Megjelent: 6 hónapja

Magyar-német tanácskozás a munka és a család összeegyeztethetőségéről Berlinben

Milyen szerepet játszik a munka és a család jó összeegyeztethetősége a munkaerőhiány korában - ez volt a központi témája annak a magyar-német rendezvénynek, amelyet 2020 január 13-án a berlini 'Német Gazdaság Házában' szerveztek. A rendezvény központi kérdése az volt, hogy e téren Németország és Magyarország mit tanulhat egymástól.

A Magyarországon működő vállalatok, mint munkaadók számára is egyre fontosabbá válik a család és munka összeegyeztethetőségének témája. „Több mint 3000 német hátterű vállalat 200 ezer dolgozót foglalkoztat Magyarországon. Képzett szakembereket találni ma az elsőszámú kihívást jelenti számukra. A mai tapasztalatcsere során megtanulhatjuk egymástól, hogy a munka és a család összeegyeztetésén keresztül miként tudunk például több hölgyet megnyerni, hogy jelen lehessenek a munkaerőpiacon“ - mondta köszöntőjében Volker Treier, a DIHK külgazdaságért felelős ügyvezető-helyettese. „A Német-Magyar Kamara e téren hasznos támogatást nyújthat tanácsadói szolgáltatásaival. A 92 országban több, mint 140 képviselettel jelen lévő német külkereskedelmi kamarai hálózat értékes platformot nyújt a tapasztalatcserére világszerte” - folytatta Treier.

Családpolitikai intézkedések Magyarországon
A magyar családpolitika fő célja, hogy a kisgyerekes szülőket azáltal támogassák, hogy családi életüket, a családtervezést és gyermeknevelést a lehető legegyszerűbben összeegyeztethessék munkájukkal” - hangsúlyozta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Ezt hivatott elősegíteni a napközik bővítése, emellett 2020 január 1-jén a nagyszülők részére is bevezették a gyermekgondozási díjat. „A rugalmas munkakörülmények tekintetében nagyon sokat tanulhatunk Németországtól és természetesen szívesen megosztjuk Önökkel mi is a saját tapasztalatainkat arról, hogy miként javíthatjuk a család és a munka összeegyeztethetőségét egy sokrétű családtámogatási rendszerrel” - folytatta az államtitkárnő.

Platform egy nemzetközi tapasztalatcseréhez
A rendezvény kezdeményezőinek véleménye szerint a kereket nem kell folyton újra feltalálni. „A magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara e téma és kihívásai megvitatására már tavaly kötöttek egy 'Közösen a Család és Munka Összeegyeztethetőségért' nevű megállapodást, amelynek célja egy közös platform biztosítása az ezzel kapcsolatos észrevételek és javaslatok megvitatására” - mondta Marie-Theres Thiell, a DUIHK alelnöke. „Ezért különösen örülök, hogy a mai napon ez a nemzetközi tapasztalatcsere létrejött” - folytatta Thiell.

A rendezvényen a Német Üzletasszonyok Szövetsége támogatásával egy panelbeszélgetésen sikeres gyakorlati megoldásokról számoltak be pl. a Magyarországon is termelő Claas csoport személyzeti vezetője, Antje Kunkies, valamint Kirsten Frohnert, az „Erfolgsfaktor Familie” hálózat projektvezetője. A Német Üzletasszonyok Szövetsége (VdU) nevében Elizabeth Lehnich, az országos elnökség tagja, hozzátette: „Különösen a kis és közepes méretű vállalatokban már számos kreatív megoldás született a munkaidő-szabályozás tekintetében, amelyek feszült munkapiaci helyzetben is lehetővé teszik a munkavállalói igények teljesítését.”
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter