasági kiadványok online és telefonos értékesítését végzi, munkájuk alkalmanként adatrögzítéssel egészül ki.

Napi Gazdaság
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hogyan dolgozzunk otthonról gyerek mellett?

A munka és a gyereknevelés összeegyeztetése még talán sosem volt olyan nehéz, mint a jelenlegi helyzetben. Még akkor is, amikor az is iskolás,... Teljes cikk

Berobbant a home office tanácsadás - így segít a szakmai közösség

Az utóbbi két hétben munkavállalók tízezrei (vagy százezrei?) tapasztalnak meg egy új munkaformát, a home office-t. Nincsenek könnyű helyzetben. A... Teljes cikk

Távmunka? A kibertámadásokra is fel kell készülni!

A jelenlegi helyzetben az otthoni munkavégzés bevezetése megnövekedett biztonsági kockázatot jelent a vállalatok számára, ha ez nem jár együtt a... Teljes cikk