Megjelent: 2 éve

Így lehetsz sikeres freelancerként - szabadúszók 2. rész

Előző bejegyzésemben a work.buzz “Az év szabadúszója” pályázat kapcsán a freelancerekben rejlő HR-es potenciálról írtam. Most a másik oldalról, a szabadúszók szempontjából közelítem meg a kérdést. A HR-ben is aktuális: sok példát látok multiból távozó toborzó, tréner vagy coach freelancerekre. Jómagam szintén ilyen státuszban dolgozom - kisebb-nagyobb hangsúlybeli eltérésekkel - már nagyjából 15 éve, így írásom saját élményekből is táplálkozik. Kinek is való a freelance életforma?

Mi is az, ami annyira vonzóvá teszi a szabadúszást magyarok ezrei (talán tízezrei) számára?

A válasz röviden: a szabadság. Egy szabadúszó főnöke ugyanis saját maga. Nincsen írásba fektetett munkakezdése, magának határozza meg a szabadnapok számát, nem üvölt a feje fölött a főnök, és akkor megy le a konditerembe vagy a wellnessfürdőbe, amikor azt megengedi saját magának.
Kinek ne tetszene ez az életforma, mégis egyelőre csak egy szűk réteg él így.

Miért is? Nem könnyű döntés egy biztos munkahelyet otthagyni a szabadúszó létért cserébe. A hó elején érkező fix összeg erős érv a maradás mellett. Főként ha valaki gyermeket nevel, hitelt fizet, nem szereti a bizonytalanságot. Sokan csak akkor lépnek be a freelance világba, amikor elküldik őket. Önként vállalva inkább a kiégés érzése viszi ebbe az irányba az embert, bár azért az önmegvalósítás vágya is megfigyelhető a mozgatórugók mögött.

Csökkenthető a kockázat, ha fő munkahelyedet megtartva, kicsiben, mellékállásban startolsz (persze ennek a főállásodtól eltérő tevékenységnek kell lennie). Hosszú távon azonban csak akkor lépsz előre, ha teljes erővel szabadúszol.

1. Légy bátor, de tartsd szárazon a puskaport

Csak úgy vágj bele a freelance életformába, ha megvan a túléléshez szükséges összeg a bankszámládon. Hogy mennyi ez? Élethelyzettől, igényszinttől függ. Egy „mama hotelben” élő huszonéves fiatalember 40-50 000 forintból is kijön, míg egy kisgyermekes családapának, autó-, és lakáshitellel, gyesen levő feleséggel 300 ezer forint is kevés lehet. Saját tapasztalatból azt mondom: még ha lesz is azonnal ügyfeled, 1 évi megélhetéshez elegendő tartalék nélkül ne vágj bele. És előtte vedd meg az induláshoz elengedhetetlen eszközöket (szellemi munkát végzőknél ez azért nem annyira jelentős befektetés).

További 10 tippel folytatás a HR Blogon.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter