Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 7 éve

Hogyan legyen jó a céges karácsonyi összejövetel?

A HR Portál szavazófelületén rögtönzött kis, egyáltalán nem reprezentatív, „közvélemény kutatást” tartottunk azzal kapcsolatban, hogy ki hogy viszonyul a karácsonyi bulikhoz, rendezvényekhez. Az eddigi szavazatok alapján egy érdekesen kiegyensúlyozott kép alakult ki, mely szerint nagyjából azonos arányban kedvelik az emberek az ilyen eseményeket, akár csapatépítő jellege, akár csak lazasága miatt, mint ahányan inkább kötelező nyűgnek tartják. Szintén nagyjából azonos számban szavaztak úgy, hogy náluk nincs ilyen rendezvény, de szeretnék, ha lenne, mint ahányan azt mondták, hogy nincs, de nem is vágynak rá.

Az egyik, egyébként első tipp amelyet egy angol nyelvű oldal is megoszt a HR-esekkel az, hogy ne legyen kötelező a részvétel. Mert persze lényeges, hogy minél többen legyenek ott a bulin, a hangulatnak azonban nem tesz jót a kényszeredett jelenlét, jobb, ha olyanok vannak ott, akik ott is akarnak lenni, főként hogy a parti általában már a szabadidő terhére zajlik. Inkább egyéb eszközökkel kell motiválni a kollégákat, hiszen a legjobb ösztönző a tömeghatás, ha sok a lelkes résztvevő, az a húzódozókra is jó hatással lehet.


Mire figyeljen a szervező HR-es?Racionális választás a pénteki nap, mert a buli utóhatásai nem zavarnak bele a következő munkanapba. Lehetőség szerint ne a cég irodái legyenek a buli helyszíne, mert ez sem nem praktikus, sem nem feltétlenül felemelő a dolgozók számára.

A karácsonyi rendezvény a cégnél általában mindenkinek szól, ehhez mérten mindenkit illik is meghívni rá. Nem mindig könnyű feladat fejben tartani, hogy senki ne maradjon ki, például a szülési szabadságon lévő kollégák, esetleg kihelyezett irodában, leányvállalatnál dolgozók. Mégis nagyon fontos szempont, hogy mindenkit meghívjon a HR, mert ilyesmiből komoly sértődések, feszültségek keletkezhetnek.

A jó büfé szintén fontos kellék, hiszen a finom falatok mindenkit jókedvre derítenek.

A HR-es lehetőleg kerülje a munkatematikát, mert esetleg kellemetlen helyzetbe kerülhet, ha ilyenkor előléptetés vagy fizetésemelés kérdésével keresik meg. Ezeket a szituációkat ügyesen el kell hárítani, mert ugyan sok-sok döntés születik fehér asztal mellett, az adott szituáció nem biztos, hogy alkalmas erre.


Mire figyeljen a dolgozó?Hannah Roberts marketingkommunikációs vezető írja a LinkedInen, hogy 10-ből 9 kolléga élt már meg a céges karácsonyi parti kapcsán valamilyen kínos szituációt, amelyek közül egyesek vége fegyelmi vagy akár elbocsájtás lett. Ezt elkerülendő, nem árt néhány szempontra odafigyelni, többek között egy karácsonyi partin is a céget képviseljük, így ennek szellemében illik viselkedni is. Ennek érdekében a munkáltató még a buli előtt finoman felhívhatja a figyelmet az elfogadott és nem elfogadható viselkedési formákra, akár a meghívóhoz csatolva, akár egy külön megbeszélés keretében. Persze figyelni kell az egyensúlyra, hogy azért ne öljük meg a bulit már kezdete előtt a túl sok szabállyal.

A problémát gyakran a túlzott alkoholfogyasztás okozza, így ezt érdemes bizonyos keretek között tartani, középutas megoldásként legyen néhány pohár ital a cég számlájára, de ne legyen korlátlan a fogyasztás. Az sem mindegy mi kerül ki a közösségi oldalakra a céges buli után.

Ugyanakkor fontos, hogy a cél mégiscsak a szórakozás, hogy mindenki jól érezze magát.

De nézzük a dolgot egy kicsit a munkavállaló oldaláról: bizonyos tematikát is jobb kerülni akármilyen kötetlen hangulatúak is a beszélgetések, ha nem akarunk szóváltásba kerülni, esetleg a partinál hosszabb távon ható károkat okozni kollegiális kapcsolatokban. Ilyenek az erőteljes érzelmeket kiváltó aktuális hírek, a politika, amiről legtöbbeknek van, gyakran igen határozott véleménye és szinte biztosan lesz olyan is, akinek éppen az ellenkezője. Ilyen vitákba nem érdemes belemenni egy ünnepi alkalommal.
Ahogy fentebb is említettük, nem munkamegbeszélésről van szó, így inkább a hobbi, a sport, a szórakozás illik a beszélgetés tematikájába Egy két pohár ital után mindenki hajlamosabb közvetlenebbül viselkedni, de túl személyes dolgokba nem érdemes belemenni a kollégával, akivel csak köszönő viszonyban vagyunk a folyosón. Ne pletykáljunk, kritizáljuk a többieket, mert ezekkel az emberekkel hétfőn vagy az ünnepek után, ugyanúgy le kell ülni egy asztalhoz egy meetingen.


Nem kötelező, de a többség részt veszA Sole-Mizo Zrt.-nél az elmúlt években minden megrendezésre került az év végi (Karácsonyi) parti. A cég négy telephelye külön-külön szervezi meg ezeket a rendezvényeket. Megrendezésre általában december közepén, karácsony előtt 1-2 héttel, kerülnek. A megjelenés nem kötelező, de általában a dolgozók 70 százaléka részt vesz a rendezvényen, ami azt gondolom, magáért beszél - mondta Vincze-Borbély Márta a cég HR vezetője a HR Portálnak.

„A partira minden az adott telephelyen dolgozó kollégánk hivatalos. A karácsonyi rendezvényt a cég vezetője egy rövid beszéddel indítja, értékeli az évet majd tombola, vacsora és tánc ki, meddig bírja. A tombolát a rendezvényen részt vevő dolgozók által befizetett jelképes összegből (300.-Ft) vásároljuk.

Minden évben megpróbálunk javítani a rendezvényen, más helyszínen, más DJ-vel vagy esetleg más vendéglátóval dolgozunk. A kollégák nagyon szeretik az év végi partit, hiszen itt alkalom nyílhat elbeszélgetni azokkal is, akikkel a hétköznapi hajtás során maximum csak futólag találkozhatnak.

Kihívást jelent a rendezvény megszervezése a HR-nek, hiszen évről évre arra törekszünk, hogy mindenki jól érezze magát, tudjunk valami újat belecsempészni, hogy változatos legyen, de ez egy nagyon kellemes kihívás, főleg amikor kedves, elismerő szavakat kapunk vissza a kollégáktól a rendezvényről.”

Az EY tanácsadó cég számára az egyik legfontosabb belső program a karácsonyi buli. "Ez nemcsak egy alkalom a szórakozásra, hanem egy közösségformáló élmény is, amelyen tipikusan munkatársaink több mint kétharmada, mintegy 400 ember vesz részt. Ezért erre az eseményre mind időt, mind pedig megfelelő költségvetési keretet áldozunk.Az eseményt minden évben élénk várakozás előzi meg, már szeptembertől kezdve érdeklődnek a kollégák az időpontról, a helyszínről és a programról. Sokan úgy időzítik a téli szabadságukat, hogy ezen az estén mindenképpen együtt tudjanak ünnepelni. Korábban a rendezvény ünnepélyes keretek között zajlott, egy budapesti nagyszálloda báltermében. Az elmúlt években az ünnepi formalitás helyét az együtt bulizás érzése vette át, illeszkedve cégünk 28 év körüli átlagéletkorához. A kötetlen hangulatú rendezvény helyszíne így egy belvárosi klub lett, amely kissé formabontó keretet ad év végi üzeneteinknek.

A rendezvény ugyanis nem csak az év végi lazítást hivatott szolgálni, hanem fontos üzeneteket közvetít kollégáink felé: az összetartozás élményét, a közösen elért eredmények fölött érzett büszkeséget, és persze a köszönetet, amely megilleti a cég munkatársait az egész éves kemény munkáért" - írta Gurzó Ákos, a cég PR szakértője.

Sok cég szerényebb ünnepséget tart a válság évei óta, mint az korábban megszokott volt. Külföldön is van rá példa, hogy teljesen el is hagyták a céges partit, helyette jótékonykodnak a kollégák. Idősek otthonában énekelnek, takarókat gyűjtenek a rászorulóknak illetve süti-csereakció van. A dolgozók pedig gyakran inkább a bónuszt, mint a karácsonyi bulit választanák, ha ez kérdésként egyáltalán felmerülne.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így kezeljük a gyászt a munkahelyen - Péter története

Nagyon sokat tud jelenteni egy gyászolónak, ha az őt ért érzelmi sokk után nem marad egyedül. Sokan küzdünk azzal, hogy nem tudjuk, mit is... Teljes cikk

Vállalati mentorként segítene a Decathlon

3 évvel ezelőtt indította el a Decathlon az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) segítségével a Csendes nyitvatartást, mellyel az autizmussal... Teljes cikk

A felsővezetők a LinkedInen építik a márkát

Egyre több magyar felsővezető használja aktívan a LinkedInt a TOP50 hazai nagyvállalat körében – derült ki az Uniomedia most megjelent, a szakmai... Teljes cikk