kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 17 éve

Folytatódik a szak- és felnőttképzésről szóló vita

Az MSZP szerint a szak- és felnőttképzésbe minél inkább be kell vonni a szürkegazdaság résztvevőit, a Fidesz álláspontja az, hogy a kormány előterjesztése nem veszi figyelembe a munkaerőpiac igényeit és nem fordít kellő figyelmet a hátrányos helyzetben lévőkre.

A szakiskolákba, a szak- és felnőttképzésbe minél inkább be kell vonni a szürkegazdaság résztvevőit, a munkanélkülieket és az alulképzetteket - jelentette ki Sós Tamás (MSZP) a szak- és felnőttképzést érintő reformprogram végrehajtásához szükséges törvények módosításáról szóló előterjesztés általános vitájának folytatásában, kedden a parlamentben.
A szocialista képviselő szólt arról, hogy jelenleg az adott korosztály 19,6 százaléka vesz részt szakképzésben, és ezt az arányt szerinte célszerű lenne 30 százalékra emelni.
Ékes József (Fidesz) a gyakorlati képzést hiányolta a jelenlegi szakoktatási rendszerből. Hangsúlyozta, hogy a vállalkozásokat, gazdasági társaságokat is adókedvezményekkel kell érdekeltté tenni a gyakorlati képzésben, illetve ösztöndíj-rendszerek kialakításában.
Az ellenzéki képviselő felidézte, hogy az ösztöndíj-rendszer is hozzájárul ahhoz, hogy Nyugat-Európában egy jól képzett szakmunkás mérnöki keresetben részesül. Ékes József szerint az integrált szakképzés nem azt a gyakorlati képzést szolgálja, amire igénye van a gazdasági környezetnek, a munkaadóknak.
Gúr Nándor (MSZP) pozitívumként emelte ki, hogy az elmúlt években mintegy ötszörösére 6.600-ról 32.000 nőtt a tanulmányi szerződésekben résztvevő szakképzettek száma.
Kuzma László (KDNP) felszólalásában reformra hivatkozó fűnyíró elvvel vádolta a kormányt, hangsúlyozva, hogy a Lajtán túl céltalannak tekintik azt a szakképzést, amelynek támogatása nem éri el a GDP bizonyos hányadát, és - mint fogalmazott - ezen a területen Magyarország jelentősen alulteljesít.
Kormos Dénes (MSZP) a regionális szintet nevezte a legcélszerűbbnek a források biztosításához, mivel ott a gazdaság azon szereplői vannak túlsúlyban, akik közvetíteni tudják a munkaerőpiaci igényeket.
Kontur Pál (Fidesz) azokért a leginkább hátrányos helyzetű családokból kikerülő diákokért aggódott, akik általában lemorzsolódnak a szakképzésből. A fideszes képviselő bírálta a térségi integrált szakképző központok rendszerét, mert az szerinte elhanyagolja a művészeti oktatást, másrészt nem hagy keretet a kisebb szakoktatási intézményeknek.
Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter közölte: nem lehet azt gondolni ezekről az intézményekről, hogy ott egyszerre 8.000-en fognak egy osztályban ülni, hanem különböző iskolák tartoznak majd a rendszerbe. Megjegyezte: azt sem jelenti az integrált oktatás, hogy a művészeti képzés esetében vagy más területeken nem lesz mód egyedi oktatásra, sőt, erre a célra forrást is lehet igényelni.
Babák Mihály (Fidesz) túlpolitizáltnak nevezte a regionális szakképzési fejlesztési bizottságokat, amelyek meglátása szerint a megyei közgyűlések kétharmados jogait is sértik, feles törvényekkel. Úgy értékelte, hogy a magas színvonalú szakképzéshez először is működő gazdaság kell, ami jelenleg nincs Magyarországon.
Kiss Péter szerint legjobban a befektetőkre kell figyelni, hogy hoznak-e ide tőkét. Ez a kérdés elmondása szerint jelenleg is hasonlóan alakul, mint a két évvel ezelőtti rekordévben, és négymilliárd euró körüli befektetési összegre lehet számítani 2007-ben.
Az elnöklő Áder János az általános vitát lezárta.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek