Megjelent: 4 éve

Gyes alatt mást vettek fel a helyemre, felmondhatnak?

A segítségüket szeretném kérni abban, hogy jelenleg GYES-en vagyok de munkáltatómnak jeleztem újbóli munkába állási szándékomat. A munkaköröm jelenleg is megvan de helyettem határozatlan időre alkalmaztak egy munkavállalót. Munkáltatóm továbbiakban nem kíván foglalkoztatni mivel munkakörömet másik alkalmazottal betöltötte, másik betöltetlen munkakör pedig nincs, így amennyiben megszakítom a fizetési nélküli szabadságomat az alábbi indokkal felmond: "Nincs más, a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen munkakör." A kérdésem az lenne, hogy jogos e abban az esetben a felmondás amennyiben a munkaszerződésben meghatározott munkaköröm fennáll de másik személy tölti be? Az egyenlő bánásmód elve alapján jogszerű e, hogy anyaságom miatt én kerülök hátrányos helyzetbe? Alapja lehet e ez egy esetleges munkaügyi pernek?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

1. A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény úgy rendelkezik, hogy a munkáltató nem szüntetheti meg a munkavállaló jogviszonyát felmondással a gyermek gondozása céljából a gyermek 3 éves koráig igénybe vett fizetés nélküli szabadság ideje alatt.

A munkavállaló munkába történő visszatérése esetén a fenti felmondási tilalom azonban felmondási korlátozássá válik. Ön ugyan továbbra is jogosult GYES-re, ugyanakkor a munkába történő visszatérésekor a fizetés nélküli szabadsága megszakad, így tehát már nem áll a törvény abszolút felmondási védelme alatt.

Ebben a helyzetben már a munkáltatónak lehetősége van felmondani a munkaviszonyt, ha egyébként a jogszabályi feltételek fennállnak, továbbá, ha a munkáltató felajánl a munkavállaló részére egy olyan pozíciót, amely megfelel a munkavállaló képességének, végzettségének, gyakorlatának, azonban a munkavállaló az ebben a munkakörben történő továbbfoglalkoztatását elutasítja.

2. A munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés és a munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint foglalkoztatni. Ebből következik, hogy amennyiben a munkavállalónál az Ön fizetés nélküli szabadságát megelőzően betöltött munkaköre jelenleg is létezik, úgy abban a munkakörben szükséges Önt továbbfoglalkoztatni. Amennyiben azonban a munkáltatónál az Ön munkaköre a fizetés nélküli szabadság ideje alatt megszűnt, úgy a munkáltató köteles felajánlani az Ön képességnek, végzettségnek, gyakorlatának megfelelő betöltetlen másik munkakört, és ezzel együtt, az Ön hozzájárulásával, módosítani az Ön munkaszerződését az új munkakörének megfelelően.

Álláspontunk szerint, amennyiben Ön megszakítja a fizetés nélküli szabadságát, azonban a munkáltató annak ellenére, hogy az Ön munkaköre jelenleg is létezik, szünteti meg az Ön munkaviszonyát, Önnek lehetősége van a munkaviszony felmondásából eredően felmerülő valamennyi igényének bíróság előtt történő érvényesítésére.

Megjegyezzük, hogy a válaszadás során egyéb, a kérdésben kifejezetten nem említett körülményeket nem vettünk figyelembe.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Bán Gergely

Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója, névadó partnere, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik a munkajog területén. Elsősorban a munkáltatói oldal képviseletével foglalkozik, de magánszemélyek (elsősorban vezető beosztású munkavállalók) is megtalálhatók ügyfelei között.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Gyes időtartamára is igényelhető fizetés nélküli szabadság?

Első gyermekemmel vagyok GYED-en. Sajnos nem emlékszem már, hogy a fizetés nélküli szabadság iránti kérelmet egyáltalán kitöltöttük-e, így a... Teljes cikk

Mihez van jogom, ha Gyesről visszatérve fel akarnak mondani?

Gyes-ről, illetve gyermek ápolása és gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságból munkába visszatérésemet jeleztem a... Teljes cikk

Visszamondhatok-e egy emailben elfogadott állásajánlatot egy másikért?

Az a helyzet, hogy kaptam egy állásajánlatot "A" céghez, amit e-mailben el is fogadtam (aláírni papírt még nem írtam alá). Azonban ahogy telt az... Teljes cikk