kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hónapja

Méltányossági: nyugdíjemelés, árvaellátás, táppénz és gyed

Bizonyos szociális ellátások és juttatások valamint pénzbeli ellátások igyényelhetők méltányossági alapon. Mikor igényelhető, kinek járhat méltányossági nyugdíjemelés, árvaellátás, méltányossági táppénz és gyed? Milyen kérelmet kell beadni? Meddig jár? Mekkora az összege?

images

Méltányossági nyugdíjemelés

Méltányossági vagy másképpen kivételes nyugdíjemelést kaphat, aki

a nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatár fölötti személynek,

a megváltozott munkaképességű özvegyi nyugdíjasnak;

az özvegyi nyugdíjasnak, ha fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik; továbbá

az árvaellátásban részesülő személynek.

Méltányossági nyugdíjemelés akkor engedélyezhető, ha a nyugellátás és a kérelmező számára folyósított egyéb rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 120.000 forintot.

Méltányossági nyugdíjemelés 3 évente kérhető

Nem kérhet emelést, amennyiben: 

  • nem telt el 3 év a nyugellátás megállapítása óta
  • nem telt el 3 év a kivételes nyugdíjemelés óta
  • továbbá nem igényelheti, aki tartós bentlakásos intézményben él, aki otthont nyújtó ellátásban részesül, illetőleg javítóintézetben van elhelyezve, illetve, aki előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztés büntetését tölti.

Méltányossági nyugdíjemelés kérelem

A kivételes nyugellátás-emeléshez kérelmet kell beadni a Magyar Államkincstárhoz vagy a kérelmező lakóhelye szerinti nyugdíjbiztosítási igazgatósági szervhez. A kérelem: „Kérelem-adatlap nyugellátás méltányossági alapon történő emeléséhez” elnevezésű nyomtatványon nyújtható be. A kérelem az Államkincstár honlapjáról vagy a magyarorszag.hu oldalról is letölthető, illetve a nyugdíjbiztosítási szervek ügyfélszolgálatán is beszerezhető. 

A kivételes nyugellátás-emelést minden esetben egyéni alapon, a személyes körülményeket figyelembe véve bírálják el. Ezért a kérelemhez csatolni kell azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják a különleges méltánylást igénylő körülményeket. Ilyen dokumentumok lehetnek, például: egészségi állapotról, közeli hozzátartozó egészségi állapotáról, gyógyszerköltségről, közüzemi díj elmaradásról szóló igazolás.

Méltányossági nyugellátás-emelés összege

A Magyar Államkincstár honlapja szerint az emelés összege nem lehet kevesebb 3.000 forintnál és nem haladhatja meg a 8.000 forintot.

Méltányossági árvaellátás

Árvaellátásra az a gyermek jogosult, akinek a szülője vagy öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy pedig a szülő rendelkezett a halála időpontjában betöltött életkorra előírt mértékű szolgálati idővel. Egyedül a baleseti árvaellátás esetén nem előfeltétele a jogosultságnak a szolgálati idő. 

Ha azonban a kellő hosszúságú szolgálati idővel a szülő nem rendelkezett, kivételes méltányosságból állapítható meg az árvaellátás.

2023. augusztus 1-jétől lépett életbe az árvaellátás kivételes méltányosságból történő megállapításának új lehetősége. Ehhez rendkívüli körülményeknek kell fennállnia: ilyenek, ha az árva alapvető szükségleteinek biztosítása veszélyben van, és a baleseti árvaellátásra való jogosultság a baleset üzemiségének, illetve a megbetegedés foglalkozási jellegének megállapításáig nem állapítható meg. Ezekben az esetekben kivételes méltányosságból akkor is megállapítható az árvaellátás, ha az elhunyt nem szerezte meg a szükséges szolgálati időt.

Árvaellátás összege

Az árvaellátás gyermekenként annak a nyugdíjnak a 30%-a, ami az elhunytat halála időpontjában öregségi nyugdíjként megillette, vagy megillette volna.

60%-os mértékű árvaellátás illeti meg azt a gyermeket, akinek mindkét szülője elhunyt, vagy akinek életben lévő szülője megváltozott munkaképességű. (Ha a gyermek mindkét szülője után jogosult az árvaellátásra, akkor azt az árvaellátást kell folyósítani, amelynek összege számára előnyösebb.)

Az árvaellátás legkisebb összege jelenleg havi 50 000 forint.

Meddig jár?

Árvaellátás alanyi jogon a gyermek 16 éves koráig jár. Utána abban az esetben, ha a gyermek nappali rendszerű iskolai oktatásban vesz részt. Így az ellátás a tanulmányok befejezéséig, legfeljebb a 25. életév betöltéséig jár

Kivételes méltányosságból az árvaellátás is meghosszabítható, amennyiben az árva ugyan betöltötte a 25. életévét, de felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat. A meghosszabbításra az első alap, mester vagy osztatlan képzésben résztvevő személy számára van lehetőség a képesítés megszerzésére irányuló tanulmányok folytatásának időtartamára. Legfeljebb azonban a 27. életév betöltéséig hosszabbítható meg az árvaellátás méltányossági alapon.

A méltányossági ellátást kérelem segítségével lehet igényelni, amely elektronikus úton is benyújtható, azokkal a dokumentumokkal együtt, amelyek a rászorultságot igazolják. (A személyes, különös méltányolást igénylő körülményeket is fel kell tüntetni.) 

Árvaellátás esetén is lehetséges méltányossági emelést illetve akár egyszeri segélyt is kérni. 

Méltányossági táppénz és méltányossági gyed

Bizonyos pénzbeli ellátások is igénybe vehetők méltányossági alapon. 

Méltányossági táppénzt állapíthat meg a társadalombiztosítás, amennyiben az egyén csak rövid biztosítási idővel rendelkezik, viszont a keresőképtelenség időtartama meghaladja a táppénze való jogosultság időtartamát.

A méltányosságból megállapított táppénz összege nem lehet magasabb a biztosítási idő figyelembevételével meghatározott mértéknél (60 % vagy 50 %) és a táppénz napi maximalizált összegénél. Időtartama nem haladhatja meg az egy évet (365 nap). 

A méltányossági táppénzt kérelmezni kell, a kérelemnek pedig számos körülményt tartalmaznia kell, és számos dokumentumot kell hozzá csatolni, mely részleteket itt találja. 

Méltányossági gyed-et állapíthat meg a kormányhivatal, amennyiben a biztosított szülő nem rendelkezik a gyed megállapításához szükséges előzetes (365 nap) biztosítási idővel.

A méltányossági gyermekgondozási díj legfeljebb a gyermek 2. életévének (ikergyermekek esetén a gyermek 3. életévét) betöltéséig adható.

A méltányosságból engedélyezhető gyed összege nem haladhatja meg a minimálbér (2024. évben 266.800,- Ft) kétszeresének 70%-át, azaz a havi bruttó 373.520,- Ft-ot.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Óriási szakadék tátong a nyugdíjas álmok és a reális kilátások között

Ötből több mint két brit felnőtt úgy véli, hogy a jelenlegi nyugdíjkorhatárnál (66 év, ami 2026-ban 67 évre emelkedik) vagy azt megelőzően... Teljes cikk

Mikor kérhető a nyugdíj újraszámítása?

A korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek kérhetik a nyugdíjkorkorhatáruk betöltését követően, hogy... Teljes cikk

Méltányossági: nyugdíjemelés, árvaellátás, táppénz és gyed

Bizonyos szociális ellátások és juttatások valamint pénzbeli ellátások igyényelhetők méltányossági alapon. Mikor igényelhető, kinek járhat... Teljes cikk