Megjelent: 3 éve

Ma eldőlhet utcára vonulnak-e a Tesco dolgozói

A kormány által elrendelt kötelező béremelés miatt nem fejleszti tovább a Tesco áruházlánc a jövedelmeket idén a fizikai munkavállalók körében, csupán személyenként bruttó négyezer forinttal. Csakhogy a legtöbb kiskereskedelmi dolgozót foglalkoztató és a legnagyobb eladási forgalmat bonyolító hipermarketlánc a versenytársakhoz képest lemaradt: a magyar piacon jelenleg a Tesco dolgozói kapják a legalacsonyabb fizetéseket. Ma ismét tárgyalnak a szakszervezetekkel a bérkérdésről, amelyek ezután várhatóan bejelentik, hogy utcára vonulnak a felháborodott dolgozók - írja a kormányközeli Magyar Idők.

images

"Elkötelezettek vagyunk, hogy fejlesszük a teljes juttatási csomagunkat. A januári és a mostani bérfejlesztéssel a három nem vezető munkatársi szinten átlagosan 13 százalékkal emelkedtek a Tesco munkavállalóinak bérei, tehát az idei évben is két számjegyű növekedés valósult meg a fizetésekben. Az idei növekedés több mint 13 000 munkatársunkat érintette" - tájékoztatta a Magyar Időket a Tesco áruházlánc annak kapcsán, hogy a mai napon ismét tárgyalnak a vállalat bérfejlesztési stratégiájával elégedetlen szakszervezetekkel a még el nem fogadott, de már bejelentett júliusi fizetésemelésekről.

Az áruházlánc nemrég azt közölte, júliustól összesen egymilliárd forintot szánnak az alapbérek emelésére, ami érintettenként bruttó négyezer forintot jelent. Ezzel, és a január óta kötelezően esedékes szakmunkás alapbérrel a dolgozók bére bruttó 165 ezer forintot tesz majd ki havonta, amely azonban nem bizonyul versenyképesnek.

A cég 2016-ban egy hároméves, összesen 40-50 százalékos béremelési programról tárgyalt a szakszervezetekkel annak érdekében, hogy 2018-ra a kelet-közép-európai régió vezető kiskereskedelmi munkaadói közé kerüljön. Idén azonban megtorpant ez a lendület, holott a fizetések miatti munkaerő-elvándorlás és a dolgozók kétségbeesése miatt tiltakozó demonstráció bejelentésére készülnek.

"A januárban kötelezően megemelt fizetésekkel az alkalmazottak 70 százaléka jelenleg még mindig csak bruttó 161 ezer forintot keres havonta, vagyis a szakmunkás bérminimumot kapják kézhez, azt is csupán azért, mert a kormány elrendelte a kötelező emelést. Nem számít fejlesztésnek a januári lépés, a bérminimum ugyanis nem mondható versenyképes fizetésnek, és a tervek szerinti plusz négyezer forinttal sem fordul meg a kritikus helyzet a láncnál" - reagált a lapnak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

Bubenkó Csaba elmondta, újabban a legnagyobb közösségi oldalon terjednek azok a fényképfelvételek, amelyek országszerte több Tesco hipermarketben kígyózó sorokat mutatnak be a pénztárnál egy átlagos, nagy forgalmú szombati napon, másutt külön felirattal hívják fel a figyelmet az áruházban tapasztalható fennakadásokra. A munkaerő- és a szakemberhiány ugyanis mostanra akkora méreteket öltött, hogy az már napi szinten okoz fennakadást a törvényes működésben. Túlóráztatás, a munkavállalók túlterheltsége, felgyorsult fluktuáció, számos esetben káosz és szabálytalan munkabeosztás jellemző a legnagyobb pici szereplőnél a szakszervezetek elmondása szerint.

"Senki nem vitatja, hogy volt béremelés az áruházakban, habár azt nem önként lépte meg a vállalat. Viszont látni kell, hogy még mindig nem tudnak megélni a fizetésükből az árufeltöltők, a pénztárosok, a többi fizikai dolgozó, ezért sorra mondanak fel. Ezek az emberek folyamatos munkarendben járnak dolgozni, a létszámhiány miatt gyakorlatilag nincs szabad hétvégéjük, a helyzetet a szabad vasárnap eltörlése és a vasárnapi bérpótlék feleződése is súlyosbította. A Tesco által tavaly 3,5 milliárd forintból végrehajtott, átlagosan 11 százalékos béremeléseket már akkor is a piac kényszerítette ki, hiszen addigra nem volt kellő számú munkaerő, ám míg a kisebb iparági szereplők arányai­ban többet fektettek a dolgozóik megtartásába, addig a Tescónál vélhetően a profitelvárás zavartalan teljesítése érdekében idén már nem nyúlnak mélyen a zsebbe. - A 13 százalékosnak kommunikált emelés valójában arcul csapása a magyar munkavállalóknak" - jelentette ki a KDFSZ vezetője, hozzátéve: napról napra terjed a híre a tiltakozó összefogásnak a kiszolgáltatott helyzetben lévők körében, és ma várhatóan bejelentik azt a budapesti helyszínt, ahol a közeljövőben demonstrációt hirdetnek a szakszervezetek.

Szavait a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke is alátámasztotta. Buday Pálné lapunknak felháborodását fejezte ki amiatt, hogy az áruházlánc az idei bértárgyalásokon arra hivatkozással nem emeli tisztességes mértékre a jövedelmeket, hogy a kötelező béremelésekkel már lényegében kimerült az erre szánt keret, miközben az érintettek még mindig a legkisebb fizetést viszik haza a piacon.

Az ágazatban általánosan tapasztalt munkaerőhiány miatt a többi nagy piaci szereplő igyekezett megelőzni a bérválság elmélyülését. A Lidl és az Aldi diszkontláncok a legerősebbek e tekintetben: előbbinél - az idei 8 százalékos emeléssel - jelenleg bruttó 334 ezer, míg utóbbinál bruttó 233 ezer forint az átlagfizetés. Ez tízezrekkel, de akár több mint százezer forinttal is magasabb, mint a Tescónál.

Magyar Idők
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Figyelj oda a legjobb embereidre! A túlélést is jelenthetik

Akad vezető, aki a koronavírus okozta új helyzetben máris váltott. Fenyegető hangnemmel, rosszabb feltételekkel akarja rövid pórázon tartani az újra... Teljes cikk

HR vezetők rendkívüli helyzetben (11.) - Martin Eszter, NN Biztosító Zrt.

A kiterjedt digitalizáció, a home office mint hatékony munkaforma és a sikeres kapcsolattartás. Ez volt az utóbbi két hónap fő hozadéka Martin Eszter... Teljes cikk

Szeptemberben startolhatnak újra a szakmai rendezvények

A felmérések szerint az emberek fele szeptemberben már részt venne valamilyen szakmai rendezvényen - mondta a Magyarországi Rendezvényszervezők és... Teljes cikk