Megjelent: 4 éve

HrHotspot - mi az?

Az előző cikkünkben a HrHotspot volt a fókusztémánk. Azóta többen is kérték, hogy bővebben is mutassuk be ezt a HR shared service center koncepciót – milyen feladatokat lehet itt megrendelni, hogyan is működik. Ismét megkértük tehát Lévai Ágnest, mondjon néhány konkrétumot a szolgáltatásokkal kapcsolatosan.

Hogy mi is ez a szolgáltatás pontosabban? Ha egy mondattal kellene megfogalmazni, azt mondanám, hogy a HR A-tól Z-ig. – mondja Ágnes. – Mi mindannyian Humán Erőforrás területén jártunk be szakmai vagy vezetői karrier utat. Olyan sok ismeret és tudás halmozódott fel a cégben, hogy arra gondoltunk, kilépünk a szakma hagyományos keretei közül. Elindulunk egy olyan úton, ami az ügyfeleinknek egy átlátható, strukturált és minőségi szolgáltatást jelent, nekünk pedig a rendezett mindennapokat. Összeállítottunk egy olyan szolgáltatási portfóliót, amely elemenként, vagy akár teljes üzleti modellben is megvásárolható.

Melyek a főbb területek, amelyekkel foglalkoznak?

A kiinduló pont a HR adminisztráció outsourcing-ja volt, erre építettük fel aztán a többi feladatot. Kezdjük a bérszámfejtéssel: az alkalmazottak bérezésének teljes körű adminisztrációja, a bérezéssel kapcsolatos elszámolások, adatszolgáltatások elkészítése tartozik ebbe a körbe. Talán ez volt az első olyan HR feladat, amelyet a cégek a magas eszköz- és erőforrás ráfordítás, valamint a gyorsan változó jogszabályi környezet miatt kiszerveztek. Erősségünk ebben a szolgáltatási körben is a szaktudásunk; valamennyi ágazatban – legyen az szolgáltatás, termelés, vendéglátás vagy kereskedelem – otthon vagyunk, beleértve a munkarendekkel kapcsolatos tanácsadást, elszámolásokat. Erre épül a HR ügyintézés, amely a teljes körű HR és munkaügyi ügyfélszolgálati teendők (adminisztráció, beléptetés, kijelentés, és egyéb operatív feladatok) elvégzését jelenti. Ez legtöbbször szintén kiszervezett tevékenység. Amennyiben a menedzsment úgy dönt, hogy cégében nem kíván foglalkozni a humán erőforrás tevékenység adminisztratív részével, ezt nyugodtan szakértő csapatunkra bízhatja. Szolgáltató központunkban, vagy a partnereinkhez kihelyezve teljes felelősségvállalással látjuk el a cég háttértámogatását és a munkatársak kiszolgálását.

A tanácsadó cégek inkább a fejlesztések, coaching irányába mozdultak el, Önök miért döntöttek úgy, hogy az alapokkal is foglalkoznak?

Éppen ezért, mert biztos alapokra lehet jól építkezni. Ha nem hibátlan az adminisztráció, akkor az adatszolgáltatás sem az. Megfelelő adatok nélkül pedig nem lehet jól tervezni, az képzések is csak a levegőben lógnak, enélkül nem működik egyetlen rendszer sem. Minden munkáltatónak, legyen az kisebb vagy nagyobb, működőképes rendszerre van szüksége. Ez alapozta meg egyébként a munkaügyi vonalat is a cégben, mert a HR-ben munkaügyi tudás és munkajogi jártasság nélkül semmilyen tekintetben nem lehet továbblépni. Ezt az ügyféligények és a számok is visszaigazolják. Az elmúlt években – amióta az új munka törvénykönyve hatályba lépett – ugrásszerűen megnövekedett a munkaügyi auditok és a tanácsadás óraszáma.

Ez csak az új Munka törvénykönyvével függhet össze?

Az auditok száma igen, hiszen mindenki kíváncsi volt arra, hogy az új szabályozást hogyan sikerült átültetnie a gyakorlatba. Egyébként az auditnak más vetületei is vannak, hiszen egy bizonyos cég-érettségi stádiumban, vagy éppen a green field feladatok lezárásával eljön az a pillanat, amikor megéri szakértő szemmel rápillantani a folyamatokra vagy a munkaügyi és HR gyakorlatra. Nagyon sokféle auditot készítettünk már, és a „kellemetlen” téma ellenére mégis minden ügyfelünk örült a lehetőségnek, mert a több évtizedes szakmai, vezetői, vagy ellenőrzési múlttal rendelkező szakembereink szívesen osztják meg tudásukat és tapasztalatukat a HR munkatársakkal az audit során. Az ilyen jellegű audit cégmérettől függően akár több napot is igénybe vehet és minden esetben egy jelentéssel zárul. A jelentésben összefoglalt ajánlásokat pedig segítünk átültetni a gyakorlatba is ügyfeleinknek.

Akkor ez már-már munkaügyi tanácsadás, nem?

Persze, hiszen ez egy komplex szakterület – de a klasszikus munkaügyi tanácsadás azért más. A munkáltatók gyakran olyankor fordulnak munkajogászhoz, amikor már valamilyen gond van a cégüknél (ellenőrzés, bírság, munkaügyi per), pedig sok időt, pénzt és energiát spórolhatnának meg azzal, ha munkajogi szakemberhez fordulnak felmondás, azonnali hatályú felmondás, munkaidő-beosztás készítése, munkajogi szankció alkalmazása, munkaügyi ellenőrzés esetén. Erre a területre is igaz, hogy a munkajogi tervezés, a prevenció, a cég munkajogi támogatása sokkal olcsóbb, mint a problémás helyzetek megoldása, az utólagos „tűzoltás”.

Ez elég meggyőző. Mi mindent tartogat a HRHotSpot még az ügyfelek számára?

Természetesen mi is foglalkozunk a HR látványosabb részével, mint motivációs rendszerek, vagy fejlesztés. Motivációs rendszerek tekintetében számos nagy ügyfelet említhetnék referenciaként, fejlesztésben szintúgy. Nyilván mi a rendszerek felépítésében és kivitelezésében vagyunk ismertebbek, tréningben kevésbé, de mivel mi is fejlődünk és növekedünk, ez is egyre inkább jellemző lesz.

A fejlesztés talán egyértelmű, de mit értenek motivációs rendszerek alatt?

Bérezési és juttatási rendszerek kialakítását, cafeteria tanácsadást, teljesítményértékelési és ösztönzési rendszerek kialakítását. Kompenzációban és ösztönzésmenedzsmentben egyedi megoldásokat kínálunk, legyen az egy kis cafeteria rendszer, vagy egy nagy termelővállalat teljesítményértékelési rendszere. Nemcsak a rendszer kialakítását, de annak bevezetését a kommunikációját is vállaljuk, és akár éveken át gondozzuk.

… és ha jól tudom, ez még nem minden – folytassuk az ismerkedést következő cikkünkben is a HRHotSpot-tal!
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyszerű, mint az egyszeregy: SimpleJob, ami új fejezetet nyit a toborzásban

A koronavírus-járvány második hulláma még jobban a digitális térbe terelte a teljes kiválasztási folyamatot. A toborzók postaládájába özönlő... Teljes cikk

Milyen támogatást adhat egy szoftver a bérszámfejtés részére?

Régen túlléptünk már azon a technikai korszakon, hogy a HR-hez vagy a bérszámfejtéshez kapcsolódó feladatokat részben vagy egészben papíralapon... Teljes cikk

Az outsourcing hatékonysága - hogyan segítheti cégünknek a bérszámfejtés kiszervezése a pandémiás időszakban?

A Covid 19 új irányba terelte a cégek gondolkodását a munkaerő szervezését illetően. Sok esetben szükséges lépésként reorganizálásra kerültek... Teljes cikk