>
Megjelent: 6 éve

Ezért bírságolnak a munkaügyi ellenőrök

Vállalkozást vezetni nem könnyű feladat. Rengeteg szabály, egy halom adminisztráció és egyetlen baki is milliókba kerülhet. Már 2-3 alkalmazott foglalkoztatása is nagy odafigyelést, precíz dokumentációt igényel. Mire figyeljünk, hogy a munkaügyi ellenőr ne minket bírságoljon? Íme az eKontento online könyvelő iroda tanácsai.

Munkaügyi ellenőrzés esetén fontos, hogy a kiérkező ellenőrrel ki és hogyan beszél. Minél rendezettebbek az anyagok, minél jobban látja, hogy foglalkozik a munkáltató a munkaügyi szabályok betartásával, az ellenőr annál kevésbé „köt bele” a dolgokba, érdemes tehát rendesen vezetni az adminisztrációt akkor is, ha ez jelentős papírmunkát igényel. A bírság elkerüléséhez azonban valóban mindennek hibátlannak kell lennie. (A próbanap, próbaidő, vagy épp a bérlevonás kapcsán gyakoriak a bírságok, sokszor nem is tudják a munkáltatók, hogy hibáznak.)

1. A munkaszerződést írásba kell foglalni, ez a munkáltató feladata és felelőssége. Ennek elmaradása miatti érvénytelenségre csak a munkavállaló hivatkozhat, ő is csak 30 napon belül. (Ha kíváncsi, mi az a 3 dolog, amit feltétlenül érdemes rögzíteni alkalmazottak szerződésébe, olvassa el korábbi cikkünket!)

A munkaviszonnyá minősítés okai:
 • a munkát vállalkozási vagy megbízási szerződés keretében végzik
 • a személy és vagyonvédelmi cég egyéni vállalkozót “foglalkoztat”
 • a munkát egyéb kapcsolatra hivatkozva végzik (családtag, szívesség….)
 • a munkát írásba foglalt munkaszerződés nélkül végzik
 • jogellenes foglalkoztatás történik az egyszerűsített foglalkoztatás szabályaira hivatkozva
 • teljes munkaidejű foglalkoztatás történik részmunkaidős szerződés alapján
 • a munkaerő kölcsönzést színlelt szerződéssel végzik
 • 2. A munkaszerződésnek tartalmaznia kell a munkavállaló alapbérét (minimálbér- a FEOR 9…, illetve garantált bérminimum a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörökben), munkakörét és munkahelyét. A munkavégzés helyét a munkaszerződésben kell meghatározni. Ennek hiányában a munkahely az a hely, ahol a munkavállaló munkáját szokás szerint végzi. Így több, vagy változó munkavégzési hely esetén a munkáltató egyoldalú nyilatkozattal határozhatja meg a munkavégzés helyét.

  3. A munkaszerződés akkor minősül megkötöttnek, ha abban feltüntetik a szerződő felek nevét, címét, a megkötés helyét, idejét és minden lényeges adatot, valamint mindkét fél aláírása szerepel rajta.

  4. A bejelentést az adóhivatal felé (ezt kapja meg az OEP – és így lesz egészségügyi ellátásra és így lesz egészségügyi ellátásra jogosult “érvényes TAJ kártya”) az első napot megelőzően, de legkésőbb az első napon, a foglalkoztatás megkezdése előtt kell megtenni.

  5. Bejelentés hiányában történő foglalkoztatás feltárása esetén az ellenőröknek kötelező bírságot kiszabniuk!

  6. A munkaügyi ellenőr feladata a jogviszony minősítése valódi tartalma alapján, így a színlelt szerződések feltárása is. Színlelt szerződés esetén azt munkaviszonnyá minősítik át. Hogy ezt elkerüljük, fontos, hogy az alkalmazottakat is megfelelően tájékoztassuk, hogy az ő foglalkoztatása miért, milyen formában van, és az mit jelent. (Például ne mondja egy megbízási szerződéssel dolgozó, hogy jelenléti ívet ír alá.)

  7. A munkavállaló a munkakörét az előírt rendben köteles átadni, és a munkáltatóval elszámolni munkaviszonya megszűnésekor. A munkakör-átadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelően biztosítani. A munkaviszony megszüntetésekor a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat, legkésőbb az utolsó munkában töltött napon.

  8. A munkáltató köteles (ezért ezt igazolnia kell) a járandóságokat kifizetni (munkabér, pótlékok, szabadság pénzbeli megváltása) az igazolásokat kiadni (személyesen vagy postán).

  9. Az ellenőrök nagy hangsúlyt fektetnek a munkaidő nyilvántartásra (Jelenléti ív) és a szabadság kiadását is fokozottan ellenőrzik.

  Az esetleges félreértések, jogtalannak érzett bírságok elkerülése érdekében ellenőrzés esetén mindenképp a helyszínen ellenőrizzük a jegyzőkönyveket, ahhoz van lehetőség hozzátenni. Ha például egy alkalmazott szerintünk valótlan dolgot állít, jobban járunk, ha már a helyszínen jegyzőkönyveztetjük, hogy szerintünk nem igaz.
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Így biztonságos egy rendezvény járványhelyzetben

  Az utóbbi fél évben szinte teljesen eltűntek a személyes találkozásokon alapuló rendezvények az üzleti életből. A koronavírus-járvány ezt is... Teljes cikk

  Így készüljünk a covid második hullámára - a legfontosabb munkajogi válaszok

  Mi történik akkor, ha a munkavállaló azért nem tud munkát végezni, mert a kiskorú gyermekével kell otthon maradnia egy iskolai járványügyi... Teljes cikk

  Testkamerákkal védi jegyvizsgálóit a MÁV

  A támadások megelőzése érdekében augusztus 31-től kötelező lesz a testkamera használata a vasúti jegyvizsgálóknak a bántalmazásokban leginkább... Teljes cikk