Megjelent: 2 hónapja

Egyszerűsített foglalkoztatás 2021

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgznak általában az idénymunkások, például a mezőgazdaságban vagy a turizmusban. A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével az egyszerűsített foglalkoztatás keretében fizetendő órabér is emelkedett.

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozhatnak a mezőgazdaságban és turizmusban szezonálisan foglalkoztatottakon kívül az alkalmi munkát végzők és a filmes statiszták.

A 2021-ben megemelt minimálbér és garantált bérminimum következtében az egyszerűsített foglalkoztatásban adható minimális órabérek is megemelkedtek.

Egyszerűsített foglalkoztatás óra- és napi bére 2021-ben


A szakképzettséget nem igénylő alkalmi munka vagy idénymunka esetén a minimálbér 85%-a jár.

Ez 2021-ben a minimális bruttó órabér egyszerűsített foglalkoztatásban: 818 Ft/óra. Ez egy napra bruttó 6.545 forintot jelent.

A szakképzettséget igénylő egyszerűsített foglalkoztatás keretében pedig a garantált bérminimum 87%-a jár.

Ez egy órára bruttó 1.095 forintot jelent, egy napra pedig 8.761 forintot.

Az egyszerűsített foglalkoztatásban kifizethető napi bér maximuma meg van határozva, ez a minimálbér vagy a garantált bérminimum napi összegének legfeljebb duplája lehet.

Szja-t akkor nem kell fizetni az egyszerűsített foglalkoztatás során kapott bérből, ha ez az összeg a napi minimálbér vagy garantált bérminimum 130%-át nem haladja meg. Ez az összeg a mentesített keretösszeg.

Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai


Egyszerűsített foglalkoztatásban, határozott idejű munkaviszonyban összesen 5 egymást követő napon lehet dolgozni. Egy hónapban összesen 15 napot, egy év alatt alkalmi munkában összesen 90 napot, míg mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunkában 120 napot lehet dolgozni.

Egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése


Az egyszerűsített foglalkoztatást a munkáltatónak be kell jelentenie, amit ügyfélkapun keresztül elektronikus úton, telefonon (185-ös telefonszám) vagy telefonos alkalmazással tehet meg (EFO). Az elektronikus bejelentéshez a 21T1042E jelű elektronikus adatlapot kell kitölteni. További részleteket erről korábbi cikkünkben olvashat.


  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter