kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Kivéreztetné a munkaerő-kölcsönzőket az új áfatörvény

Az áfa-változások, szolgáltatásaik folyamatos teljesítésként történő elszámolása esetén érvényes új szabályozók miatt a HR-szolgáltatók közül többen nehéz döntés elé állhatnak majd júliustól. Áfát fizetnek vagy munkavállalóik bérét? – teszi fel a kérdést a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének lapunkhoz eljuttatott közleménye.

images

A közlemény szerint az új áfaszabályok lehetetlen helyzetbe hozzák a HR-szolgáltatókat, ugyanis a megrendelők anélkül válnak jogosulttá az áfa visszaigénylésére, hogy akár a munkavállalók munkabérét vagy a szolgáltató felmerülő költségeit megfizetnék HR-szolgáltatóik, beszállítóik számára. Mint írják, már eddig is komoly feladat volt a pénzügyi egyensúly biztosítása, az új beszedési rendszer pedig kifejezetten sújtja a legálisan működő piaci szereplőket.

„A csaknem százezer embernek munkát adó négy legnagyobb érdekképviseleti szervezet MMOSZ, SZTMSZ, DIÁKÉSZ, ISZOSZ (Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége, Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége, Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége, Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége) közös kezdeményezése arra hívja fel a kormányzat figyelmét, hogy a 2014. július 1-jétől érvénybe lépő, a folyamatos teljesítés áfa bevallási és befizetési szabályai (áfa tv. 58.§. ) miatt a több százezer ember számára munkalehetőséget és legális garantált bért biztosító munkaerő-kölcsönzők és iskolaszövetkezetek egy része félő, hogy nem lesz képes előre finanszírozni az áfa megfizetését.”

Az új szabályok szerint folyamatos teljesítés esetén a szolgáltatóknak a teljesítést követő hónapban be kell fizetniük a NAV számára szolgáltatásuk áfa tartalmát. Ez a változás a szektor számára az előzetes számítások alapján közel 20 milliárd forint többlet finanszírozást tesz szükségszerűvé.

A közlemény szerint azonban a piacon a 30-60-90 vagy akár 120 napos fizetési határidők is megszokottak. Eddig csak a béreket kellett a kifizetés beérkezte előtt, saját tartalékokból finanszírozni, ezután az áfát is akár előre 2-4 hónapra kell kigazdálkodniuk. A szervezetek azt mondják: ekkora tartalékaik nincsenek, hiszen a bevételük 85 százaléka eleve a dolgozók bére, így a banki többlet költségeket figyelembe véve nem marad fedezet, hogy a fennmaradó összegből az összes felmerülő költségükön kívül még a 27 százalékos áfa összegének banki előfinanszírozását is képesek legyenek biztosítani. Szerintük ez az intézkedés halálos ítélet a szektorra nézve, és veszélyezteti a hazai gyártó, szolgáltató és termelő vállalatok biztos munkaerő-ellátását.

További teher, hogy a teljesítést követő hónap 20-ig minden elszámolásnak el kell készülnie, ami bizonyos megrendelők esetén a közlemény szerint nem biztosítható. A rendelkezésre álló rövid idő miatt törvényszerűen fellépő elszámolási pontatlanságok miatt a szolgáltatók elkerülhetetlen önellenőrzéseinek plusz költsége még tovább rontja a fizetőképességet.


Senki nem profitál a változásból



A közlemény kifejti, hogy ezen túl sem a megrendelők, sem a költségvetés nem nyer a változással. Bár a megrendelőket, vagyis a gyártókat, foglalkoztatókat kifejezetten támogatja az új törvénymódosítás, hiszen anélkül, hogy kifizetnénk az igénybe vett szolgáltatást, a munkavállalók bérét és járulékát, mindenféle pénzügyi teljesítést megelőzően visszaigényelhetik az igénybe vett szolgáltatás áfáját, tehát ők végül új forráshoz jutnak – ajándékként, likviditási helyzetük javul, mégpedig a munkaerőt, munkahelyet biztosító szolgáltatók terhére. Másrészt viszont, kiindulva a gyakorlatból, hogy a teljesítésigazolást későn adják ki, számlabefogadói oldalon is folyamatos önrevízióra fognak kényszerülni.

A költségvetés szerintük nem nyer jelentős forrást a szektorra is kiterjesztett változásokkal, mivel a kölcsönbeadó befizeti, a kölcsönvevő pedig visszaigényli azt. Irreleváns, hogy ez időben a tényleges teljesítést követő hónap, vagy a fizetési határidő eltelte után következik ez be. Az atipikus szolgáltatók legnagyobb költsége a munkabér, ami miatt nem jelentős a visszaigényelhető áfájuk.


A munkabér biztonsága megéri a kockázatot?



„Fontos kérdés, hogy abban a helyzetben, amikor a munkanélküliségi mutató meghaladja a 9 százalékot és a foglalkoztatás bővülése jelenleg a közfoglalkoztatással érhető el, megengedhetjük-e magunknak azt a luxust, hogy ellehetetlenítsük azokat a versenyszférában szolgáltató vállalkozásokat, akik több százezer ember munkalehetőségét garantálják, s akiknek a tevékenysége nélkül a hazai üzemek nem képesek biztosítani a munkaerő-igényüket. Megfontolt döntés, a munkavállalók béréből finanszírozni a bankok és a megrendelők működését? Újra megállja a helyét az a kijelentés, hogy csak a munkából élők viselik a terheket, kockázatokat?” – írják.

Az érdekképviseletek vezetői meg vannak arról győződve, hogy nem szándékosan hibás a célok érdekében meghozott döntés, viszont nem vették figyelembe az atipikus foglalkoztatók speciális munkaerő-piaci és gazdasági helyzetét. Ezért a törvénymódosítás hatályba lépését megelőző felülvizsgálatát kérik a minisztériumtól.

A 2014 júliusában életbe lépő változások visszavonását kérik a hazai HR-szolgáltatók, megelőzve a vállalkozások csődjét, a bérek ki nem fizetését, munkahelyek tömeges megszűnését. Figyelembe kell venni, hogy a 2009-es gazdasági világválság óta jelentős foglalkoztatás-növekedés szinte csak ezen a piacon következett be.
Az érdekképviseletek négy megoldást is elképzelhetőnek tartanak annak érdekében, hogy a kormány céljai megvalósuljanak, és a vállalkozások fizetőképessége ne kerüljön veszélybe.
  • 1. A jelen rendelkezések alóli mentesülés
  • 2. A humán szolgáltatások esetében is az áfa tv. 58.§. (1.a) közszolgáltatásokra, telekommunikációs szolgáltatásokra vonatkozó szabályok alkalmazása
  • 3. Kamatmentes részletfizetés biztosítása egy évre a NAV részéről az áfa finanszírozására
  • 4. Az NHP keretein hitel biztosítása a HR-szolgáltatók számár az áfa finanszírozására
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Minden váltáson gondolkodó munkavállaló potenciális jelölt

    Kutatások szerint a munkavállalók közel egyharmada megfontolná a munkahelyváltást egy jó ajánlat miatt. Többszázezer betöltetlen pozíció jelzi,... Teljes cikk

    Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál

    Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Teljes cikk

    2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

    Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk