kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Hogyan viselkedik a szervezet? - kiderülhet az adatokból

Milyen összefüggés van a szervezeten belüli viselkedési formák és aktivitások, valamint a keletkező adatok között? Az adatgyűjtési módszerek sokszínűségéről, a bennük rejlő lehetőségekről is beszél az Adatra Fel! konferencián Angyal Fruzsina, a Nextent Informatika Zrt. digitális transzformációs tanácsadója.

Hogyan kapcsolódik a munkád az adatokhoz? Hogyan jutottál el a saját szakterületed kapcsán az adatok elemzéséhez, felhasználásához?

Digitális transzformációs szakértőként feladatom, hogy adatelemzőinkkel együtt feltárjam a szervezeten belüli viselkedési formák és aktivitások, valamint a keletkező adatok közötti összefüggéseket. Ezekből az adatokból olyan a HR számára releváns információkat generálunk, melyekkel a munkavégzés illetve az üzleti döntéshozatal is hatékonyabbá tehető.

Milyen hozzáadott értéke van az adatelemzésnek a szakterületeden? Miben látod a legnagyobb előnyét annak, hogy adatokon alapuló döntéseket hozol, stratégiákat építesz?

Az adatok gyűjtésével, strukturálásával és elemzésével számos olyan előrejelzés készíthető, melyekből trendeket és mintázatokat olvashatunk ki. Ennek előnye, hogy tények és tendenciák alapján hozhatjuk meg döntéseinket.

Angyal FruzsinaAngyal Fruzsina
Hogyan jelennek meg adatok az elköteleződés / munkavállalói élmény / employer branding / döntés-támogatás területén?

Az elköteleződés, munkavállalói élmény, employer branding szorosan összekapcsolódó fogalmak. A napi munkavégzés során folyamatosan keletkeznek azok az adatok (pl. elégedettség felmérés, teljesítmény értékelés, munkavállalói aktivitásra vonatkozó adatok) melyekkel gyűjtésével és elemzésével, üzleti értéket teremthetünk, ezáltal versenyelőnyt szerezhetünk.

Az adatgyűjtési módszerek tárháza végtelen. Az adatok begyűjtése történhet tréningek értékelőlapja alapján, dolgozói elégedettség- vagy 360 fokos felméréssel, Real- Time és Ad-hoc feedbackek adásával, hőfokméréssel, melyek során a résztvevők anonim módon válaszolhatnak egy-egy nyílt kérdésre, majd eldönthetik, hogy egyet értenek e a többiek válaszaival.

A fentiekhez tartozó mutatószámok és mérési szintek is igen változatosak. Jelenleg 6 különféle kategóriába soroljuk őket: résztvevői reakciók, tudás, attitűd, viselkedés, ROI és a nem várt eredmények kategória.

A mindennapok során keletkező értékes adatmennyiséget a fenti 6 kategória alapján csoportosítjuk, majd úgynevezett BI dashboardokon jelenítjük meg - ez segíti a könnyebb megértést és az összefüggések gyors feltárását.

Miben látod a jövő trendjeit, kihívásait, lehetőségeit a saját szakterületeden belül? Tényleg mindenhol az adatokra fogunk / akarunk majd támaszkodni ha sikereket akarunk elérni az általad képviselt témában?

Egyre inkább elismerik majd a HR stratégiailag fontos szerepét, ennek köszönhetően a HR igyekszik felvenni a lépést a digitális fejlődéssel, a szervezeten belül azonban támogatásra van szüksége ahhoz, hogy a különböző rendszerekben keletkező HR adatokat hasznos információkká alakítsa. Hiszek az olyan megoldásokban, melyek digitális hub-ként ölelik körbe és foglalják magukba a HR számára legfontosabb területeket (pl. employee engagement, employee wellness, real time ad-hoc feedback system, gamification based system with points).

Ezen modulok a jól ismert 3S (say, stay, strive) megközelítés kampány jellegű promóciójára, motiválásra, értékelésre is kiválóan alkalmasak. A beépített Üzleti Intelligencia modulnak köszönhetően a HR szempontjából fontos munkatársi aktivitás mérhetővé és központosítottá válik, értékes adatokkal segítve a HR stratégiai céljainak elérését.

Adatra Fel! Konferencia - 2018

A sikerhez vezető út adattal van kikövezve!

Időpont: 2018 december 5. szerda

Helyszín: Magnet Közösségi Ház

Hol tart a HR, miközben (állítólag) már az egész világ adat alapon működik? Digitalizáció, mesterséges intelligencia és adat-vezérelt döntéshozás - lassan a csapból is ez folyik, de tudjuk-e, hogy mit is takarnak a „buzzword”-ök.

Jelentkezés az Adatra Fel! konferenciára.


Mit javasolsz azoknak, akik már érzik, hogy szükség lenne arra, hogy használják a szervezetekben felhalmozódó adatot, de még nem tudnak valódi információt kinyerni belőlük? Mi lenne a következő lépés? Merre induljanak?

Azt javaslom, hogy legyenek nyitottak a HR irányultságú digitális projektekkel szemben, fogalmazzák meg igényeiket és elképzeléseiket, és tűzzenek ki célokat. Térképezzék fel a megoldási lehetőségeket, vizsgálják meg a piacon elérhető eszközöket és megoldásokat, hatékonyságuk és a kitűzött célok tekintetében.

Hogyan lesz az adatból információ, abból pedig érték - valódi üzleti érték a munkád során?

A többféle forrásból és rendszerből érkező adatokat összegyűjtjük, majd összefésüljük. Hosszútávon ezek olyan összefüggésekre és mintákra világítanak rá, melyek értékes információkkal szolgálnak a munkatársak aktivitására, igényeire, érzéseire és elképzeléseire vonatkozóan. Ez lehetővé teszi azt, hogy a kollégáinkat érintő döntéseket velük együtt hozzuk meg, ezzel is erősítve a munkahelyi elköteleződést és növelve teljesítményüket.

  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A vezetők sürgetik az AI bevezetését, a munkavállalók nem örülnek

A vezérigazgatók nagy része szerint az AI sikere inkább az emberek elfogadásán múlik majd, mint magán a technológián. Teljes cikk

Melyik napon menjek be az irodába? - majd az AI megmondja

Ha a munkatársak részletekre lebontva láthatják a többiek beosztását, tartózkodási helyét és a munkahelyük, irodájuk telítettségét, könnyebben... Teljes cikk

A technológiai iparágakban a női vezetők a férfiak előtt járnak a GenAI használatában

Legfrissebb kutatásában a Boston Consulting Group (BCG) arra kereste a választ, hogy vajon a nők és a férfiak milyen arányban fogadják el a generatív... Teljes cikk