Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Fluktuáció: tanácsok HR-eseknek

"A fluktuáció kezeléséhez paradigmaváltásra van szükség. Gyors és egyszerű megoldás nem létezik. Eredményt elérni béremeléssel, vagy vezetői tréninggel már nem tudunk. Átfogó, folyamat szintű megoldás szükséges" - nyilatkozta Kincses Krisztina, aki 20 éve dolgozik vezetők mellett trénerként és az októberi HR FÓRUM előadója a témában.

images

images

- Hol látod a legfőbb hibákat? Mit emelnél ki a komplex kezelés során?

- A hagyományos vállalati struktúra három vezetői szintje, a top managerek, közép- és sorvezetők mindegyike fontos szerepet játszik. A hazai gyakorlatban általánosságban elmondható, hogy a felső- és középvezetés rendelkezik azzal az emberközpontú szemlélettel, ami ahhoz kell, hogy megfelelően tudjanak a munkavállalók felé fordulni, akik így szívesen maradnak a vállalatnál.

A sor-, csoport- és műszakvezetők azonban ritkán részesülnek olyan képzésben, ahol ezeket a készségeket elsajátíthatják. Ahol már felismerték azt, hogy ennek a vezetői szintnek a támogatása fontos, ott sem biztos, hogy az ő nyelvezetükön kaptak segítséget. Tapasztalataink alapján, konkrét esetek feldolgozásával lehet a legjobb eredményt elérni.

Fontos, hogy azonos nyelven beszéljünk a fejlesztés során, e nélkül nem tud megtérülni a készségfejlesztés, azaz a hatékonysága nulla. Ez nagy hiba, hiszen pont ők azok, akik a munkavállalókkal napi kapcsolatban vannak, leginkább hatni tudnak a dolgozók vállalatról, vezetőségről kialakult képére és elkötelezettségére.

Jelen esetben a megnövekedett fluktuáció miatt a sor- és műszakvezetőkre még nagyobb teher hárul. Mindennaposan jönnek az új munkavállalók, akiket be kell tanítani. Kezelni kell a sok kilépés általi feszült hangulatot, helyzetet is.

Az asszertív kommunikáció hiánya gyakran nehezíti a helyzetet. A vezetőnek feszült helyzetben mindig a megoldás felé kell terelnie a párbeszédet, ami személyes sérelmek, vagy fokozott hangulat miatt nehezebben megy. Az is fontos, hogy a vezető magára mint a csapat vezetőjére gondoljon. Egy jó csapatnak nagy a megtartó ereje, ami máris egy lehetséges megoldás lehet a fluktuációra.
Az új munkavállalók betanításában is támogatni kell a csoportvezetőket, munkavállalókat.

A fluktuáció kezeléséhez paradigmaváltásra van szükség. Gyors és egyszerű megoldás nem létezik, nem elég megemelni a béreket, vagy vezetői tréningre küldeni a vezetőket. Első lépésként nagyon fontos az okok alapos feltárása, amit összehangolt lépések folyamata követ.

- Milyen tanácsot adnál a HR szakembereknek?

Az elmúlt 20 évben soha nem volt olyan fontos stratégiai helyzetben a HR, mint most. A HR felelőssége, hogy a probléma észlelésekor ne szűküljön be a figyelem egy-két tényezőre, átfogóan vizsgálják a problémát. Általában a fluktuáció megoldását a HR osztályra bízzák, tőlük várják a megoldásokat. Ez hatalmas teher, ami túl sok lehet, tehát ki kell magukért állni, más osztályokat is bevonni a problémamegoldásba.


HR Fórum
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
18 ezer embertől vesz búcsút a Deutsche Bank

A következő három évben 7,4 milliárd eurós szerkezetátalakítást lesz a Deutsche Banknál, ezért a munkavállalók több mint egynegyedét, 18 ezer... Teljes cikk

Több dolgozót is elbocsátottak a Nemzeti Táncszínházból

A Magyar Hang információi szerint délelőtt tíz óra óta egymás után hívják be a Nemzeti Táncszínház munkatársait, és közlik velük, hogy... Teljes cikk

Hatalmas a fluktuáció a lengyel vállalatoknál

Három év alatt a 16-szorosára ugrott azok száma, akik évente búcsút intenek munkaadójuknak - írja a napi.hu. Teljes cikk