Megjelent: 1 éve

Létezik-e csodafegyver a Covid-válság ellen?

Bár a KSH adatai szerint 2020-ban 5,1 százalékkal csökkent a magyar GDP, egyes jóslatok 2021-re már 3 százalék feletti növekedéssel számolnak. Hozzá tudnak-e tenni ehhez a növekedéshez a hazai HR-szolgáltatók? Kérdéseinkre dr. Hadházy Tamás, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett, magyar tulajdonban működő Pensum Group Nyrt. egyik alapítója, Igazgatóságának tagja válaszolt.

Nem látunk egyetlen, mindenre használható csodafegyvert, mint ahogy a vírus ellen is többféle oltás, terápia lehet hatásos - kezdi dr. Hadházy Tamás.

Bonyolult a helyzet, egy időben többféle kihívásnak kellett és kell megfelelni nekünk is, és azt látjuk, hogy sok megrendelőnk, partnerünk van hasonló helyzetben. A megrendelések változó arányú visszaesése mellett a saját munkatársak megtartása, a fokozottabb marketing és értékesítési tevékenység, a biztos finanszírozás fenntartása csak néhány a közelmúltban megoldott problémák közül.

Ahhoz, hogy több más mellett ezeket a problémákat is orvosolni tudjuk, az alapot az adta meg, hogy tavaly március végén szinte azonnal át tudtunk állni a nagyrészt otthoni, elektronikus munkavégzésre. Hardver és szoftver-állományunk minimális fejlesztést követően ki tudta szolgálni az igényeinket, így most, az ismételt zárás során rutinosan tartjuk például értekezleteinket a virtuális térben. Hogy érzékelhető legyen a hatékonyság-növekedés is, álljon itt egy összehasonlító adat: míg az offline tájékoztatóinkat a központi irodánkban egyszerre legfeljebb 16 fő látogathatja, tavaly volt olyan online tájékoztatónk, melyen több mint 60 fő vett részt. Nem mindegy, hogy egységnyi erőforrás igénybevételével 16 főt vagy 60 főt tudunk tájékoztatni.Könnyebb vagy nehezebb most új megrendelőket találni?

Nehéz egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni, mert sorban jönnek új ügyfelek, de adott esetben jobban „meg kell dolgozni a piacot” értük. Ismert, hogy sok ágazatot kiemelten sújt a jelenlegi helyzet, elég csak a vendéglátásra és a turizmusra gondolnunk. Ugyanakkor azzal is találkozunk, hogy a tőkeerős cégek ezt az úgymond szünetet a fejlesztésre, új szolgáltatók keresésére fordítják, így jó eséllyel rúghatunk labdába ezeknél a cégeknél, ha eljutunk hozzájuk. Ebben sokat segít a tőzsdei jelenlét, az átlátható működés, ami egyfajta presztízst is ad. Több ajánlatkérés érkezik hozzánk, több tenderre hívnak meg bennünket, mint korábban.

Sales-csapatunk egy jó ideje szondázza már a piacot, elsősorban a kkv-szektorból érkeznek információk. Megkereséseinkre előfordul olyan reakció is, hogy örülnek, ha nem kell elbocsátani a munkatársak közül senkit, de olyannal is találkoztunk, ahol többmilliós munkaerő-közvetítési megbízást kaptunk. Amely cégeket kevésbé vagy egyáltalán nem érinti a válság, azoknak most is kell a jó felkészültségű, tapasztalt szakember.
Természetesen vannak olyan szektorok is, ahol pedig fokozódott a munkaerő-igény a válság során, gondoljunk csak a futárokra, élelmiszer-kiszállítókra.

A jelenlegi válság-helyzetben miért lehet érdemes rugalmas, atipikus megoldásokban gondolkodniuk a vállalkozásoknak?

Röviden: mert semmi sem biztos! Ki tudja, meddig tart a „harmadik hullám”? Ki tudja, hogy az ismételt nyitás után jön-e olyan vírustörzs vagy mutáció, amely esetleg rezisztens a jelenlegi oltóanyagokra? Egyikünk zsebében sincs ott a bölcsek köve, nem látjuk biztosan a jövőt. Ha a tavalyi évhez hasonlóan esetleg nyár elejétől újra lehet utazni, nyithatnak a vendéglátó egységek és az idegenforgalom, a vízparti szállodák, ki tudja meddig tart a szabadság? Persze bízunk a legjobb kimenetelben, de az óvatosság nem árt!

Mi azt ajánljuk a vállalkozásoknak, hogy kezdjék a létszámbővítést óvatosan, rugalmas kölcsönzött munkaerővel. Aztán ha 4-5 hónap múlva tartósan javulni látszik a helyzet, a kölcsönzött dolgozókat át lehet venni saját állományba.
Ha kölcsönzött munkatársakkal vágnak neki a nyitásnak, a toborzást is mi végezzük helyettük. Elmondhatjuk, hogy jelentős mértékben nőtt az aktív adatbázisunk létszáma, rövid határidőkkel tudunk munkatársakat biztosítani a legtöbb területre. A munkaügyi és foglalkoztatással járó kockázatokat is mi viseljük a kölcsönzés időtartama alatt, így megrendelőink tényleg a saját, sürgető feladataikra koncentrálhatnak.

Mit várnak Önök az idei évtől: növekedést, stagnálást vagy visszaesést hoz a 2021. év a Pensumnak?

Ha várakozásaink teljesülnek, egy óvatos növekedést láthatunk idén. Bízom benne, hogy a Pensum Group hozzátesz majd a legtöbb várakozásban szereplő 3 százalék feletti idei GDP-bővüléshez. Ehhez persze több feltételnek kell összeállnia: legfontosabb, hogy a népesség megfelelő mértékű átoltottságát mielőbb elérjük, és létrejöjjenek a feltételei a gazdaság megnyitásának. Azon vagyunk, hogy megfelelő gyorsasággal reagáljunk a kihívásokra!

Bp., 2021. március 25.
  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Plusz juttatással tehet egyszerre a bérplafon és a bérfeszültség ellen

A Beck and Partners fejvadász cég ügyfélkörében a HR-es döntéshozók két fő problémát jeleznek folyamatosan: hogy nem tudnak lépést tartani az... Teljes cikk

Milyen munkavállalókra van ma szüksége egy cégnek? Mire fókuszáljon a HR?

A címben megfogalmazott kérdésre többnyire hasonló válaszok érkeznek: motivált, ügyfél-centrikus, rugalmas, ésszerűen és önállóan dolgozni... Teljes cikk

12 hibrid wellbeing ötlet az év minden hónapjára

Az utóbbi évek megpróbáltatásai hatására a munkahelyi jóllétre most minden eddiginél nagyobb figyelem összpontosul. A hibrid állapothoz már... Teljes cikk