Megjelent: 5 éve

Ha nem tudsz valamit, hülye vagy?

A sikerkönyveken alapuló tréningeket és workshopokat azért szeretem, mert nem kell órákig olvasgatnom, elég, ha beülök az interaktív előadásra, és ott megszűrve kapom meg a kötet eszenciáját. Ráadásul ezen a tréningen, a könyv lektora, Bincze Bea, coach és mentor, a szerző személyes ismerőse volt a nap háziasszonya. Az ő segítségével tettünk egy rövid önismereti utazást, hogy kiderítsük, mi állhat személyes sikereink és kudarcaink hátterében.

Tavaly sikerkönyv volt. Idén a Business Coach Kft. jóvoltából egész napos workshop lett belőle. Carol S. Dweck Szemléletváltás című könyve új aspektusból világít rá cselekedeteink miértjére.


Nézz másként a fogpiszkálóra!Bevezető gyakorlatként fogpiszkálókat kaptunk, szám szerint hat darabot. Feladatunk az volt, hogy a fogpiszkálók felhasználásával építsünk négy darab egyenlő szárú háromszöget. Érdekes volt látni, hogy már ez az egyszerű feladat is mennyire eltérő hatással volt a workshop résztvevőire. Volt, aki teljesen leblokkolt, és közölte, hogy neki se lát, mert sosem volt jó matekból. Volt, akit felvillanyozott, és azt mondta, ő akarja a legkreatívabb alkotást létrehozni. Néhány perc után végignéztünk a kész alkotásokon, és azt láttuk, hogy többféle megoldás is született. Meglepő volt, hogy csupán egyetlen ember gondolkodott térbeli megoldásban, mindenki más az asztal lapján tologatta a kis fogpiszkálókat. Ez a rövid kis bevezető játék már rögtön rávilágított arra, hogy mennyire különbözően gondolkodunk, és hogy néhányunknak mennyire nehezére esik a megszokottól elérően nézni bizonyos dolgokra, és mennyire le tud blokkolni minket a magunkról kialakított képünk.

Bincze BeaBincze Bea a Szemléletváltás Interaktív Workshop megálmodója


Összeomlás vagy kihívás?


Carol S. Dweck, a személyiség-, szociál- és fejlődéspszichológia elismert kutatója, a Stanford Egyetem pszichológiaprofesszora a könyv megírása előtt évtizedekig tanulmányozta, hogyan viselik az emberek a sikert, és főképp azt, hogyan birkóznak meg a kudarccal. Azt tapasztalta, hogy egy-egy nehezebb életfeladat előtt egyesek összeomlanak, míg mások inkább izgatottak lesznek, és a kihívást látják maguk előtt. A szakember kíváncsi volt, mi okozza ezt, mi a különbség az emberi reakciók között? Kutatásai során kiderült, hogy azok, akik nehezen viselik a kudarcot, nagy valószínűséggel rögzült szemléletmóddal rendelkeznek. Azt hiszik, a képességeik kőbe vannak vésve, és ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretnék, akkor úgy gondolják, nem elég okosak. Azok viszont, akik megküzdenek vele, a fejlődési szemléletmódot alkalmazzák, és azt gondolják, képesek a fejlődésre, ha keményebben dolgoznak, és más stratégiákkal próbálják megközelíteni a problémát. A rögzült szemléletmóddal rendelkező emberek egész életükben próbálják megőrizni a képességükbe vetett hitet, saját maguk és mások előtt is. A fejlődési személetmóddal rendelkezők élete viszont a folyamatos tanulásról szól. Ők abban hisznek, hogy a velünk született képességeket leginkább gyakorlással, tanulással és tapasztalással lehet kibontakoztatni. Ha valamilyen akadályba ütköznek, a rögzült szemléletmóddal rendelkező emberek kifogásokat keresnek, a megoldások helyett magyarázatokkal állnak elő. A fejlődési szemléletmóddal rendelkezők ezzel szemben erőforrásokat és támogatókat keresnek, és újra és újra megpróbálják legyőzni az akadályt. Az ilyen emberek a lehetőségeket látják a problémákban, és nem a problémát a lehetőségekben. Akárcsak Bincze Bea, aki öt évig küzdött, hogy a könyv Magyarországon is megjelenhessen. A tréningen elmondta, hogy ha ő nem fejlődési szemléletű, valószínűleg már az elején feladta volna ezt a harcot, és hagyta volna a csudába a magyar kiadást.


Nem vagy buta, csak még keveset tudsz!A tréningen végigmentünk a leggyakoribb rögzült szemléletmódú mottókon. Az egyik ilyen, hogy ha valaki azt, mondja, hogy nem ért valamihez, mert az adott témához „hülye”. Erre egy fejlődési szemlélettel rendelkező rögtön azt mondaná, nem vagy buta, csak még keveset tudsz! Ha a nem tudást, és a kudarcot kihívásnak tekintjük, jó eséllyel fordíthatjuk sikerré a korábbi bukásunkat. Ott van például Edison példája. Jó néhány évig próbálkozott, míg végre sikerült megalkotnia a szénszálas izzólámpát. Amikor megkérdezték, hogyhogy nem törte le a rengeteg kudarc, akkor így válaszolt: „Miért tört volna le? Hiszen több ezer módot tanultam meg, ahogy nem működhet a lámpa!” Ez remek példa a fejlődési szemléletmódra, ami abból indul ki, hogy ugyan mindenkinek más szinten állnak a képességei, de ha valaki dolgozik rajtuk, stratégiákat dolgoz ki, és megfelelő instrukciókat kap, akkor ezek fejleszthetőek.

szemléletváltásFeljlődő szemléletmód (Growth mindset)

Bincze Bea felhívta a figyelmünket arra, hogy melőtt még elkezdenénk kategorizálni magunkat, vegyük figyelembe, hogy ez nem egy fekete-fehér elmélet, mindannyian keverékek vagyunk. Mindenkinek saját magán kell megfigyelnie, melyek azok a helyzetek, amelyekhez rögzült, és melyek azok, amelyekhez fejlődési szemléletmóddal viszonyul.

Ugyanakkor, már azzal, hogy ezt a kétféle szemléletmód létezését tudatosítjuk, változást érhetünk el. A legfontosabb, hogy meghatározzuk a rizikós helyzeteket. Meg kell figyelnünk, hogyan érezzük magunkat, amikor kilépünk a komfortzónánkból. Aggódunk vagy izgatottak leszünk? Ha valaki kritizál minket, akkor védekező álláspontot veszünk fel, mérgesek leszünk? Ha olyat látunk, aki jobb, féltékenyek leszünk, vagy inkább inspirál bennünket az illető? Ha sikerül ezt megfigyelnünk magunkon, akkor nagy eséllyel változtathatunk a szemléletmódunkon.


Szemléletváltás 4 lépésben1. lépés: Tanuljuk meg meghallani a rögzült szemléletmódunk hangját!
Ez viszonylag könnyű, hiszen az összes önkorlátozó hiedelem (nekem ez úgysem sikerül, eddig sosem jött össze stb…) ide tartozik.

2. lépés: Ismerjük fel, hogy van választásunk!
Ha a kudarcra illetve az akadályra képesek vagyunk más szemmel nézni, a balsiker helyett a kihívást észrevenni benne, akkor megtettük a második fontos lépést.

3. lépés: Válaszoljunk a fejlődési szemléletmód hangján!
Rögzült gondolatainkat átalakíthatjuk fejlődésivé csupán már azzal is, ha megengedőbbek vagyunk magunkkal. Ha elfogadjuk, hogy hibázhatunk, és a kudarcok akár fontos tanulóállomások is lehetnek az életünkben, már majdnem célhoz értünk.

4. lépés: Cselekedjünk a fejlődési szemléletmódnak megfelelően! Ez a legnehezebb lépés, hiszen eleinte valószínűleg automatikusan a rögzült reakció fog életbe lépni. Ám ha adunk időt magunknak, akkor a gyakorlatban is sikerülni fog, hogy a problémák helyett a kihívást és a megoldásokat vesszük észre.

Viniczai Andrea
újságíró, coach

  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A dolgozók fele kiégettnek érzi magát - így éltük meg a “Covid-évet”

A legrosszabb a bizonytalanság érzése - válaszolták a legtöbben a HR Portál friss online felmérésében, amelyben a munkavállalók a... Teljes cikk

Lesújtóan hat a járvány a munkavállalók hangulatára: a járvány után robbanhat a fluktuáció

Nagyot fordult a munka világa az elmúlt egy évben: miközben sokan továbbra is az irodákban birkóznak meg a maszkviseléssel és a koronavírus... Teljes cikk

Így gyűrtük le a Covid-évet! - céges túlélési praktikák

Akadt, akit a “káoszkapitány” titulus energetizált, mások egy komplett gyászfolyamat végén fogadták el, hogy bizony most nincs protokoll,... Teljes cikk