Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 hónapja

Jól megvannak pályakezdők és veteránok egy csapatban

Általánosságban kedvelik a munkavállalók, ha több generációval dolgozhatnak együtt derül ki egy felmérésből. Ráadásul a vegyes életkori összetételű csoportok hatékonyabban működnek együtt. Gondot okoz néha a kommunikáció, viszont a felettesünk életkora egyáltalán nem probléma.

A többgenerációs munkahelyek világszerte hódítanak a Randstad Workmonitor második negyedéves jelentése szerint. Magyarországon is ötből négy megkérdezett jelenleg is multigenerációs közegben dolgozik, és akkor is ezt választaná, ha neki kellene döntenie. „A válaszok alapján ennek egyik oka az, hogy a többgenerációs csapatok ötletei és problémamegoldása sokkal színesebb, egyedibb, ami különösen jövedelmező a cégnek és a csapatszellemnek egyaránt. Szektorokat tekintve egyébként a kommunikáció és vegyipar területén legjellemzőbb ez a befogadó szemlélet” -tette hozzá Szokody Ágnes, a Randstad Hungary marketing menedzsere. A harminc közeliek és az ötvenöt év felettiek kedvelik leginkább a vegyes csapatmunkát.

Az nem kérdés, hogy sokkal kreatívabbak és jobb problémamegoldó képesség jellemzi ezeket a csoportokat, ugyanakkor globális szinten a megkérdezettek harmada kihívásként éli meg a kommunikációt a csoportok között. Magyarországon ez kisebb arány: a válaszadók ötöde jelezte, hogy nehézséget okoz a nála idősebb vagy fiatalabb kollégákkal való kapcsolattartás. A kulturális különbségek hatása is érezhető: míg India a legelfogadóbb és legpozitívabb a multigenerációs munkaformával kapcsolatban, addig Japán a legszigorúbb és legelutasítóbb.

A jelentés szerint nincs nagy jelentősége a felettes és beosztott közötti korkülönbségnek. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy amíg a felettes inspiráló, motiváló és példaértékű, addig lehet fiatalabb vagy idősebb is a munkatársaknál - mondta Szokody Ágnes. Globális szinten a megkérdezett 69 százaléka a vele egykorú vagy idősebb vezetőt részesíti előnyben. A régióban mi magyarok nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a kornak. A válaszolók közel háromnegyede választana inkább korabeli vagy idősebb felettest, míg Lengyelország (47%) a legnyitottabb ezen a téren.

A felmérés a munka és magánélet közti egyensúlyt is vizsgálta. Ebbe beleértendő a közösségi médiához való viszony is. Míg globálisan a válaszolóknak csak 61 százaléka lép kapcsolatba munkatársaival olyan közösségi platformokon, mint a Facebook vagy az Instagram, addig Magyarországon tízből nyolcan elfogadják kollégáik felkéréseit. Közülük is ezen a téren a nők nyitottabbak. A nemzeti kultúra hatása is érezhető: Japán (19%), Franciaország (36%) és Németország (46%) a legzárkózottabb ezen a téren.

fotó:pixabay
Follow hrportal_hu on Twitter