Megjelent: 5 hónapja

Idén vagy jövőre menjek nyugdíjba?

Közalkalmazotti jogviszonyban dolgozom, nem kívánok tovább dolgozni máshol sem. Azt szeretném tudni, hogy számomra mi kedvezőbb a nyugdíj megállapítás szempontjából. 2022.12.31. vagy 2023.01.01. igényeljen a nyugdíjat. Jogosultsági időm meg van 2022.12. hóban.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A nyugdíjtörvény kimondja, hogy 40 szolgálati év után a valorizált nettó átlagkereset 80%-a jár nyugdíjként.
A valorizált nettó átlagkereset kiszámítása egy meglehetősen bonyolult folyamat. Úgy számolják, hogy összegyűjtik az összes olyan bevételt, ami után nyugdíjjárulékot fizetett, mindezt 1988. január 1-ig visszamenőleg. Mivel értelemszerűen a pénz nem ugyanannyit ért 1988-ban, mint 2022-ben, így ezeket a régi jövedelmeket a kormány által közzétett valorizációs szorzókkal kell felszorozni, amik figyelembe veszik az inflációt és a nemzetgazdasági átlagbért. (Ez alapján például egy 1988-as jövedelem 35-ször annyit érne manapság.)
A valorizációt a nyugdíjazás éve előtt két évvel kezdik számolni. Vagyis ha 2022. decemberben megy nyugdíjba, akkor a 2020-as évtől indul a valorizáció, míg ha 2023. januárban, akkor 2021-től. Ez azt eredményezi, hogy a második esetben magasabb lesz a nettó átlagkereset, azaz a nyugdíjszámítás alapja. A felszorzott, majd átlagolt éveket ezután arányosítják a szolgálati évek szerint. Mindig márciusban hozzák nyilvánosságra az adott évre érvényes valorizációs szorzókat. Ezzel szemben áll, hogy az első esetben 2023. januárban jogosult lesz a 2023. évi nyugdíjemelésre is, amit még szintén nem lehet tudni. Azt is figyelembe kell venni, hogy a szolgálati évek száma több lehet, mint 40 év. A Nyugdíjfolyósító Intézettől lehet kikérni a szolgálati idő számát. A tört évek elvesznek. Ebben az esetben arra is érdemes figyelni, hogy pár hónap rádolgozással növelni tudja a szolgálati éveinek a számát. Minden +1 év +2% nyugdíjemelkedést jelent.
Közalkalmazottként jubileumi jutalomra is jogosult lehet. Azt is meg kell nézni, mikor válik jogosulttá és ennek ismeretében meghatározni a nyugdíjba vonulás időpontját, mivel a jubileumi jutalom összege megnöveli az adott évben figyelembe veendő jövedelmet.
Számításokkal alátámasztott választ nem lehet adni a jelenleg ismeretlen tényezők miatt. Azonban hosszabb távon az fog magasabb nyugdíjat eredményezni, ha az induló nyugdíj a lehető legmagasabb.

Aki válaszol:

Öngondoskodási szakértő - Cserép Zoltán

2010 óta dolgozik pénzügyi tanácsadóként, öngondoskodási szakértőként. Évekig Dr. Farkas András munkatársa volt, aki mellett alaposan megismerte a hazai nyugdíjrendszer sajátosságait, jellegzetességeit.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hogyan igényelhető özvegyi nyugdíj, ha a túlélő házastársnak nincs szolgálati ideje?

Édesanyám otthon ápolta édesapám és nagymamám halálukig. Az önkormányzat ápolási díjat nem állapított meg, így szolgalati ideje nincs. Az... Teljes cikk

Milyen feltételei vannak az özvegyi nyugdíjnak?

66 éves vagyok, a nejem 63 éves. Halálom esetén hogyan alakul az özvegyi nyugdíj a nejemnek? Teljes cikk

Beleszámítanak-e a nyugdíjba a másodállásban eltöltött évek?

A nyugdíjszámításnál figyelembe veszik a másodállásban eltöltött éveket illetve a megszerzett jövedelmet? Teljes cikk

Facebook