Megjelent: 3 hete

Ezek a foglalkozások növelik a demencia kockázatát

A The Lancet című tudományos folyóiratban részletezett tanulmány szerint a fizikailag megterhelőbb munkát végző emberek nagyobb eséllyel lesznek demensek. Arra a következtetésre jutottak, hogy „a közepes vagy magas fokozatú fizikai aktivitással járó munkakörökben végzett munka hosszú távon összefügg a kognitív károsodás megnövekedett kockázatával" - írja a nypost.com.

Ezek a foglalkozások növelik a demencia kockázatát-

„Kutatásunk rávilágít az úgynevezett fizikai aktivitási paradoxonra - arra, hogy a munkával kapcsolatos hosszú távú fizikai aktivitás rosszabb kognitív eredményekhez vezethet” - mondta a kutatás vezetője, Vegard Skirbekk, a Columbia Public Health népesség- és családegészségügy professzora a The Sun szerint.

A kutatók kimutatták, hogy a fizikailag megterhelő munkakörökben dolgozóknál mintegy 15,5%-kal nagyobb volt az esélye a demencia kialakulásának, míg az enyhébb fizikai terhelést igénylő munkakörökben dolgozóknál csak 9% volt az esélye a demencia kialakulásának.

A jelentős igénybevételt igénylő munkaköröket úgy határozták meg, mint amelyek „a karok és lábak fokozott terhelését és az egész test mozgatását igénylik, például mászás, emelés, egyensúlyozás, járás, lehajlás és anyagmozgatás”.

Ezek közé a hivatások közé tartoznak az eladók - kiskereskedelmi és egyéb -, az ápolási asszisztensek, a mezőgazdasági termelők és az állattenyésztők.

Az újságírók egyelőre látszólag biztonságban vannak a foglalkozás okozta Alzheimer-kórtól.

A kutatók arra jutottak, hogy ezek a munkakörök mind a testre, mind a mentális állapotra rossz hatást gyakorolnak. 

Az ápolói és értékesítési munkákat „gyakran jellemzi az autonómia hiánya, a hosszan tartó állás, a kemény munka, a merev munkaidő, a stressz, a kiégés" - olvasható a tanulmányban.

A fokozott fizikai aktivitás az élet későbbi szakaszában „összefüggésbe hozható a kisebb hippokampusz térfogattal és a rosszabb memóriateljesítménnyel” - írták a kutatók.

A munkahelyi paletta másik oldalával kapcsolatban a kutatók azt feltételezték, hogy a fizikailag kevésbé megterhelő munkák csökkentik a kognitív katasztrófa valószínűségét, mivel több szünetet és ezáltal több regenerálódási időt tesznek lehetővé.

Érdekes módon ugyanez az elmélet nem igaz a szabadidős tevékenységekre, amelyek pont fordítva „a kognitív károsodás alacsonyabb kockázatával” járnak együtt.

A tanulmány szerint a másik elmélet a kékgalléros munkások demenciára való nagyobb kitettségére az, hogy ennek ellenkezője, tehát a mérnöki, adminisztrációs és tanári munka, valamint más „kognitívan stimulálóbb” munkakörök valószínűleg segítenek az embereknek abban, hogy később is magas szintű kognitív képességeket legyenek képesek megőrizni az életük során.

Egy 2016-os tanulmány szerint a következő munkakörök segítik az egészséges agyműködés megőrzését: menedzser, tanár, ügyvéd, szociális munkás, mérnök, fizikus, orvos, fogorvos és gyógyszerész.

Dr. Skirbekk szerint a jövőbeli kutatásoknak fel kell mérniük, hogy a foglalkozási fizikai aktivitás és más tényezők „hogyan kapcsolódnak a demencia és az enyhe kognitív zavar kockázatához idősebb korban”.

https://nypost.com/

kép: freepik

A szellemi munka megelőzheti a demenciát

 

 

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ezek a foglalkozások növelik a demencia kockázatát

A The Lancet című tudományos folyóiratban részletezett tanulmány szerint a fizikailag megterhelőbb munkát végző emberek nagyobb eséllyel lesznek... Teljes cikk

A túlsúlyos emberek nagyobb valószínűséggel vesznek ki betegszabadságot

A túlsúlyos emberek nagyobb valószínűséggel vesznek ki betegszabadságot - derül ki egy európai tanulmányból. Mivel az Egyesült Királyságban az... Teljes cikk

Forró téma a dolgozók mentális egészségmegőrzése: tippek

A járványhelyzet óta jelentősen emelkedett a dolgozókra nehezedő nyomás és stressz, amire a munkáltatóknak is reagálniuk kell, mert a mentális... Teljes cikk