Szerző: Paraszt Imre
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Kedvezőbb adó-jóváírási és juttatási rendszer jövőre

A gazdaság kifehérítését is szolgálják az új, 2008-as személyi jövedelemadó-változások: eddig ugyanis bruttó 170 ezer forint fölött nem volt érdemes bevallani a fizetésemelést, mert az adók elvitték a plusz összeg nagyját. Az adójóváírás "megnyújtásával" azonban vége szakad a kéz alatt eltűnő borítékok uralmának - ismertette az új adószabályokat Karácsony Imréné szakállamtitkár a Sodexho Pass Hungária Kft. sajtótájékoztatóján.

2008. január 1-jétől megszűnik a kiegészítő adójóváírás, s beépül az eddig is meglévő adójóváírásba, amely a bérjövedelem 18 százalékának, de havonta legfeljebb 11 340 forintnak a leírását teszi majd lehetővé. Ezzel együtt az adójóváírás "megnyúlik": teljes összegét 1 250 000 forintnyi jövedelemig lehet igénybe venni, az alap korlátot meghaladva pedig a jövedelem 9 százalékával "fogy el", egészen 2 762 000 forintig. Ily módon az adójóváírás lehetőségével plusz 300 ezer fő élhet, arról az üdvözlendő tényről nem is beszélve, hogy a marginális adókulcs 54 százalékról 45 százalékra csökken, 30 milliárd forintot hagyva az adózó polgároknál.

Juttatási csomaggal megúszható az adó

A béren kívüli juttatások terén is lesz némi változás jövőre, 2008-ban ugyanis az ez évi ötezer forintos hidegétel-utalvány kerete hatezerre, a tízezer forintos melegétel-utalványé pedig 12 ezer forintra nő - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A jelenleg húszezer forintos iskolakezdési támogatás szintén emelkedik, bár ehhez alaposan megreformálták a rendszert: jövőre ugyanis már nem fix összeget határoz meg a kormány, hanem a mindenkori minimálbértől teszi függővé a kiosztható értéket. Így a beiskolázási segély mindig a minimálbér 30 százaléka lesz, ami jövőre 21 ezer forintos támogatást fog jelenteni.

A vállalatok a következő évben ajándékutalványokra is többet fordíthatnak (a maximum 6 550 forint helyett 6 900 forintot), mellyel továbbra is évente három alkalommal élhetnek majd.

A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményhez kapcsolódó kedvezmények terén már némiképp bonyolultabb a helyzet: a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó munkáltatói befizetés például teljesen adómentes, míg magánszemély befizetése után 30 százalékos adókedvezmény vehető igénybe.

A kormány láthatóan az egészségünket is kezdi komolyan venni, 2008-tól ugyanis a munkáltató által önkéntes egészségpénztárakba fizetett összeg adómentes határa a minimálbér 20 százalékáról 30 százalékra nő.

Paraszt Imre, HR Portal
Follow hrportal_hu on Twitter