Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Hiánypótló sporttudományi képzés indul Debrecenben

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) indul sportanalitikus szakirányú továbbképzés, amely a hazai sporttudományi képzési palettán meglévő űrt tölti be - írja az MTI.

images

images

A képzés fejlesztése már 2015-ben elkezdődött, mert sok jelzés érkezett az élsport területéről, hogy a kluboknak, sportdiagnosztikai laboroknak, centrumoknak szükségük lenne olyan sporttudományi szakemberekre, akik képesek a lehető legkorszerűbb teljesítménydiagnosztikai módszereket, eljárásokat alkalmazni - ismertette a szakindítás okait Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója.

Hozzátette: olyan szakemberekre van szükség, akik a mérések adatat tudják értelmezni, és ezeket olyan módon tudják átadni az edzőknek, hogy azok közvetlenül beépíthetővé váljanak a mindennapi munkába.

Balogh László közölte, korábban mintegy 90 európai sporttudományi intézet, képzőhely, labor, diagnosztikai centrum működését tekintették át. Kiderült, hogy a rekreáció oldalán is igény van a komplex teljesítménydiagnosztikához értő, sportanalitikus szakemberekre, és erre jól működő, speciális, általában posztgraduális képzéseket indítanak.

A debreceni képzésfejlesztés során ezeket a jó gyakorlatokat ötvözték a saját elképzeléseikkel, tapasztalataikkal, a gyakorlati sport oldaláról érkező javaslatokkal, valamint az egyetem sportdiagnosztikai, életmód- és terápiás központja (SET) által nyújtott nemzetközi szintű infrastruktúrával - magyarázta a szakember.

Tájékoztatása szerint a két féléves szakirányú továbbképzés posztgraduális lesz, tehát megfelelő előképzettség szükséges hozzá. A felvétel sporttudományi, illetve meghatározott egészségtudományi diplomához kötött.

Kiemelte, sportdiagnosztikai szakembereket képeznek, akik képessé válnak a különféle teljesítményelemző eszközök és rendszerek használatára, az adatok rendszerezésére, értelmezésére és megfelelő átadására.

Hozzátette: a végzett sportanalitikus alkalmassá válik a többi között a nyugalmi és terheléses vizsgálatokra, az antropometriai, humánbiológiai mérésekre, a 3 illetve 4 dimenziós mozgásanalízisre, a verseny- illetve mérkőzéselemző rendszerek használatára, az alapvető sportpszichológiai műszeres vizsgáló eljárások elvégzésére, a különféle okos eszközök és telemetriás rendszerek használatára, a sportinformatikai rendszerek kezelésére.

A képzés helyszíne a megszokottól eltérően nem egy egyetemi előadó, hanem a SET-központ lesz, hogy a hallgatók olyan a környezetben tanulhassanak, ahol a munkavégzés is zajlik majd. A hazai oktatók mellett az adott területre külföldi vendégoktatókat is felkértek. A jövő januárban induló sportanalitikus szakirányú továbbképzésre november végéig lehet jelentkezni - jelezte az egyetem sajtóirodája.

MTI
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar-izraeli kutatói mobilitási program indulhat hamarosan

Már 2021 második felében a kutatói mobilitást támogató közös programot indíthat Magyarország és Izrael - közölte az Innovációs és... Teljes cikk

Magolás helyett készségfejlesztést és játékosítást! - így látja a LEGO menedzsere

Mi kell ahhoz, hogy versenyképes pályakezdők kerüljenek ki az iskolapadból? Ács János, a Lego magyarországi menedzsere erre is választ ad, amikor egy... Teljes cikk

Felsőoktatási jelentkezés: a visszaszámlálás elkezdődött

Még öt napig, azaz február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe. Teljes cikk