kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Így készülj a béralkura

Amikor már eldőlt, hogy te vagy a tökéletes jelölt, akkor kezdődik az egyik legizgalmasabb rész: meg kell egyezni a fizetésben. A kőkemény alkura pedig nem érdemes készületlenül érkezni – írja a HR Blog oldalán Jobangel.

Az egyik legizgalmasabb pontja az álláskeresésnek, amikor végre odajutunk az állásinterjún, hogy béralkura kerül a sor. Ez nem az a pont, mikor megkérdezik, mennyi a fizetési igényünk. Ez már az utolsó tárgyalás (és nem állásinterjú), amikor úgy döntöttek, hogy jelöltünk alkalmas, ő kell, ha meg tudnak egyezni a juttatásokról. Sajnos sok jelölt kevésbé lesz elégedett, mint szeretett volna, belemegy olyan alkuba, ami nem teszi boldoggá. Élethelyzettől függ, mikor mi a jó ajánlat, általában ezzel vigasztalom a csalódott jelöltet: az, hogy most 20-30 százalékkal kevesebbet keres, mint 5 éve, sokkal jobb, mint a munkanélküli állapot, amiben még egy hónapja volt. Tehát igenis értékelje ezt előrelépésnek, mellette legyen ambiciózus, és akkor hamarosan visszajön az az elveszett 20-30 százalék is.

A béralku is felkészülést igényel, aki készületlenül megy, nem fog elégedetten kijönni az alkuból.

 • 1. Légy tisztában az értékeiddel, tudd, hogy mennyit ér a tudásod! Talán ez a legnehezebb, mert ami az egyik helyen „versenyképesnek” titulált fizetési ajánlat, az máshol kezdő fizetésnek is gyenge. Marad az, hogy magadat árazod be, magadból indulsz ki: önéletrajz elő, mi olyat tudsz, amit kevesen, és ami nekik kell? Piacismeret, termékismeret, a 15 éves tapasztalatod, stb. Ez már az előzetes állásinterjúkból kiderült, ezek lesznek az érvek, hogy miért annyit kérsz, amennyit. Kérdezz meg pár szakmai ismerősödet, szerintük mi a reális egy ilyen állásra? Nyilván mindannyian mást fognak mondani, mégis lesz egy szélesebb látóköröd a lehetőségeidről.

 • 2. Tudd, mit akarsz! Legyen a fejedben egy olyan juttatási minimum, ami alá semmiképpen sem mész. Légy felkészülve arra, hogy cafeteria-ajánlat, oktatási lehetőség és egyéb juttatási ajánlat is a csomagban lesz. Ha van olyan tétel, amit ebből nem tudsz használni, kérdezd meg, mit tudnak helyette ajánlani. Ne kezdj el azon gondolkodni, gyerektelenként mit kezdhetnél a beiskolázási támogatással, inkább kérj helyette olyasmit, ami számodra értéket képvisel.

 • 3. Adj időt magadnak! Bármilyen ajánlatról beszéltek is, tudd, hogy nem kell azonnal döntened. Ha el is jutottatok egy közös pontra a tárgyalás során, mondhatod azt, hogy ezt még át kell gondolnod, meg kell beszélned a családdal, és például másnap délelőtt 10-re konkrét választ adsz. Nagyon fontos, hogy ezt a határidőt pontosan megjelöld, és tartsd is magad hozzá. Ugyanis a leendő munkáltató pontosan eddig fog várni a válaszodra, tovább nem. Ez viszont elég idő neked ahhoz, hogy át tudd beszélni valakivel, aki neked fontos, hátha kívülről más szempontokat fog találni, ami segíthet a döntésedben. Ezzel megóvhatod magad attól, hogy belekerülj valamilyen előnytelen helyzetbe. Fontos, hogy ilyenkor már nem alkudozunk: a válasz igen vagy nem, nem pedig újabb feltételek támasztása.

 • 4. Alkura készülj! Olyan a legritkább esetben van, hogy mondasz egy feltételrendszert, és azt szó nélkül elfogadják. Többnyire alkudozás lesz, tehát úgy határozd meg az igényeidet, hogy legyen miből engedned. Ez az igény eltérhet attól, amit a legelején beírtál az álláspályázatodba fizetési igényként, mert például már pontosan ismered a feladatot, azt, hogy mennyit kell utaznod munkába naponta, kb. mennyi munkaórát, milyen munkarendet kíván meg a feladat ellátása. Természetesen az eltérés nem lehet nagyságrendnyi méretű! Az új kolléga költségére van egy keretük, ez azonban rugalmas, tehát légy őszinte. Ha nekik te kellesz, akkor nem fog pár ezer forinton múlni, hogy alkalmazzanak. Egyik tipikus alkupont, hogy a próbaidőre alacsonyabb fizetést kínálnak. Ha ezt el tudod fogadni, akkor is legyen benne a munkaszerződésben, hogy próbaidőre milyen munkabér és egyéb jár, és később milyen. Ha felfelé próbálsz alkudni, ők pedig nem hajlanak rá, jó megoldás lehet, ha felajánlod: próbaidő után tárgyaljátok újra. Így, ha nem is azonnal, de nemsokára elérhetsz némi többletet.

 • 5. Készülj fel arra, hogy nemet mondj! Talán ez a legfontosabb, és erre nincs felkészülve az álláskeresők többsége. Én is tapasztaltam már, hogy egy állásinterjún, ha nemet mondtam a lehetőségre, szinte sokkolta a munkáltatót. Hogy ez milyen jó ajánlat, és mennyit dolgoztak rajta, hogy megadják azt, amit kérek! Hogy mindketten milyen sok energiát fektettünk a kiválasztásba, és mégsem? Sajnos az ajánlat egyszerűen nem olyan feltételekkel volt megírva, ahogy nekem megfelelt volna. Ilyenkor fontos, hogy ne sértsd meg a munkáltatót, mert összefuthatsz még vele a munkád során, akár ügyfélként, akár partnerként. Simán meg kell mondani, hogy az ajánlat neked nem felel meg valamiért, de szívesen dolgozol a céggel egyszer majd, más körülmények között.

  Sok munkáltató azt gondolja, hogy egy nehezebb helyzetben lévő álláskereső bármilyen alacsony áron elvállalja a munkát, diktátumként mond egy nevetséges összeget; kell vagy nem? Ha te is nehéz helyzetben vagy, próbálj meg legalább próbaidő utánra jobb csomagot kiharcolni. Ha ez sem megy, akkor se menj a magad által meghatározott minimumod alá. Ha mégis ezt teszed, akkor tudd, hogy ez ideiglenes megoldás, és tovább kell keresgélned, hiszen a minimumod alatt munkát vállalva folyamatosan hiánnyal fogsz küzdeni, azaz a napi megélhetésed szempontjából nem sokat léptél előre. Mérlegelni kell azonban, hogy a munkaviszonyban töltött idő mégiscsak jelent előnyt a munkanélküli léthez képest: rossz esetben a segélyed alapját adja, jobb esetben gyakorlod a szakmát, építed a szakmai kapcsolatokat, van biztos bevételed, még ha az szerény is. Ebből a helyzetből könnyebb egy másik állást találni, mint munkanélküliként.

  Ha a váltás minőségi javulást eredményezne az életedben akkor is, ha ugyanazt az összeget kapnád, mint a régi helyeden, és/vagy ugyanazt a munkát végeznéd, akkor érdemes ezzel érvelni: te nem nyerészkedni akarsz, ugyanazt akarod, mert ami pluszt látsz a cégben az az, hogy..., és ez neked elég. (Például mert a jelenlegi helyed épp a csőd szélén áll, elköltözött olyan messzire, hogy nem tudnál bejárni, vagy olyan bánásmódban részesülsz, ami számodra elfogadhatatlan.)

  Ha kifejezetten előrelépést keresel, anyagilag és/vagy szakmailag: ha anyagilag előrelépés, és ezzel elégedett vagy, a szakmai előrelépés nem számít neked, el kell fogadni az ajánlatot. Ha a szakmai előrelépést megkapnád ugyan a váltással, de az anyagit nem, akkor is érdemes mérlegelni: hosszútávon jobb-e neked, ha egy magasabb pozíció szerepel a CV-dben?

  Ha az ajánlat nem passzol a hosszú távú céljaidhoz (karrierterv, pénzügyi és személyes igények), de még rövidtávon sem jelent neked semmiben előrelépést, akkor nem hibázol, ha nemet mondasz.

  Jobangel
  HR Blog
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  További cikkek
  Mennyit keres egy gyártó cégnél dolgozó mérnök?

  A gyártásban dolgozó mérnökök fizetései összecsúsztak az általános és speciálisabb funkciókat tekintve. Az előbbiben gyorsabban növekedtek a... Teljes cikk

  Ismét nőni fog az infláció 2024-ben - mutatjuk, mi lesz a reálbérekkel!

  Az infláció átmenetileg újra növekedni fog 2024-ben, a bérek vásárlóereje pedig 7,1 százalékkal fog növekedni. A GDP idén 2,4 százalékkal... Teljes cikk

  A munkavállalók elégedettsége nem csak az anyagiakon múlik: friss kutatás

  Nem a pénzügyi korlátok, hanem a tehetségek megtalálása a legnagyobb kihívás a cégek toborzásában. A megtartásban sem a fizetés az első számú... Teljes cikk