Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Fejleszteni kell a vezetői utánpótlás kinevelését

Az IBM közölte: a felmérés során 40 országban, így Magyarországon is, összesen négyszáz HR igazgatót kérdeztek meg arról, hogy milyen kihívások előtt állnak, s mely kérdéseket tartják a legégetőbbnek.

Gruhala Péter, az IBM Magyarország üzleti tanácsadó egységének igazgatója szerint a hatékony vezető nemcsak arról ismert, hogy hozza a számokat és keresztülverekszi magát a viharos időszakokon, hanem arról is, hogy olyan környezetet teremt, ami vonzza és megtartja a tehetségeket és a kiemelkedően teljesítőket. Ez azért fontos, mert a cégeknek rendelkezniük kell a később menedzserekké kinevezhető munkatársak csoportjával.

A kutatás során megkérdezettek több mint fele úgy vélte, vállalata nem tud megbirkózni azzal a feladattal, hogy munkatársaik tudását és készségeit olyan irányban és ütemben fejlessze, ahogyan azt az üzleti élet megkívánja. További problémát jelent, hogy sok esetben a kollégák ismeretei nincsenek szinkronban a cég célkitűzéseivel. A tanulmány szerint a gazdálkodó szervezetek számára kulcsfontosságú, hogy képesek legyenek felmérni, milyen készségekre lesz szükségük a jövőben, és munkatársaik kritikus tömegénél gyorsan fejlesszék ki a szükséges kompetenciákat.

A tanulmány három, az eredmények szempontjából kritikus személyzeti faktort határoz meg: az első szerint meg kell jósolni, hogy az üzlet fejlődése és változása milyen személyi képességeket követel meg a következő 3-5 évben. A második szerint meg kell találni azokat a szakértő munkatársakat, akik nem csak a jelen körülmények között teljesítenek kiválóan, de arra is képesek, hogy kövessék a változásokat: szívesen tanulnak, és nem idegenkednek attól, hogy feladatuk, vagy elvégzésének módja megváltozik. A harmadik szerint az együttműködést a vállalati élet alappillérévé kell tenni, mert a kihívások annyira összetettek, hogy azokra csak a különböző fejekben meglévő eltérő tudás és szemléletmód ötvözésével lehet válaszolni.
Follow hrportal_hu on Twitter