Megjelent: 11 hónapja

Itt vannak 2019 e-learning innovációi

Négy trend kerül előtérbe, amelyre mindenképpen érdemes odafigyelnünk ebben az évben - hívja a fel a figyelmet az e-learnin.co.hu.

1. Az AR és a VR tovább feszegeti a határokat

A két legizgalmasabban csengő betűszó mind a technológiában. A kiterjesztett (AR) és a virtuális valóság (VR) olyan tapintható, valósághű tanulás élményt nyújt, ami a mélyebb megismerésnek köszönhetően, erősen vonzza a tanulókat. Különböző e-learning szakértők máshogy vélekednek erről, a VR jobban „beszippantja” a tanulót, de elsőbbséget ad az AR-nak. Képzeljük el, hogy közösképviselőket, ellenőröket képezünk kasztatrófavédelemre. Az AR technológiával lehetőségünk van olyan teszt forgatókönyvek létrehozására, amik gyakorlatilag teljesen valós élethelyzeteket mutatnak. Például, egy valós házban tudunk árvizet szimulálni. Az ellenőr belép a házba, látja az árvíz hatásait, és felméri a kárt. Ezután ugyanebben a házban tüzet vagy tetőbeomlást szimulálhatunk. Egy varázsütésre működik minden. És mindehhez a tanulóknak a képzés során csak az okostelefonjukra van szükségük. A VR szimulációkhoz sokkal nagyobb beruházásra van szükség. Drága felszerelések kellenek hozzá, mint például nagyon jó minőségű fejhallgatók minden egyes tanulónak, ezek nem olcsók. Összehasonlítva tehát az AR jóval megfizethetőbb. Ezért is a legtöbb cég az AR-re koncentrál, és abba az irányba haladnak.

2. A mesterséges intelligencia természetessé válik

A mesterséges intelligencia (AI) már elkezdte forradalmasítani az üzletet. Most pedig gyökeret ereszt a tanulásban is. A legtöbb e-learning szakértő hisz az AI potenciáljában, és elvárja, hogy beépüljön a különböző eszközökbe, mint például a gyorsfejlesztési szoftver és az LMS (Learning Management Systems). Az AI egyik leginkább hozzáférhető formája a chatbot. Ez egy virtuális asszisztens, amely az emberi beszélgetést utánozza; értelmezheti és válaszolhat a felhasználók kérésére a szokásos nyelven. A chatbotok beépültek már webhelyeken, alkalmazásokban és közösségi médiában is. Ezeket a botok már az egészségügyben is széles körben elterjedtek. Például, vannak olyan robotok, amelyek alapos interjúkat folytatnak a betegekkel az orvosi állapotuk részleteiről, és javaslatokat tesznek nekik, hogy mit tegyenek gyógyulásuk érdekében. Más iparágakban is fontos feladatokat látnak el botok. Taxit hívnak, szállást keresnek, becsekkolnak a repülőre. Az e-learningben a chatbotok az onboarding folyamatokban segítenek, mint például az új alkalmazottak tájékoztatása a vállalatról, normákról, irányelvekről. Az AI tutorként is működhet: kurzusokat ajánl, amikkel kiegészíthetjük tudásunk, vagy fejleszthetjük készségeinket. Sőt, még bizonyos adminisztratív feladatokat is elvégeznek helyettünk a chatbotok, például automatikus válaszokat adnak napirendi pontokra, és kvízeredményekre. Ezenkívül néhány adminisztratív munkát le lehet adni a chatbotoknak. Az AI nagy potenciálja ellenére egyes szakértők úgy vélik, hogy nem érkezett még el az idő arra, hogy a chatbotok az e-learningbe is beépüljenek.

3. Látvány mindenek felett

A Tubular Insights kutatásai szerint a fogyasztásunk 80% -a hamarosan videó tartalom lesz. A videofelvételek és az „élő” felvétel trendje jelentősen nőtt a Facebook-on, Instagram-on és más közösségi médiaplatformokon is.
Nyilvánvaló, hogy ez fog történni az e-learning platformokon is. Számos szakértő, köztük a Skive Journey (Clive Shepherd alapító partnere) említést tesz arról, hogy a klasszikus oktatási e-learningről hamarosan áttérünk az interaktív videók használatára. Egy olyan szerzői eszköz, mint az iSpring Suite, lehetővé teszi, hogy a képzések egyre aktívabbá váljanak, különböző rétegek, hotspotok és elágazások hozzáadásával. A videókat olyan interaktív élménnyé alakíthatjuk, ami a néző válaszai alapján alakul. A 360 fokos videó is magasan van a 2019-es tanulási trendek listáján. A számos alacsony költségű DSLR-kamerával és kiváló minőségű okostelefonok elterjedésével a videó a tudás megosztásának legegyszerűbb, leggyorsabb és legolcsóbb formájává vált.

4. Az m-learning már nem opció, hanem kötelező

2018. novemberi adatok szerint az összes globális webforgalom 48,2% -át mobiltelefonok generálják, és ez folyamatosan növekszik. Ez azt jelenti, hogy az olyan tananyagoknak, melyek mobilról nem elérhetőek, többé nincs értelmük. Rendkívül fontos, hogy a felhasználók rugalmasan tanulhassanak bármikor, bárhol, bármilyen eszközön. Még jobb, ha internet elérés nélkül tanulhatnak. Ekkor jön létre egy natív mobilalkalmazással rendelkező LMS. Például az iSpring Learn LMS lehetővé teszi, hogy a tanulók offline állapotban is megtekinthessék a tartalmat. Amikor pedig újból van internetélrés, eredményeik automatikusan feltöltődnek a rendszerbe.
Ez csak néhány előrejelzés 2019-re. Meglepő módon, az összes olyan innováció ellenére, amely az e-learning ökoszisztéma kibővítésére és fejlesztésére használható, a legtöbb szakértő szerint nem minden arany, ami fénylik, ne mindig a legújabb innovációkra fókuszáljunk. Azt mondják: ne feledjük, hogy a bár technológia változik, de célunk ugyanaz - az üzleti eredmények.

A fordítás az eLearning Industry cikke alapján készült.

e-learning.co.hu
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter