kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Melyek lesznek a nyerő vállalati tréningek 2022-ben?

“Többet már nem tudunk dolgozni, de jobban együttműködve és okosabban igen” - mondta András Klára, az Egis Gyógyszergyár HR igazgatója egy múlt heti online tréneri konferencián. Ezzel arra utalt, hogy a munkatársak együttműködését és hatékonyságát javító képzések keresettek lesznek 2022-ben is. A trénereknél egyre jobban számít a személyiség, a tudás gyakorlatias átadása és jó, ha a magyar mellett angolul is tudnak foglalkozást tartani. A témák között keresett még a reziliencia, a remote csapatok vezetése és a mentális egészségmegőrzés. Az új buzzword pedig a future-proof (jövőbiztos).

Tréning-

Múlt pénteken egész napos online szakmai konferenciát tartott a több száz trénert tömörítő szakmai közösség, a Tréneri Edzőtábor Egyesület. Az egyik virtuális kerekasztal-beszélgetésen három nagyvállalati HR szakember osztotta meg gondolatait arról, melyek most a képzési fókuszpontok a cégüknél, mit terveznek erre az évre és milyen elvárásaik vannak a trénerek felé.
 
András Klára, az Egis Gyógyszergyár HR igazgatója elmondta, hogy náluk a képzési stratégia három pilléren alapszik. Az első a vezetőfejlesztés, ezen belül tavaly és idén is a reziliencián, az empátián és a távolról dolgozó csapatok vezetésén volt és van a hangsúly. A második pillér a future-proof (jövőbiztos) vállalat víziójához kapcsolódik. Azaz milyen tudás és képességek kellenek ahhoz, hogy a szervezet a jövőben is versenyképes legyen. Ezt kutatják, azonosítják és beépítik a kínálatba. A harmadik pedig minden, ami az együttműködés javításához kapcsolódik: szervezeti szintek közötti, azon belüli, szakmákon és generációkon átívelő stb. “Többet már nem tudunk dolgozni, de jobban együttműködve és okosabban igen” - mondta András Klára, hozzátéve, hogy ez utóbbiban a tréningcégeknek nagy az üzleti potenciál.

Népszerűek a “snack tréningek”

Szintén az együttműködés fejlesztését említette a képzési fókuszpontok között Cservenné Boros Andrea, a gyártó szektorban működő Flextronics International Kft. HR managere. Ezen kívül kialakítottak közép- és felsővezetőknek egy úgynevezett “ways of working” online tréningprogramot. Ezek “snack tréningek”: rövid előadások, interaktív játékok, könnyen befogadható tudás. Elvárás, hogy az itt megtanult elveket, magatartásformákat, elvárt értékeket a vezetők továbbvigyék a szervezetükbe. Persze ehhez további tréneri segítségre is szükség lesz, ugyanis a vezetői magatartás megváltoztatása, a cégkultúrába való beleivódása hosszabb folyamat az elakadásoknál kell a tanácsadói támogatás.

Cservenné Boros Andrea még a mentális egészségmegőrzésről szóló tréningeket is kiemelte, ami a Covid alatt lett húsbavágó téma. Különösen akkor nagy kihívás ez, amikor a csapat egy része home office-ban dolgozik, a másik része a telephelyen maszkban és attól tart, hogy megbetegszik-e. Ugyancsak oktatni kell a rezilienciát, hogy a munkatársak a gyorsan változó körülmények között is biztonságot tudjanak teremteni maguk körül vagy megtanuljanak megküzdeni a bizonytalannal.
 
A generikus gyógyszereket gyártó Mylannál (amely egy fúzió következtében nemsokára Magyarországon is Viatris néven folytatja) ugyancsak az együttműködés, a vezetésfejlesztés, egyéni fejlesztések állnak a fókuszban. “Kedveltek az élmény alapú, energizáló programok” - mondta Kelemen Enikő HR igazgató.

Élő, online vagy hibrid?

A Covid mindhárom vállalatot arra kényszerítette, hogy az online térbe helyezze át képzései nahy részét. “A jövő nagy kérdése az lesz, hogy a Covid utáni időszakban meghatározzuk mely képzéstípusra mely forma az optimális” - jegyezte meg András Klára. Ő azt tapasztalta, hogy náluk a nemzetközi vezetőfejlesztéseket hatékony online tartani, így ezt meghagyják online-ban. A HR igazgató megjegyezte, hogy a fizikai munkavállalóknál valószínűleg visszatérnek majd az offline - személyes - képzésekhez, mert ők ezt igénylik. A Covid egyik hozadéka az Egisnél, hogy elindult a vállalaton belül egy podcast csatorna, amelyen a legkülönbözőbb témában beszélnek szakértők és van a vállalatnak egy saját mikrolearning plattformja is. Kelemen Enikő a vezetőfejlesztésben a személyes találkozások fontosságát is látja: a tréner személyisége nagy hozzáadott érték, ami élőben jobban átjön és az egyéni vezetőfejlesztésekben is előnyös a személyesség. Számít a munkavállalók életkora is: minél fiatalabbak, annál inkább nyitottabbak az online megoldások iránt.

Energikus, karakteres és két nyelven beszélő trénerek kellenek

András Klára elmondta, hogy a képzési költségvetést nem csökkentették. A jövőálló vezetőfejlesztés és a future-proof kompetenciák, az empátia, a reziliencia fejlesztése a fókuszban marad.

Cservenné Boros Andrea megjegyezte, hogy biztosan lesznek tréningek az egyéni, a szervezeti tanulás és alkalmazkodás erősítése témakörökben.

Kelemen Enikő az együttműködés fejlesztését, a projektmunka javítását említette. A trénereknek pedig a legnagyobb kihívás, hogyan tudják a személyes találkozásokon alapuló tréningek erősségeit az online térbe átvinni (ez egyébként globálisan is az top 5 kihívásban található egy Linkedin kutatás szerint). Olyan trénerek kellenek, akik két nyelven - angol és magyar - is tudnak foglalkozásokat tartani. A munkavállalók ezen kívül az energikus, a tudást gyakorlatiasan átadó trénereket igénylik.

A konferencia zárásaként a Tréneri Edzőtábor Egyesület átadta az Év trénere díjakat hat kategóriában. A díjazottak: Jelenléti kategória I. helyezett: Takács Antal, különdíj: Atzél Réka. Online 1-2 napos kategória I. helyezett: Ternovszky Csilla, különdíj: Kriskó Edina. Snack (online fél napos) kategória I. helyezett: Bárány Judit, különdíj: Kővári-Horváth Márta.

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen trendekkel kell számolnia egy jövőbiztos vezetőnek?

A mai világ ingatag és bizonytalan, ugyanakkor összetett és kétértelmű környezetet teremt. Az ebben való túléléshez olyan vezetői készségekre... Teljes cikk

Hogyan célozzunk jól a vezetés- és tehetségfejlesztésben?

A vezetői minőség hatása a cégek eredményeire nyilvánvaló, így az is, hogy költünk a vezetők fejlesztésére és az utánpótlásra is. A kérdés... Teljes cikk

Digitális szemléletű, piacképes HR-végzettséget nyújtanak a Kodolányi-NEXON online szakirányú képzései

Az évek óta nagy sikerrel zajló Személyügyi üzleti szervező szakirányú továbbképzési szak mellett 2023 szeptemberében is elindul a tavaly... Teljes cikk