kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Létrejött Magyarország legnagyobb foglalkoztatója, bizakodóak a szakszervezetek

Előremutatónak tartja a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSZSZ) a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter bejelentését, amely szerint július 15-től a Volánbusz Zrt. tulajdonosi joggyakorlója a MÁV Zrt. - közölte Szabó Imre Szilárd, a szövetség társelnöke.

images

A társelnök kiemelte, hogy az intézkedéssel egy országos állami vállalatcsoport jött létre, szinte kizárólagosan üzemeltetve a vasúti és közúti közösségi közlekedést.

Ezzel Magyarország legnagyobb foglalkoztatója jött létre, mintegy 20 ezren dolgoznak a Volánbusznál és 40 ezren a MÁV-nál - mondta.

Megjegyezte, hogy a szerkezetátalakítás következményei egyelőre bizonytalanok, ugyanakkor a társaságok jogi önállósága, szakmai irányítása, az általuk ellátott személyszállítási feladatok nem változnak.

A KDSZSZ kiemeli azt is, hogy a Volánbusznál történtek előremutató változások az egységes bérrendszer vonatkozásában, azonban még mostanra sem sikerült egy tartalmilag egységes kollektív szerződést alkotni, a korábbi regionális közlekedési központokra vonatkozó munkajogi szabályok összehangolása sem történt meg. Így egységes Volánbuszról csak társasági jogi értelemben lehet beszélni - tette hozzá.

A társelnök szerint a közútnak és a vasútnak ki kell egészítenie egymást, javítva a közszolgáltatások sokszor igen alacsony színvonalát. Úgy vélte, a koronavírus-helyzet egyik kiemelt tanulsága, hogy létfontosságú a hazai közszolgáltatások, így a közlekedési alrendszerek megfelelő állapota és működtetése, a területen dolgozók magas szintű anyagi és erkölcsi megbecsülése.

Információik szerint rövid távon a menetrendek teljeskörű összehangolására kerülhet sor, amely jobb csatlakozási lehetőségekhez és az indokolatlan párhuzamosságok megszüntetéséhez vezet.

A KDSZSZ álláspontja szerint ugyanakkor elfogadhatatlan lenne a két közlekedési alrendszer totális szembeállítása és az egyik szereplő másik alá rendelése. Ezért széleskörű szakmai egyeztetésre szólítják fel a szereplőket - mondta.

Álláspontja szerint a jelenlegi helyzet a szakszervezetek összefogását kívánja, akár a szervezeti önállóság teljes átértékelésével. Egy ekkora alrendszer minél egységesebb szakszervezeti működést követel a munkavállalók védelmében, a szétaprózottság kiszolgáltatottságot eredményezhet - húzta alá.

Dobi István, a KDSZSZ elnöke beszámolt arról, hogy szerdán zajlott a Volánbusz Zrt.-nél meghirdetett demonstráció, amellyel a buszvezetők azt kívánták elérni, hogy a munkaadó tegye lehetővé a nyári hőségben a műszáltartalmú formaruha helyett száz százalékos pamut teniszpólók és rövidnadrág viselését.

Az elnök információi szerint míg vidéken fehér pólóban és rövidnadrágban jelentkeztek munkára, és ezzel aktívan demonstráltak, addig Pest megyében passzív volt az autóbuszvezetők tiltakozása. Az elnök úgy tudja, 50 százaléknál magasabb volt a támogatottság, azonban sokan attól tartottak, hogy hátrányuk származhat a részvételből.

A KDSZSZ-nek mintegy 5000 tagja van a közlekedés területén, túlnyomó többségük a Volánbusz Zrt.-nél munkavállaló.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mennyi az annyi, avagy vágyálom, vagy valóság a kétszámjegyű béremelés?

25%-os béremelésért harcol a volánbusz-sofőrök egyik szakszervezete, a amelynek munkabeszüntetése több-kevesebb bosszúságot okozott vasárnap és... Teljes cikk

Kétnapos sztrájk jön a Volánnál

A Volánbusz továbbra is vitatja "az indokolatlan munkabeszüntetés" jogszerűségét . Teljes cikk

Ennyi pedagógus mondott fel az év eleje óta

A szakszervezeti vezető szerint a státusztörvény mellett sok más körülmény is közrejátszik abban, hogy sokan hagyják ott a tanári pályát. Teljes cikk