Szerző: Berta László Megjelent: 7 hónapja

Hogy ne követeljen életet egy falbontás

Egy ügyvezető és egy üzemvezető elhatározta, hogy lebontatja egy raktárépület belső falát, aminek haláleset lett a vége. Végigvettük, mit kellett volna tenniük lépésről lépésre, hogy ne történjen meg a tragédia. Az esetet kommentárokkal egészítette ki Perlaki Géza munkavédelmi szakértő. Összegezve: mindenféle technológia utasítást megszegtek a bontásnál.

A 24.hu írta meg, hogy tavaly februárban Hajdúszoboszlón az egyik munkás megkezdte egy raktár belső falának bontását, míg a másik targoncával a falat nyomta, hogy ledöntse a meggyengített falrészt. Közben hátrébb tolatott, hogy munkatársai ellenőrizzék a betonkoszorú elmozdulását. Ekkor a fal hirtelen dőlni kezdett és ráesett a mellette álló munkásra. A 39 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét veszítette.

Perlaki Géza munkavédelmi szakértő elmondta, hogy a 4/2002 SzCsM-EüM rendelet írja elő, hogy a bontáshoz terv szükséges és hatósági engedély. A technológia utasítást elkészítő kivitelező-bontó cég mérnökének kell megírni, felmérni, hogy kézi vagy gépi bontás szükséges, hogyan történjen a sitt elszállítása, milyen munkagép, hány fő vegyen benne részt, indokolt-e a terület lezárása. Ezzel szemben a hajdúszoboszlói bontásnál nem rendelkeztek bontási tervvel, és a helyszínen nem tették szabaddá a veszélyes zónának minősülő területet.

Perlaki kiemelte, hogy egy munkavédelmi szakértőnek kellett volna megírnia a kockázatértékelést, ami ideális esetben tartalmazza ezeket az információkat: közmű kiváltás, elzárás stb., veszély, tömegek, állékonyság, azbeszt, sitt, gerenda kibontása, por, locsolás, sitt felrakása.

A raktárépület belső válaszfalának elbontását a társaság szakképesítéssel nem rendelkező munkavállalóival végeztették el úgy, hogy részükre nem biztosítottak munkavédelmi oktatást és munkavédelmi felszerelést. Erre reagálva Perlaki Géza elmondta, hogy a bontáson dolgozókat is fel kell készíteni. Fontos a bontási utasítás oktatása, a védőeszközök használata, az orvosi alkalmassági vizsgálat. Szükséges a bontás sorrendjének kijelölése, a közmű kiszakaszolás, áramtalanítás, a belső berendezések eltávolítása.

Ezenkívül ki kell jelölni egy helyszíni bontásvezetőt, aki legalább kőműves végzettségű vagy építésztechnikus. A halálos balesettel végződő bontásnál munkavégzést irányító személy sem volt, a dolgozók egyéni elgondolások alapján jártak el.

Perlaki Géza munkavédelmi szakértő összegzése szerint: „Kijelenthető, hogy mindenféle technológia utasítást megszegtek a bontásnál.”

A 24.hu tudósítása szerint a cég ügyvezetője és üzemvezetője gondatlanul járt el, amikor a munkavédelmi és foglalkoztatási szabályokat megszegték, és ezen gondatlanságuk okozati összefüggésben állt a sértett halálával. A targonca kezelője a targonca kezelésére vonatkozó szabályok megszegésével a helyszínen dolgozó személyek életét és testi épségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tette ki, tevékenysége nem kapcsolódott közvetlenül a sértett halálához - jelent meg a tudósításban. Perlaki Géza ehhez azt akommentárt fűzte, hogy hogy a balesetben döntő szerepe volt, hogy a targonca nem bontógép, hanem emelő.

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség a cég ügyvezetőjével és az üzemvezetőjével szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, míg a targonca kezelőjével szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon. Vádiratában előbbiekkel szemben felfüggesztett fogházbüntetés és a foglalkozástól eltiltás kiszabására, míg a targonca kezelőjével szemben próbára bocsátás intézkedés alkalmazására tett indítványt.

Fotó: 24.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új elnök-vezérigazgató az NKM Földgázszolgáltató Zrt. és NKM Áramszolgáltató Zrt. élén

Hiezl Gábor, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. vezérigazgatója veszi át - meglévő pozíciója megtartása mellett - az NKM Áramszolgáltató Zrt. és NKM... Teljes cikk

Országos sztrájk bénítja Belgiumot

Minden szektorra kiterjedő, általános sztrájk bénítja szerdán Belgiumot, amely már reggel nagy fennakadásokat okozott Brüsszelben és az ország más... Teljes cikk

Sztrájk miatt teljesen leáll a légiközlekedés Belgiumban

Teljesen leáll a légiközlekedés szerdán Belgiumban az országos sztrájk miatt, amelyhez a légiforgalmi irányítók is csatlakoztak. Budapesti járatok... Teljes cikk

Egyre többen lépnek be szakszervezetekbe

Az Audi gyárban dolgozók sikeres sztrájkja miatt egyre többen lépnek be szakszervezetekbe, és sok helyen tagszervezeteket hoznak létre - írja a Népszava. Teljes cikk

Nincs megegyezés a TEVA-nál

Magasabb bérekért demonstráltak a debreceni TEVA gyógyszergyár munkavállalói, miközben a gyárban megkezdődtek a bértárgyalások a szakszervezet és... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár