Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 hónapja

Felértékelődik a munkavállalók egészségmegőrzése

Egyre inkább szükség van a foglalkozás-egészségügyben az újabb irányok kijelölésére. Ezt leginkább az elmúlt években tapasztalható munkaerőpiaci átalakulás hozza magával. a dolgozók egészségi állapotának megőrzése egyre fontosabbá vált, főleg a közszférában.

images

A szakértők szerint a munka törvénykönyve szigorúan szabályozza a munkavégzés feltételeit, ám a megváltozott helyzetben egyéb intézkedésekre is szükség van. A kockázatok ugyanakkor nem egyformán vannak jelen az országban, ezek felmérésében a szakszervezetek vállalnak aktív szerepet -írja a Magyar Idők. A lap idézi a Munkástanácsok Országos Szövetsége országos tervét is, amelyben az érdekképviselet próbálja felmérni, hogy miként csökkenthető, hogy a veszélyes mértékű ártalom érje a dolgozókat.

A területi és ágazati eltérések miatt ezért a szakszervezetek az ország különböző részein felmérik a kockázatokat, és azokat a javaslatokat, amelyek a jelenlegi szabályozás mellett is hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkavállalók megnövekedett terheik mellett is megőrizzék egészségüket - tették hozzá. Az ártalmak mérséklése bizonyos területeken ráadásul kiemelt fontosságú, ide tartozik többek közt a személyszállítás, ahol az egyenlőtlen munkaidő-beosztás vagy akár a stressz mellett a felelősség is óriási.

Szabó Imre, a VDSZSZ Szolidaritás szakértője a dolgozói egészségvédelem felértékelődésének okait részletezve kiemelte: a szállítás területén is tapasztalható munkaerőhiány miatt az egyre idősebb dolgozókra egyre több pluszfeladat hárul számos munkakörben. Ez két okra vezethető vissza; egyrészt a nyugdíjkorhatár 65 évre emelésére, másrészt a korkedvezmény megszüntetésére. Nem csak a vállalatoknak van számos, az egészségvédelemmel kapcsolatos feladatuk, a foglalkozás-egészségügyi kockázatelemző rendszer finomhangolására, sok helyen kialakítására is szükség van, akár állami forrásbevonással is - részletezte a VDSZSZ szakértője.

Ehhez európai uniós támogatás is rendelkezésre áll, a projektek lényege pedig az, hogy a munkavállalók egészségi állapotát veszélyeztető körülményekről, a kockázatokról olyan objektív képet alkossanak, amely segíti egyfelől a vállalati jó gyakorlatok elterjedését, másfelől az esetleges későbbi jogalkotást is -írja a lap.

Magyar Idők

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A hőségről, munkahelyekről másképpen

Az időjárás, illetve annak változásai folyamatosan befolyásolják szervezetünk működését, próbára teszik alkalmazkodóképességét, időnként... Teljes cikk

Munkahelyi baleset - ami a foglalkoztatónak is fáj

A munkavállalót a kiküldetés során megcsípi egy kullancs. Rakodás közben meghúzódik a háta. Munkavégzés közben leég a napon. Az esetek közös... Teljes cikk

Országos munkavédelmi kampány indul az építőiparban

Az építőipari cégek, illetve az ágazatban dolgozók munkavédelmi tudatosságának fokozása érdekében kétéves, országos tájékoztató kampányt... Teljes cikk