Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 13 éve

Hajtóerő: a pénz

Az Affiliated Computer Services (ACS) állítása szerint a Delta Airlines-szal kötött szerződés keretében (lásd korábbi cikkünket) több, mint 25%-kal fognak csökkenni a légitársaság bérszámfejtési költségei a HR informatikai szerződés időtartama alatt. Amikor a Goodyear Tire & Rubber Company tavaly bejelentette, hogy tíz éves HR szolgáltatási szerződést írt alá az ACS-sel, amely tartalmazza a bérszámfejtést, az egészségügyi juttatások intézését, a call center szolgáltatásokat, a tréningeket, a munkaerő-felvételt és a vezető-kiválasztási rendszert is, az autógumi-gyártó cég bejelentette, hogy hozzávetőlegesen 45 millió dolláros megtakarításra számít a szerződés időtartama alatt.

Elemzők szerint ezek a megtakarítások azonban korántsem állnak önmagukban, hanem függnek a cég méretétől. A Yankee Group számításai alapján egy tízezer alkalmazottal rendelkező cég 20%-kal csökkentheti teljes HR költségeit. A kutatócég úgy véli, hogy a vállalat méretének növekedésével együtt nő a megtakarítás mértéke is: egy húszezer fős vállalat 15%-kal csökkentheti a munkaerővel kapcsolatos költségeit, 5%-kal növelheti a bevételét és egy milliárd dollár többlethez juthat, ha megfelelően helyezi ki HR tevékenységeit.

A Yankee Group vezető szoftver és szolgáltatáselemzője, Philip Fersht szerint a HR kihelyezési szolgáltató cégek egy emberre lebontott átlagos éves költsége 1500 és 2000 dollár között mozog, a HR-es funkciók típusától függően. "Ez jelentős megtakarítás, ha azt nézzük, hogy sok cég alkalmazottanként több mint 5000 dollárt költ éves szinten HR-költségekre, mind belső adminisztrációs, mind bizalmas, harmadik féllel bonyolított szolgáltatásokra, amilyenek például a bérlista és a juttatások." - írta Fersht egy némrég megjelent tanulmányában.

Az ilyen és ehhez hasonló költségmegtakarítási lehetőségek a HR szolgáltatási ágazat növekvésének fő mozgatórugói. Az EquaTerra kihelyezési tanácsadó cég 589 HR-es és vezető menedzserrel készített felmérése szerint a vállalati költségcsökkentés és a folyamatjavítás miatt fontolják meg a HR kihelyezést.

A beszállítási menedzsment kérdése szintén komoly hajtóerő, mondja Richardson. A cégek ezúton egységesíthetik korábbi, például bérszámfejtési és juttatási tevékenységgel foglalkozó szolgáltatókkal kötött különálló kihelyezéses szerződéseik menedzsmentjét, valamint az ezzel kapcsolatos szoftver- és hardverbeszerzések, továbbá az üzembentartás felelősségét is átadhatják szolgáltatóiknak - mondta Richardson.

Némely esetekben az egységesítés a cél. "Ha egy cég ilyen mindent felölelő kihelyezési szerződést köt, nem azért teszi, mert túl sok olyan tevékenységet akar kihelyezni, amit eddig még nem helyezett ki, hanem inkább arról van itt szó, hogy egységesítik a tevékenységi köröket, ezzel létrehoznak egy olyan egységes, integrált helyet, ahol a dolgozók megtalálhatják az összes HR szolgáltatást" - mondta Richard Stanger, az IBM üzleti transzformációs erőforrás-kihelyezés HR-ért felelős alelnöke.

Az integrált rendszer nagy előnye, hogy szélesebb körű, használhatóbb elemzést tesz lehetővé, mintha a vezetők csupán elszigetelt HR alkalmazásokból próbálnának meg információt összegyűjteni - mondta Stanger. "Vessünk csak egy pillantást arra, hogy miként hatott az egyes emberek karrierjére a tréning. Nézzük meg bárhol a világon, hogy mely menedzserek beosztottjai léptek előre és melyeké nem. A világ minden tájáról elképesztő információkat gyűjthetünk be az alkalmazottakról, és ezek segítségével bölcsen dönthetünk a velük kapcsolatos ügyekben. Ez különálló HR alkalmazások esetében soha nem lenne így lehetséges."


A témával kapcsolatos további cikkek:

IT alapú HR-outsourcing - A nagy üzlet ebben van!
IT alapú HR-outsourcing - Nagy halak, nagy üzletek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
27 karrier indult be a Magyar Telekomnál egy Insta Story gyorsaságával

Egy új toborzási módszerrel a Magyar Telekom egy nap alatt 27 gyakornokot szerződtetett. A toborzásra több mint 900 hallgató regisztrált, közülük... Teljes cikk

HR sci-fi

Az nem újdonság, hogy ha valaki állást keresgél az interneten, akkor a keresett pozíciókhoz hasonló hirdetések bukkannak fel a böngészőkben. De az... Teljes cikk

A felhő egyre elterjedtebb, a biztonság viszont továbbra is kihívást jelent

Egyre több vállalat helyezi a felhőbe az üzemkritikus működési folyamatait és a legbizalmasabb adatállományait, azonban a felhő alapú... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár