Megjelent: 8 hónapja

Köztisztviselői bértábla 2021

A közszolgálati tisztviselők illetményalapja 2008 óta változatlan, 38 650 forint. Ezen a 2021-es költségvetésről szóló törvény sem változtatott. A helyi önkormányzatok rendeletben saját terhükre magasabb illetményalapot állapíthatnak meg.

A törvényi rendelkezések:
Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 61. § (1) bekezdése rendelkezik a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. §-a szerinti illetményalap 2021. évi összegéről, mely 38 650 forint.

A helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2021. évben - az önkormányzat saját forrásai terhére - a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalánál, közterület-felügyeleténél, illetve a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően - az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.

Íme a két besorolási osztály és a hozzá tartozó szorzószámok:
Közszolgálati tisztviselői illetményrendszerKözszolgálati tisztviselői illetményrendszer
A kormánytisztviselő fizetése az alapilletmény mellett illetménykiegészítésből és illetménypótlékból áll. A részletes szabályozás a 2011. évi CXCIX. törvényben található.

Az alapilletmény teljesítményértékelés alapján 50%-kal növelhető vagy 20 akár 20%-kal is csökkenthető. Erről a hivatali szervezet vezetője minden év február 28-áig dönt.

Az illetménykiegészítés mértéke szervtől függően az alapilletmény 10-50%-a között mozog (középfokú végzettségűeknél 10-15, felsőfokúaknál 30-50%)

A vezetői illetménypótlékról a 137. paragrafus rendelkezik. Osztályvezetőnél 10, főosztályvezető-helyettesnél szervtől függően 15-20, főosztályvezetőnél 25-30%.

A vezető alapilletménye: a) főosztályvezető esetében az illetményalap 8-szorosa, b) főosztályvezető-helyettes esetében az illetményalap 7,5-szerese, c) osztályvezető esetében az illetményalap 7-szerese.

Ha a kormánytisztviselő olyan munkakört tölt be, amelyben idegen nyelv használata szükséges, idegennyelv-tudási pótlékra jogosult. Erről részletesen itt írtunk.
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyszerűsített foglalkoztatás 2021

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgznak általában az idénymunkások, például a mezőgazdaságban vagy a turizmusban. A minimálbér és a... Teljes cikk

Nyugdíj utalás 2021

A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások utalása havonta, az adott tárgyhónapra történik. A nyugdíjat a Magyar Államkincstár úgy utalja, hogy az... Teljes cikk

Tőkejövedelem adózása

Egyes elkülönülten adózó jövedelmek, mint például az árfolyamnyereségből származó jövedelem vagy az osztalék után a magánszemélyeknek 17,5... Teljes cikk