kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Megbízható alkalmazott kerestetik

Az alkalmazottak a cégek „végtagjai”. Ha nem működnek rendesen, az az egész tevékenységre rányomja a bélyegét. Minden vállalkozó más típusú emberekre vadászik, amikor új munkaerőre van szüksége, éppen ezért a módszerek is sokfélék. Vállalkozókat és egy fejvadász cég operatív vezetőjét kérdeztük arról, hogyan érdemes letesztelni a jelentkezőket.

Ma már hazánkban is több lehetőség közül választhat egy cégvezető, ha közvetítőn keresztül szeretne munkaerőhöz jutni. A fejvadász cégek szakemberei jól bejáratott módszerekkel szűrik ki a jelentkezők közül az alkalmatlanokat, és mondhatni, tálcán kínálják a megrendelőknek a legmegfelelőbb jelölteket.

Papp Júlia, a P&Bert Management Consulting Group Kft. operatív vezetője a Vállalkozói Negyed kérdésére elmondta, hogy kis- és középvállalkozásoktól is kapnak megbízást közép- és felsővezetői beosztásokra, valamint specialisták felkutatására. "Nyilván a megbízások kisebb hányadát teszik ki ezek a vállalkozások, hiszen kevesebb pénz áll rendelkezésre ilyen célokra" - mondja Papp Júlia.

De az informatikával foglalkozó, 25-50 fős vállalkozásoknál nem ritka, hogy felkérik a toborzó céget jó szakemberek megkeresésére. A fejvadászok a hagyományos módszereken kívül - hirdetések újságokban, saját weboldalon - adatbázisukban való kereséssel és research alkalmazásával keresi az alkalmas munkaerőt a megbízó számára. A research a cég kiterjedt kapcsolati hálózatán keresztül kutat jelöltek után.

A megrendelő kívánsága parancs

"Mindig az adott cég igényei szerint keresünk szakembert. Ha a leendő munkaerő feladatköre megköveteli, telefonos előszűrést szoktunk végezni, mielőtt személyes találkozóra hívnánk őket. Például, ha nagyon fontos a felsőfokú angolnyelv-tudás, és telefonon keresztül kiderül, hogy az illető csak középszinten tud, akkor őt már nem hívjuk be." Akik szerencsésen túlesnek az előszűrésen, a személyes találkozás alkalmával egy strukturált mélyinterjún vesznek részt.

Ebből nemcsak a szakmai tudás derül ki, hanem a jelentkező egyéb olyan tulajdonságai is, amelyek befolyásolhatják a munkavégzését. Papp Júlia szerint fontos kritériumok a rugalmasság, a csapatjátékos felfogás, a diplomáciai érzék vagy a konfliktuskezelési képesség. De mindez a betöltendő pozíciótól is függ, egy informatikusnak nem kötelező jó diplomáciai érzékkel rendelkezni. Nem tanácsos lódítani az önéletrajzokban, mert a fejvadász cég szakemberei rövid időn belül felfedik a valótlan állításokat a mélyinterjú során.

"Sok informatikai cégnek toborzunk, ezért folyamatosan képzéseket tartunk a saját dolgozóink számára is, hogy naprakészek legyenek a szakmai kérdésekben." A fejvadász cég garanciát nyújt a kiválasztáshoz, bár a végső döntést nem ők hozzák meg. A három legalkalmasabb jelöltet küldik el a megrendelőhöz, aki maga választja ki közülük a számára legmegfelelőbb munkaerőt. A garanciális idő azt jelenti, hogy ha nem válik be a jelölt pozíciótól függően 3-12 hónapon belül különböző okok miatt, automatikusan újat keresnek helyette a megrendelő cégnek.

Nyughatatlan fiatalok, megbízható családosok

A fizikai munkásokat foglalkoztató vállalkozások ügyvezetői kevésbé veszik számításba a fejvadász cégek szolgáltatásait. Hajnics Imre, cégvezető szerint a kertészeit felesleges lenne közvetítőkön keresztül keresni.

"Amikor alkalmazottra van szükségem, szólok az ismerősöknek, újsághirdetést adok fel, de olyan is előfordult már, hogy a Munkaügyi Hivatalba mentem keresgélni. Egyébként a hirdetéseket tartom a legjobbnak." Általában húsz-harminc ember jelentkezik egy álláshirdetésre, közülük azonban csak tízzel-tizenöttel találkozik személyesen is Hajnics Imre.

"A kedvenc sörözőmbe szoktam hívni őket, és fél órát szánok egy emberre. A szakmai kérdéseken túl persze lennie kell egy alapvető szimpátiának is, hogy együtt tudjunk dolgozni. Igaz ugyan, hogy sokan lódítanak a felvételi beszélgetés alatt, de ha valaki alkalmatlan, az első néhány napban úgyis kiderül." A vállalkozó a családos emberekben bízik legjobban. Próbálkozott fiatalokkal is, akikről eleinte azt gondolta, jobb a munkabírásuk és a lelkesedésük is hajtja őket a jobb teljesítmény felé.

A feltételezés azonban nem igazolódott be. Sőt, tapasztalatai szerint a nyugdíjasok sokszor kenterbe verik a fiatalokat. "Az alkohol az egyik legnagyobb probléma. Több alkalmazottamtól is azért váltam meg, mert előfordult, hogy nem jöttek dolgozni egy italozós este után. Ilyen emberekre nem lehet alapozni egy vállalkozást." Bár a megbízhatóság nem igazolható, bizonyos kellemetlenségek megelőzhetők, ha a cégvezető információt kér a jelentkező korábbi munkaadójától. Bajor István vendéglátó-ipari cégéhez ezzel a módszerrel keres alkalmazottakat.

Becsület kell a vendéglátósoknak

"Fizikai dolgozóknál én sem tartom szerencsésnek a közvetítő irodákat. Előfordult, hogy a segítségüket kértem, de azok a jelöltek, akiket kiközvetítettek, egyszer sem váltak be. Viszont a magasabban képzett munkaerő kiválasztásánál mindenképpen jó, ha átesnek egy fejvadász cég előszűrésén. Az eredeti szakmám építész, és amikor építőipari céget vezettem, az építésvezetőket, műszaki ellenőröket, mérnököket rajtuk keresztül szereztem." A vállalkozó az ismerősök ajánlásával szerzett munkaerőre esküszik, és az álláskeresők hirdetéseit is böngészi az újságokban.

"Körülbelül öt-hat embert szoktam felkeresni, akikkel személyesen is találkozom. Mindig megkérdezem tőlük a referenciáikat, és elkérem az előző munkaadó elérhetőségét. Aki nem akarja megadni, az már eleve gyanús. Bennük nem szoktam bízni." Bajor István szerint a vendéglátásban nagy a kockázata annak, hogy a felszolgáló zsebre teszi a bevétel egy részét. Tapasztalatai szerint különösen a 30 és 35 év körüliekre a legjellemzőbb ez a hozzáállás, a fiatalokból viszont a felelősségérzet hiányzik. Fontos szempont a cégvezető számára a munkabírás. A vendéglátásban gyakran előfordul, hogy a munkaidő nem ér véget nyolc ledolgozott óra után.

Ezért olyan emberekre van szükség, akik bírják az éjszakázást, bármikor munkába állíthatók és jó csapatjátékosok is. "A felvételi beszélgetések alkalmával természetesen fontos a szimpátia, és az, hogy az összkép, ami a jelentkezőről kialakult, pozitív legyen." Hajnics Imre és Bajor István szerint időnként előfordul, hogy csalódnak a kiválasztott jelöltben, de többnyire az emberismeretük segíti őket a legmegfelelőbb munkaerő megtalálásában. Nincs biztosíték a tökéletes alkalmazott felkutatására, de az esetleges kellemetlenségek megelőzhetők, ha kellő figyelmet fordít a vezető a toborzásra. A jó alkalmazott nemcsak pénzt, nyugalmat is hozhat.

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Németország kinyitotta álláspiacát a szakképzettek előtt

Tavaly novemberben lépett hatályba - egyes rendelkezései idén fognak - az új német szakképzett bevándorlásról szóló törvény, amely jelentősen... Teljes cikk

"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek