kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 9 éve

Ezt profin csak Angliában lehet megtanulni

Általában családi hagyománya is van annak, ha valaki kalapot szeretne csináltatni, de egyre több fiatal készíttet esküvőre, vagy az ascoti lovasversenyekre is kis, kecses fejdíszt. Anglia, a kalapok hazája, nézzük csak meg Kate Middleton csodás fejfedőit. Aki ma Magyarországon profi kalapos akar lenne, annak bizony Angliáig kell mennie, hogy elsajátíthassa a szakma fortélyait. Bara Marianne közel húsz éve foglalkozik fejfedőkkel. Régi szakmákat bemutató sorozatunk következő részében szakmai útjáról, kihívásairól, „kalap-fejekről”, és a lakásműhelyében kiállított, csodaszép kalapjairól egyaránt sokat mesélt.

Egy budai, zöldövezeti, társasházban, a saját lakásában kapott helyet Bara Marianne kalapszalonja. A belépő rögtön a munkaállomással, a műhellyel találkozik.

A műhely
A műhelyben található, sokfelé forgatott, elnagyolt arcú babafejek Bara Marianne legfontosabb munkaeszközei. Ezek olyan eszközök, amelyeken a kalapok végső befejezését végzik. Azonban Magyarországon ma már ezt sem lehet beszerezni. A kalapok alapanyaga sem kapható, Nyugat-Európából hozza be a nyersanyagokat. „ Régen a Galamb utca Budapesten tele volt kalapkellékes üzletekkel”- állítja a szakember. Ma már egy sincs. Sőt, ha meghal egy-egy kalapos, akkor az örökösök sok esetben kidobják az eszközeit.

Kalapszalon

Pedig egy-egy kalap árában nemcsak az a pár munkaóra van benne, ami alatt elkészül a darab, hanem az a hosszú-hosszú út, amit a kalappal dolgozó az eszközhasználattal, a szabásminták létrehozásával, egyszóval a szakmai kompetenciák megszerzésével eltöltött.
A lakás ad helyet a kalapszalonnak

A kalapszalonban minden évben készül egy nyári és egy téli kollekció. Ezeket a lakásszalonban lehet megtekinteni, illetve ezen a helyen lehet leadni az egyéni megrendeléseket is.


Munka szabadon, vagy megrendelésre

Ahogy említettük minden évben készül téli, és nyári kollekció. Ezek mellett szabadon kísérletezik „szempont nélkül, szabad kézzel, a fantáziájára bízva”. Ezek adják azt az örömét a munkának, ami feltölti, és amelyért érdemes volt húsz évvel ezelőtt a kézművességre cserélni az orvosi hivatást.

„Autodidakta módon, kísérletezgetésekkel jöttem rá a szakma fortélyaira. Sok egyedi, és kisszériás darabot készítek, melynek a formavilágát, a stílusát szeretik a vevők.”
Jellegzetes stílusúak a Bara Marianne kalapok

A kalapossághoz szükség van kézügyességre, fantáziára, és a jó ízlés mellett a forma iránti érzékre is. Néhány híres kalapos, komoly szobrászati tanulmányokat is folytatott. „Jóban kell lenni a három dimenzióval, hiszen a kalap térben létező dolog”- állítja a szakember. Ő maga is, munka közben folyamatosan forgatja körbe-körbe a kalapokat, ezért van a sok-sok tükör a szalonban, illetve a műhelyben.

A kalapos divatvilágban nincsenek olyan, színekben, formavilágban kifejezett trendek, mint ami a ruháknál megfigyelhető. Éppen ezért egy kalapos inkább dolgozhat a fantáziájára hagyatkozva, mert kevesebb minden korlátozza a munkáját. Bara Marianne nagyon szeret kísérletezni. Most az új alapanyagok vonzzák, és nemsokára lehet, hogy pálmarostból, banánlevélből, különleges formájú tollakból is találhatunk majd egy-egy darabot a szalonjában.

Fejdíszektől az esősapkáig

Nem is gondolnánk, hogy milyen sokan hordanak idehaza is kalapot. Eleve, nagyon sok menyasszony választja a konzervatívabb fátyol helyett ezt a fejfedőt. A bemutatóteremben láthattunk „Boleyn Annásat”, és „Marlene Dietrichest” is.
Menyasszonyi fejdíszek, kalapok
A másik, manapság egyre divatosabb irányzat, a fejdísz, amelyet például lóversenyre, esküvőre szívesen vesznek fel.
Fejdíszek
Készülnek olyan viseletek napi használatra, mint ez a matrózsapka, amely védi a széltől a fület, és a homlokot.

És alkalomra is lehet színházba, társadalmi eseményekre kalapot rendelni.
Bara Marianne az egyik kedvenc, alkalmi kalapjában

Akinek jól áll a kalap…

Általában az a tapasztalat, hogy azoknál a nőknél kerül elő a kalapviselés, ahol valamilyen gyermekkori előzmény is fellelhető. Volt egy kalaphordó nagymama, vagy más, kedves ismerős-rokon, akihez ez a szokás köthető. Másmilyen a viszonya a kalaphoz/sapkához annak, aki otthon, próbálgathatta, nézegethette. Szerencsére, a kalapviselet iránti igény mindig jelentős volt idehaza.

Az átlagos kalapméret 54-58 centiméter átmérőjű. Ez olyan, mint a női ruhaméretben a 38-42-es. De, ezen belül is vannak különböző fej-, és arctípusok, amelyekhez a kalapkészítéskor igazodni kell.

A fejforma meghatározza, hogy kinek mi áll jól. A másik, a kalapviseletet befolyásoló tulajdonság, az ápoltság. Bara Marianne úgy tapasztalta, hogy az arc állapota a meghatározó.

A kalapos egyik legfontosabb képessége – a formaérzék mellett- a ráérzés. Van úgy, hogy már a telefonbeszélgetés alapján sikerül megtalálni azt, amit a vevő szeretne. Még könnyebb a dolga a szakembernek azokkal, akiknek fejlett az önismerete. Ők azt is tudják, hogy mi is áll jól a számukra.

Sapkától a hétköznapi kalapig

Téli, nyári hétköznapi kalapok
Bara Marianne átlagosan 4-5 órát dolgozik a kalapokkal, majd fölszáll a buszra, és elindul beszerző körútjaira. Saját magán is tapasztalja, hogy nagykarimás kalapokat ma már nem tudnak a hétköznapi nők hordani. „Beakad a gallérba, elviszi a szél”- mondja. Ezért hétköznapi viseletre is inkább kiskarimás kalapokat, illetve alapvetően a funkcionális, és kényelmes darabokat szokott ajánlani. Esőkalap az átmeneti évszakokra, vagy egy-egy stílusos sapka is nagyon meghatározza a viselője öltözetét. Nyáron a nap ellen a szalmakalapok, vagy a mosható vászonkalapok is praktikusak.

A szakma jövője kérdéses

Gyakorlatilag a rendszerváltással került a hazai kalapos-szakma partvonalon kívülre. Ma Magyarországon nincs kalapos-képzés, és mára ebben az iparágban is eljutottunk a - Bara Marianne szavaival - gyarmatinak nevezett állapotba, amikoris saját iparról már egyáltalán nem beszélhetünk, és nagyon kiszolgáltatottakká váltunk. „Nem helyes megölni egyes iparágak hagyományát, mert ezzel szegényebbé válik a hazai kézművesipar”.

Ma ott tart ez a szakma is, hogyha igazán professzionálisan meg akarja tanulni valaki a kalapkészítést, annak Bara Marianne - dacára annak, hogy ő maga is foglalkozik tanítással-, azt ajánlja, menjen ki Angliába, a kalap hazájába.

„A gazdasági válság természetesen, engem is érint. Azonban mindez nem okozhat minőségromlást. Kompromisszumot nem kötök, inkább a hasznot csökkentem, de a kezem közül kikerült kalapok igényessége megmarad”- foglalta össze a szakember az elképzeléseit.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

"Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk

A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk