Szerző: Berta László
Megjelent: 1 hónapja

Két számjegyű bérnövekedés lehet 2020-ban

A Sberbank 5-7 százalékpontos bruttó bérnövekedést tart valószínűnek 2020-ra összgazdasági szinten közfoglalkoztatottakkal együtt, amennyiben nem lesz központi minimálbér-emelés. Abban az esetben, ha lesz, akkor az fel tudja emelni az előbbi számot akár a 8-10 százalékpontos tartományba is.

images

A Sberbank 5-7 százalékpontos bruttó bérnövekedést tart valószínűnek 2020-ra összgazdasági szinten közfoglalkoztatottakkal együtt, amennyiben nem lesz központi minimálbér-emelés. Abban az esetben, ha lesz, akkor az fel tudja emelni az előbbi számot akár a 8-10 százalékpontos tartományba is.

A Sberbank a közfoglalkoztatottakkal együtt 2020-ra bruttó 385 000 forintos (1170 eurós) átlagbért valószínűsít. A bank szerint a gyenge forint amiatt számít leginkább, mert a bérek vásárlóértékét csökkenti, mivel a fogyasztás jelentős részét teszik ki az import termékek, azok ára pedig a gyenge forint miatt emelkedik.

Korábban Török Zoltánt, a Raiffeisen Bank főosztályvezetőjét kérdeztük a gyengülő forint béremelkedésre gyakorolt hatásáról. Török elmondta, hogy a Raiffeisen 2019-es előrejelzése szerint körülbelül 10%-os béremelésre számíthatnak a magyar munkavállalók idén, ami euróban kifejezve csupán 6% lesz, ha továbbra is kitartóan gyenge lesz a forint 2019-ben. (Török Zoltán az utóbbi napokban kialakult 330 forintos euró árral számolt, aminél volt gyengébb is a forint az előző héten - a szerk.) A forint erősödése esetén Török becslése szerint az euróban értett béremelés kedvezőbben alakul, és várhatóan 7-7,5% lesz idén. A Raiffeisen előrejelzése szerint 2020-ban fordulópont jön, mert csak egy számjegyű lesz a forintban mért átlagos bruttó béremelés.

A bérek és a gyenge forint szerepe a hazatelepülésben

A Sberbank úgy látja, hogy a gyenge forint árfolyam döntően nem befolyásolja a külföldön élők hazatelepülési szándékát. Álláspontjuk szerint, ha mindenképpen ennek hatását akarjuk vizsgálni, akkor az inkább csökkenti a hazatelepülés esélyét, hiszen hazai kiadásaik devizában a gyenge forint miatt csökkennek, vagyis a külföldről hazautalt devizájuk egyre többet ér, ami kevésbé ösztönző a hazatérésre.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank főosztályvezetője szerint a külföldön dolgozó magyarok hazatérését valamennyire támogatja a bérek átlagos emelkedése, különösen azok a jelentős, szakágazatokat érintő emelések, amelyek belesimulnak a statisztikába, holott jóval magasabbak annál - mondta Török Zoltán. Így szaporodnak a példák a hazatelepülésre akkor is, ha a nyugati béreknél kevesebbet kapnak itthon, de más tényezőket figyelembe véve, már megéri hazaköltözniük.

Fotó: pexels.com
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter