kapubanner for mobile
Megjelent: 19 éve

Harminc százalékkal több pénz 2005-ben a munkaügyre

Harminc százalékkal több pénz 2005-ben a munkaügyre
Az idei 67,2 után jövőre 88,3 milliárd forint áll majd rendelkezésre az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökre, a képzésre, az elhelyezkedés támogatására és a munkaerő-piaci esélyek javítására.
A magyar foglalkoztatási stratégia az európai irányelvekre épül. A legfontosabb feladatok a foglalkoztatási ráta növelése, a munka minőségének javítása és a produktivitás növelése, valamint a társadalmi kohézió erősítése és a befogadás elősegítése. A cél az, hogy 50-60 ezerrel gyarapodjon jövőre a foglalkoztatottak száma. A kormány tervei szerint a 2002-es évvel összehasonlítva 2006-ig 100-150 ezerrel növekedne a foglalkoztatottság - nyilatkozta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a csütörtöki rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón.
A miniszter elmondta: a jövő évi adó- és járuléktörvények, valamint a költségvetési törvény tervezete számos, a foglalkoztatást segítő új eszközt, támogatási formát irányoz elő. A gazdasági növekedés mellett a bérterhek csökkentésével, célzott támogatásokkal ösztönzik a foglalkoztatottak számának növekedését.
Munkahelyteremtés

Csizmár Gábor munkaügyi miniszter
Fotó: Magyarország.hu Az idei 67,2 milliárd forint helyett jövőre 88,3 milliárd forint áll majd rendelkezésre az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökre, a képzésre, az elhelyezkedés támogatására, a munkaerő-piaci esélyek javítására. Ez a 2004-es évhez képest 31 százalékos növekedést jelent.
Programjában a kormány vállalta, hogy ösztönzi és támogatja a beruházásokat, segíti a munkahelyet keresőket, valamint kedvezményekkel esélyt ad azoknak, akik helyzetüknél fogva hátránnyal indulnak. Ezeknek a megvalósításához szükséges források rendelkezésre állnak a Munkaerő-piaci Alapból és az európai uniós programokból. Ilyenek: a foglalkoztatás és a képzési támogatások, az Európa-terv humánerőforrás-fejlesztést célzó kezdeményezései, a területi kiegyenlítés, a közmunka, a rehabilitációs célú és a gazdaságfejlesztési programok.
Csökkennek a vállalkozások bérterhei
Csizmár Gábor kiemelte, hogy csökkennek a személyi jövedelemadó (szja) okozta terhek, ez által jelentősen mérséklődik a vállalkozásokra nehezedő bérnyomás is. Így a munkaadók könnyebben vállalhatják, hogy több dolgozót foglalkoztatnak. Jövőre az szja csökkenése - változatlan bérek mellett is - mintegy 2-3 százalékkal növeli a keresetek nettó összegét.
Mérséklődik a tételes egészségügyi hozzájárulás is, ami elsősorban az alacsonyabb keresetű kis- és középvállalkozásokat segíti. A részmunkaidős foglalkoztatás elősegítése érdekében pedig a jövőben az egészségügyi hozzájárulásnak csak a munkaidővel arányos részét kell a vállalkozásoknak megfizetniük. A következő év novemberétől minden munkáltató számára 1 500 forinttal csökken ez, a ma még 3 450 forintos összege.
Adó és járulékkedvezmények
A miniszter hozzátette, hogy 2005-ben számos más eszközzel is segítik a foglalkoztatás javítását. Így például 50 százalékos társadalombiztosítási járulékkedvezményt kapnak 9 hónapig azok a munkáltatók, akik pályakezdőket vagy olyan munkavállalókat alkalmaznak, akik gyes, gyed után szeretnének újra dolgozni. Az 50 év feletti tartós munkanélkülieket alkalmazó munkaadók ugyancsak kérhetik a társadalombiztosítási járulékok 50 százalékának kifizetését a Munkaerő-piaci Alaptól.
A társasági adókedvezmény révén jövőre már a létszámukat 30 dolgozóval, hátrányos régióban 15-tel bővítő kisvállalkozások is igénybe vehetik a fejlesztési adókedvezményt. A középvállalkozások esetében 150 dolgozóval, vagy hátrányos régióban 75-tel kell bővíteni ehhez a munkások létszámát.
A tárca vezetője megjegyezte, hogy a legfeljebb öt alkalmazottal működő mikrovállalkozások minden új foglalkoztatott után a minimálbér éves összegével csökkenthetik a társasági adó-, illetve személyi jövedelemadó-alapjukat. Azok a vállalkozások, amelyekben a foglalkoztatottak átlagos létszáma jövőre bővül, minden többletfoglalkoztatott után személyenként egymillió forinttal csökkenthetik az iparűzési adó alapjukat.
Ösztöndíjprogram
Az ösztöndíjprogram segítségével a pályakezdők a minimálbérnek megfelelő ösztöndíjat kapnak majd társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség nélkül, valamint az őket foglalkoztató munkáltatóknak sem lesz társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettsége bizonyos ideig a kifizetés után. Ez széles körben arra ösztönözheti a munkáltatókat, hogy támogassák a pályakezdők munkatapasztalat-szerzését - hangsúlyozta a szakminiszter.
A jövő évi költségvetésben 43 milliárd forint fedezete van a kormány által tegnap elfogadott Prémium évek programnak, amely révén a közszféra létszámleépítésre kijelölt idősebb munkavállalói nem kerülnek az utcára, hanem 60 százalékos ellátmánnyal három évig részmunkaidősként dolgozhatnak.
A kezdeményezés lehetőséget ad az 53-56 éves nőknek, illetve az 56-59 éves férfiaknak, hogy a felmondási és végkielégítési összeg helyett a nyugdíjazásukig ezt a formát válasszák. Az átmeneti időszak kedvező lehetőség a munkavállalónak, de a költségvetési finanszírozás is így könnyebb három évre elosztva, mivel a felmondási és végkielégítési összegeket egy időben kell kifizetni - tette hozzá a miniszter.
Felnőttképzési támogatások
Növekednek a foglalkoztatási és a felnőttképzési támogatások, amelyek a hátrányos helyzetű munkanélküliek beilleszkedését, munkaerő-piaci visszatérését szolgálják. Közel 90 milliárd forint jut a hagyományos és az új munkaerő-piaci és képzési programokra, a célzott járulékkedvezményekre. Jelentős - döntően uniós - források jutnak a civil szervezetek foglalkoztatási programjainak támogatására is - tette hozzá a miniszter.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek