Megjelent: 2 éve

Melyek lesznek a nyerő vállalati tréningek 2022-ben?

“Többet már nem tudunk dolgozni, de jobban együttműködve és okosabban igen” - mondta András Klára, az Egis Gyógyszergyár HR igazgatója egy múlt heti online tréneri konferencián. Ezzel arra utalt, hogy a munkatársak együttműködését és hatékonyságát javító képzések keresettek lesznek 2022-ben is. A trénereknél egyre jobban számít a személyiség, a tudás gyakorlatias átadása és jó, ha a magyar mellett angolul is tudnak foglalkozást tartani. A témák között keresett még a reziliencia, a remote csapatok vezetése és a mentális egészségmegőrzés. Az új buzzword pedig a future-proof (jövőbiztos).

Tréning-

Múlt pénteken egész napos online szakmai konferenciát tartott a több száz trénert tömörítő szakmai közösség, a Tréneri Edzőtábor Egyesület. Az egyik virtuális kerekasztal-beszélgetésen három nagyvállalati HR szakember osztotta meg gondolatait arról, melyek most a képzési fókuszpontok a cégüknél, mit terveznek erre az évre és milyen elvárásaik vannak a trénerek felé.
 
András Klára, az Egis Gyógyszergyár HR igazgatója elmondta, hogy náluk a képzési stratégia három pilléren alapszik. Az első a vezetőfejlesztés, ezen belül tavaly és idén is a reziliencián, az empátián és a távolról dolgozó csapatok vezetésén volt és van a hangsúly. A második pillér a future-proof (jövőbiztos) vállalat víziójához kapcsolódik. Azaz milyen tudás és képességek kellenek ahhoz, hogy a szervezet a jövőben is versenyképes legyen. Ezt kutatják, azonosítják és beépítik a kínálatba. A harmadik pedig minden, ami az együttműködés javításához kapcsolódik: szervezeti szintek közötti, azon belüli, szakmákon és generációkon átívelő stb. “Többet már nem tudunk dolgozni, de jobban együttműködve és okosabban igen” - mondta András Klára, hozzátéve, hogy ez utóbbiban a tréningcégeknek nagy az üzleti potenciál.

Népszerűek a “snack tréningek”

Szintén az együttműködés fejlesztését említette a képzési fókuszpontok között Cservenné Boros Andrea, a gyártó szektorban működő Flextronics International Kft. HR managere. Ezen kívül kialakítottak közép- és felsővezetőknek egy úgynevezett “ways of working” online tréningprogramot. Ezek “snack tréningek”: rövid előadások, interaktív játékok, könnyen befogadható tudás. Elvárás, hogy az itt megtanult elveket, magatartásformákat, elvárt értékeket a vezetők továbbvigyék a szervezetükbe. Persze ehhez további tréneri segítségre is szükség lesz, ugyanis a vezetői magatartás megváltoztatása, a cégkultúrába való beleivódása hosszabb folyamat az elakadásoknál kell a tanácsadói támogatás.

Cservenné Boros Andrea még a mentális egészségmegőrzésről szóló tréningeket is kiemelte, ami a Covid alatt lett húsbavágó téma. Különösen akkor nagy kihívás ez, amikor a csapat egy része home office-ban dolgozik, a másik része a telephelyen maszkban és attól tart, hogy megbetegszik-e. Ugyancsak oktatni kell a rezilienciát, hogy a munkatársak a gyorsan változó körülmények között is biztonságot tudjanak teremteni maguk körül vagy megtanuljanak megküzdeni a bizonytalannal.
 
A generikus gyógyszereket gyártó Mylannál (amely egy fúzió következtében nemsokára Magyarországon is Viatris néven folytatja) ugyancsak az együttműködés, a vezetésfejlesztés, egyéni fejlesztések állnak a fókuszban. “Kedveltek az élmény alapú, energizáló programok” - mondta Kelemen Enikő HR igazgató.

Élő, online vagy hibrid?

A Covid mindhárom vállalatot arra kényszerítette, hogy az online térbe helyezze át képzései nahy részét. “A jövő nagy kérdése az lesz, hogy a Covid utáni időszakban meghatározzuk mely képzéstípusra mely forma az optimális” - jegyezte meg András Klára. Ő azt tapasztalta, hogy náluk a nemzetközi vezetőfejlesztéseket hatékony online tartani, így ezt meghagyják online-ban. A HR igazgató megjegyezte, hogy a fizikai munkavállalóknál valószínűleg visszatérnek majd az offline - személyes - képzésekhez, mert ők ezt igénylik. A Covid egyik hozadéka az Egisnél, hogy elindult a vállalaton belül egy podcast csatorna, amelyen a legkülönbözőbb témában beszélnek szakértők és van a vállalatnak egy saját mikrolearning plattformja is. Kelemen Enikő a vezetőfejlesztésben a személyes találkozások fontosságát is látja: a tréner személyisége nagy hozzáadott érték, ami élőben jobban átjön és az egyéni vezetőfejlesztésekben is előnyös a személyesség. Számít a munkavállalók életkora is: minél fiatalabbak, annál inkább nyitottabbak az online megoldások iránt.

Energikus, karakteres és két nyelven beszélő trénerek kellenek

András Klára elmondta, hogy a képzési költségvetést nem csökkentették. A jövőálló vezetőfejlesztés és a future-proof kompetenciák, az empátia, a reziliencia fejlesztése a fókuszban marad.

Cservenné Boros Andrea megjegyezte, hogy biztosan lesznek tréningek az egyéni, a szervezeti tanulás és alkalmazkodás erősítése témakörökben.

Kelemen Enikő az együttműködés fejlesztését, a projektmunka javítását említette. A trénereknek pedig a legnagyobb kihívás, hogyan tudják a személyes találkozásokon alapuló tréningek erősségeit az online térbe átvinni (ez egyébként globálisan is az top 5 kihívásban található egy Linkedin kutatás szerint). Olyan trénerek kellenek, akik két nyelven - angol és magyar - is tudnak foglalkozásokat tartani. A munkavállalók ezen kívül az energikus, a tudást gyakorlatiasan átadó trénereket igénylik.

A konferencia zárásaként a Tréneri Edzőtábor Egyesület átadta az Év trénere díjakat hat kategóriában. A díjazottak: Jelenléti kategória I. helyezett: Takács Antal, különdíj: Atzél Réka. Online 1-2 napos kategória I. helyezett: Ternovszky Csilla, különdíj: Kriskó Edina. Snack (online fél napos) kategória I. helyezett: Bárány Judit, különdíj: Kővári-Horváth Márta.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk

Több mint 50 ezer "akkumulátor szakembert" képeztek ki

Több mint 50.000 munkavállaló számára fejeződött be az a szakképzés, amelyen a résztvevők a gyorsan fejlődő akkumulátoripari értékláncban... Teljes cikk