Megjelent: 5 éve

Ezért bírságolnak a munkaügyi ellenőrök

Vállalkozást vezetni nem könnyű feladat. Rengeteg szabály, egy halom adminisztráció és egyetlen baki is milliókba kerülhet. Már 2-3 alkalmazott foglalkoztatása is nagy odafigyelést, precíz dokumentációt igényel. Mire figyeljünk, hogy a munkaügyi ellenőr ne minket bírságoljon? Íme az eKontento online könyvelő iroda tanácsai.

Munkaügyi ellenőrzés esetén fontos, hogy a kiérkező ellenőrrel ki és hogyan beszél. Minél rendezettebbek az anyagok, minél jobban látja, hogy foglalkozik a munkáltató a munkaügyi szabályok betartásával, az ellenőr annál kevésbé „köt bele” a dolgokba, érdemes tehát rendesen vezetni az adminisztrációt akkor is, ha ez jelentős papírmunkát igényel. A bírság elkerüléséhez azonban valóban mindennek hibátlannak kell lennie. (A próbanap, próbaidő, vagy épp a bérlevonás kapcsán gyakoriak a bírságok, sokszor nem is tudják a munkáltatók, hogy hibáznak.)

1. A munkaszerződést írásba kell foglalni, ez a munkáltató feladata és felelőssége. Ennek elmaradása miatti érvénytelenségre csak a munkavállaló hivatkozhat, ő is csak 30 napon belül. (Ha kíváncsi, mi az a 3 dolog, amit feltétlenül érdemes rögzíteni alkalmazottak szerződésébe, olvassa el korábbi cikkünket!)

A munkaviszonnyá minősítés okai:
 • a munkát vállalkozási vagy megbízási szerződés keretében végzik
 • a személy és vagyonvédelmi cég egyéni vállalkozót “foglalkoztat”
 • a munkát egyéb kapcsolatra hivatkozva végzik (családtag, szívesség….)
 • a munkát írásba foglalt munkaszerződés nélkül végzik
 • jogellenes foglalkoztatás történik az egyszerűsített foglalkoztatás szabályaira hivatkozva
 • teljes munkaidejű foglalkoztatás történik részmunkaidős szerződés alapján
 • a munkaerő kölcsönzést színlelt szerződéssel végzik
 • 2. A munkaszerződésnek tartalmaznia kell a munkavállaló alapbérét (minimálbér- a FEOR 9…, illetve garantált bérminimum a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörökben), munkakörét és munkahelyét. A munkavégzés helyét a munkaszerződésben kell meghatározni. Ennek hiányában a munkahely az a hely, ahol a munkavállaló munkáját szokás szerint végzi. Így több, vagy változó munkavégzési hely esetén a munkáltató egyoldalú nyilatkozattal határozhatja meg a munkavégzés helyét.

  3. A munkaszerződés akkor minősül megkötöttnek, ha abban feltüntetik a szerződő felek nevét, címét, a megkötés helyét, idejét és minden lényeges adatot, valamint mindkét fél aláírása szerepel rajta.

  4. A bejelentést az adóhivatal felé (ezt kapja meg az OEP – és így lesz egészségügyi ellátásra és így lesz egészségügyi ellátásra jogosult “érvényes TAJ kártya”) az első napot megelőzően, de legkésőbb az első napon, a foglalkoztatás megkezdése előtt kell megtenni.

  5. Bejelentés hiányában történő foglalkoztatás feltárása esetén az ellenőröknek kötelező bírságot kiszabniuk!

  6. A munkaügyi ellenőr feladata a jogviszony minősítése valódi tartalma alapján, így a színlelt szerződések feltárása is. Színlelt szerződés esetén azt munkaviszonnyá minősítik át. Hogy ezt elkerüljük, fontos, hogy az alkalmazottakat is megfelelően tájékoztassuk, hogy az ő foglalkoztatása miért, milyen formában van, és az mit jelent. (Például ne mondja egy megbízási szerződéssel dolgozó, hogy jelenléti ívet ír alá.)

  7. A munkavállaló a munkakörét az előírt rendben köteles átadni, és a munkáltatóval elszámolni munkaviszonya megszűnésekor. A munkakör-átadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelően biztosítani. A munkaviszony megszüntetésekor a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat, legkésőbb az utolsó munkában töltött napon.

  8. A munkáltató köteles (ezért ezt igazolnia kell) a járandóságokat kifizetni (munkabér, pótlékok, szabadság pénzbeli megváltása) az igazolásokat kiadni (személyesen vagy postán).

  9. Az ellenőrök nagy hangsúlyt fektetnek a munkaidő nyilvántartásra (Jelenléti ív) és a szabadság kiadását is fokozottan ellenőrzik.

  Az esetleges félreértések, jogtalannak érzett bírságok elkerülése érdekében ellenőrzés esetén mindenképp a helyszínen ellenőrizzük a jegyzőkönyveket, ahhoz van lehetőség hozzátenni. Ha például egy alkalmazott szerintünk valótlan dolgot állít, jobban járunk, ha már a helyszínen jegyzőkönyveztetjük, hogy szerintünk nem igaz.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Munkabalesethez kapcsolódó dokumentáció - a munkáltatóra és munkavédelmi szakemberre váró feladatokkal

  Egy balesetnél a munkáltatónak, vezetőnek, helyszínen lévő dolgozónak egyik pillanatról a másikra számos kötelessége, feladata keletkezik. Meg... Teljes cikk

  Letölthető munkabaleseti jegyzőkönyv minta és pótlap

  A munkáltatónak minden bejelentett, illetve tudomására jutott balesetről meg kell állapítania, hogy munkabalesetnek tekinti-e. Cikkünkben letölthető... Teljes cikk

  A foglalkoztatottság miatt nő a munkabalestek száma is

  A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya napokkal ezelőtt tette közzé az idei első félévben történt munkabalesetek alakulásáról szóló... Teljes cikk