Megjelent: 3 éve

Külföldön tanuló egyetemistának itthon fizetnie kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot?

Ismerősöm gyermeke Írországban nappali tagozaton egyetemi tanulmányokat folytat. Állandó lakcíme Magyarországon van, de évente mindössze 2-3 hetet tartózkodik itt. A NAV kötelezte őt, hogy fizessen visszamenőleg kb. 18 hónapra egészségbiztosítási járulékot. Rokonai tandíjat fizetnek, hogy ő tanulhasson (pontosabban családi kölcsönökből finanszírozott a tandíja). A fogadó országban ingyenes az eü. ellátás a nappali tagozatos egyetemistáknak - de ő azt sem veszi igénybe, mert a campuson van teljes körű eü. ellátás. E tényre hivatkozva az ír hatóságok nem tudnak igazolást adni. A NAV - a nappali tagozatos hallgatói jogviszony igazolásának benyújtása ellenére - követeli az "elmaradt" járulék megfizetését, de nem tudják jogszabályi rendelkezéssel alátámasztani azt, hogy miért nem vonatkozik pont erre a nappali tagozatos (egyébként uniós tagállamban tanuló, uniós tagállami állampolgár) hallgatóra a törvényi mentesség. (Tudomásunk szerint a magyar törvényi szabályozás alapján a magyarországi felsőoktatásban tanuló nappali tagozatos magyar, vagy EGT tagállamainak állampolgárait, stb. mind-mind megilleti a fizetési kötelezettség alóli mentesség...)

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az 1997.évi LXXX. törvény 16.§ (1) bekezdés i) pontja alapján csak a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti nappali rendszerű képzésben résztvevő személy jogosult a magyar egészségügyi szolgáltatás igénybevételére járulékfizetés nélkül. A külföldi képzések nem tartoznak a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá. Ez sajnos azt jelenti, hogy a külföldön tanuló diákok erre az ellátásra nem jogosultak.

A hatóságok tudomásunk szerint már többször szembesültek hasonló jellegű problémával. Viszont ameddig jogszabályi módosítás nem történik, sajnos ismerőse gyermeke nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra az írországi felsőoktatási intézményben nappali tagozatos hallgatói státuszára hivatkozva, így a kérdés nem a NAV jóindulatán múlik. Ezért az Ön gyermekének egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége merül fel Magyarországon, amelynek összege 2017-ben havonta 7110 Ft.

Aki válaszol:

Adózással, könyveléssel kapcsolatos szakértő - PwC Magyarország

Ügyfeleink azért fordulnak hozzánk bizalommal, mert szakértőink széles körű tudása és nemzetközi háttere biztosíték arra, hogy a személyi jövedelemadó-kérdésektől a közvetett adókon keresztül az adóhatósági eljárásokkal kapcsolatos tanácsadásig minden adózással kapcsolatos ügyben támaszkodhatnak ránk.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen járulékok és adók terheli a munkabéremet?

Ez év augusztus 01-től nők 40-el nyugdíjas vagyok! Az általános iskola ahol dolgoztam, visszhívott, így most heti 10 és fél órában tanítok! Az... Teljes cikk

Hogyan téríthető vissza az adó külföldi szakmai gyakorlat után?

A lányom 6 hónapos szakmai gyakorlaton van Új-Zélandon. Ott adószám igénylés után a hetente kapott jövelelméből SZJA kerül levonásra. Itthon még... Teljes cikk

A családi adókedvezmény terhelhető-e?

Érdeklődni szeretnék, hogy a gyermekadó kedvezmény terhelhető-e? Annak az összegéből vonhatnak tartozást? Vagy a bruttó béremből az adók és... Teljes cikk