kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Mennyibe kerül a karrierváltás?

A teljes vagy részleges szakmaváltás csak az “instás” motivációs idézetek szerint gyerekjáték. Nem elég hozzá a kreativitás, sőt még a kitartás sem. A zsebünkbe kell nyúlnunk. Mennyire is? Erről kérdeztünk egy újságíróból lett ingatlanost, egy műfordítóból lett informatikai tesztelőt és egy fotósból lett gázszerelőt.

images

images

Szabó Gréti bő 10 évig foglalkozott újságírással. Ám megbízói eltűnésével bevételei folyamatosan csökkentek. Így logikus döntés volt részéről új terület után nézni. Mivel az ingatlankereskedelem jövedelmező ötletnek tűnt, belevágott. Dolgozott nagy hálózatnál, alapfizetést is nyújtó cégnél, valamint önállóan is. Tapasztalata: egy-egy nagyobb bevételt nullás hónapok is követhetnek. A piac pedig telített és készülni kell a rázósabb kanyarokra.

Ingatlanos = képzett szerencsejátékos?

Sokszor tényleg olyan a munka, mintha az ember hivatásos szerencsejátékos lenne. Akinek a rulett épp vagy bejön vagy nem” - összegez. Szerettei támogatása nélkül nem lett volna úrrá a hullámvölgyeken.

Tudatos váltást terveztem. Így munkáim mellett, esti felnőttoktatásban végeztem egy öt hónapos, OKJ-s ingatlanközvetítői tanfolyamot. Vizsgadíjjal együtt körülbelül 80 ezer forintba került. (Jelenleg egyébként 65-80 ezer forintos tanfolyamdíjakkal, plusz 20 ezres vizsgaköltséggel lehet számolni.) Első munkám egy nagyobb franchise-hálózatnál volt. Itt állásinterjú, majd három hónapos próbaidőre szóló tanulószerződés aláírása és egyhetes, sikeres vizsgával záruló, ingyenes tréning majd kötelező próbahét után lehetett munkába állni” - ad bepillantást a kezdetekbe. Hozzáteszi: ma már egyre ritkábbak az ingyenes tréningek. Így cégtől és irodától függően 20-60 ezer forintos, nyitó tréninghéttel számolhat az újonnan belépő. Van, ahol ettől eltekintenek, ha a jelölt beválik. Akad cég, ahol a fizetős belépő tréninghét mellett a havi ingatlanhirdetési keretét - körülbelül 20-25 ezer Ft + Áfa - is az ingatlanosnak kell állnia.

A szakmai tréningek semmire nem készítenek fel

Szinte kivétel nélkül vállalkozóként kell űzni, ami katásként havonta minimum 50 ezer forint kiadás. Ha van bevétel, ha nincs. Lehet önálló egyéni vállalkozóként is dolgozni, ha bejelentkezünk az ingatlanközvetítői névjegyzékbe. Ám önállóan sokkal magasabb hirdetési költségekre számíthatnak a szakemberek: a hirdetési felületekre pluszban kreditpontokat kell vásárolni, hogy a listában előrébb kerüljön az ingatlan, jobban megtalálják az érdeklődők.

Negyedévente több tízezer lehet a felületek ára. És nem ritka, hogy egy-egy ingatlantulajdonos akár 10-15 irodát is megbíz az eladással. Az értékesítési siker így sokszor a mázlin múlik” - fogalmaz Gréti. Mutatóban akad egy-egy, jutalék mellett alapfizetést kínáló cég. Csak ezekhez nehéz bekerülni. Gréti egyébként a szakmai képzéseket is kissé hiányosnak érezte. ”Rengeteg a szócséplés, értékesítési, pszichológia ismeretekkel egyik sem vértez fel. Ezeket mindig élesben kell kitapasztalni. Miközben ez a terület sava-borsa.

Körmendi Ági: műfordítóból informatikai tesztelő

Körmendi Ági 15 évig fordított sci-fiket, fantasy-ket és útikönyveket. Azonban foglalkozása idővel egyre több kellemetlenséggel járt. ”Picit kezdtem kiégni. A megbízóim fizetési morálja se lelkesített. Nem volt ritka, hogy 3 hónapot kellett várnom egy-egy honorárium kifizetésére. Már ha egyáltalán fizettek. Mert volt, amikor a kiadó csődbe ment. Máskor meg a második ügyvédi felszólítás hatására történt végre valami… Szerencsére saját lakásban éltem, mert albérletet nehéz lett volna így fizetni.” Pár éve aztán összefutott egy IT-s ismerősével. ”Szuper jót beszélgettünk. Meg is jegyeztem, milyen jó lenne végre normális helyen dolgozni. Ahol rendesen fizetnek és ahol nem kell a munkadíjak miatt pereskedni” Áginak szerencséje volt. Ismerőse informatikai munkáltatója épp tesztelőt keresett. ”Azonnal igent mondtam az ötletre. Főleg miután tisztáztuk, hogy nem kell informatikusnak lennem és a három hónapos próbaidő alatt mindent megtanítanak.” Manuális tesztelői munkakörében színes a csapat: van köztük bölcsész, sőt tájépítő mérnök is.

Betanulása alatt még javában fordított

Belépésekor feltételül szabták, hogy 1 év után hivatalos tesztelői - istqb - vizsgát kell tennie. De ezt is a cég állta. ”Ez elsőre is sokkal komfortosabban hangzott a korábbiakhoz képest. Annyi kihívás volt, hogy az első hónapok betanulási ideje alatt még egy kötet fordítását be kellett fejeznem. Néha kemény volt, de végigcsináltam.

Ha valaki tanfolyamon tanulná a manuális tesztelést: a ProgMasters például augusztus közepi indulással kínál munka mellett is végezhető, 7 hetes képzést. Ez a tanfolyam előfinanszírozásban 490 ezer + Áfa míg utófinanszírozásban 550 ezer + Áfa önköltségen érhető el. Ám az elhelyezkedést karrier-tanácsadással is segítik. Hasonló képzése az IT Karrier Start Program-nak is van: a 3 hónapos, 9-17 óráig tartó tanfolyam ára 1,5 millió Ft+Áfa. A minimum 18 éves, érettségizett jelentkezőknek azonban csak 100 ezer Ft-os kauciót kell a képzésért fizetnie. A többit a sikeres vizsga után, a képzőintézmény partnercégeinek valamelyike állja-ám a hallgató csak az általuk felkínált munkalehetőségeket fogadhatja el. A tesztelők kezdő bére a szakmában bruttó 280-300 ezer forint körül alakul, ám az idő múlásával folyamatosak az emelések.

Kacziba Zsolt: fotósból gázszerelő

Kacziba Zsolt képzett fotográfus. 15 év alatt legalább 150 esküvőt és temérdek rendezvényt, sajtóeseményt fotózott profi színvonalon. Aztán merész váltásba fogott: átképezte magát gázkészülék-szerelőnek. Az új szakma tanulására több oka is volt. Döntésébe a drága iparosmunkák mellett a piaci változások is belejátszottak. ”Örököltem egy lakást, fel kellett újítanom. Hívtam a szerelőket, akik nagyon megkérték a munkák árát. Ezen azért bosszankodtam, mert végig az járt a fejemben: ezt nekem is kellene tudnom”- mondja Zsolt, aki szakközépiskolás évei alatt tanult valamennyi gépészetet. Ám ”ezt akkoriban alaposan megutáltatták velem, de cserébe legalább megszerettem a fotózást, amiből később 15 évig éltem. Az építőipar a családomtól sem állt távol: édesapám ezermester, ért a víz- , a gáz- , a fűtésszereléshez és az elektronikához is."

A piaci változások (is) új pálya felé terelgették

"Az évek során ráadásul a fotósmunkák, a megrendelők is nagyon megváltoztak. Míg az okostelefonok korszaka előtt tudomásul vették, hogy például egy profi esküvői fotósorozatra néha heteket is várni kell, ma már mindent azonnalira szeretnének. Sőt mobillal ők is ott kattintgatnak melletted az eseményen, melyet azonnal meg is osztanak a neten. Mindehhez még a szakmai ipar nyomása is társul - egy fotós gépparkjánál ki nem mondott elvárás, hogy legalább 3 évente vásároljon egy új gépvázat, a hozzá tartozó kiegészítőkkel. Alkalmanként minimum 500 ezer forintért. A gázkészülék-szerelésnél a szerszámpark éves amortizációja sokkal kisebb és olcsóbb miközben a profit hasonló vagy nagyobb.” Összességében azt tapasztalta, jól döntött. ”Amikor a gazdaság épp a túlélésre játszik, sajnos a fotográfus nélkülözhetővé válik.”

Zsolt az új szakterületét önköltséges képzésben tanulta ki körülbelül másfél év alatt. Elvégzett egy épületgépész-technikusi és gázkészülék-szerelői tanfolyamot. Aki most tervezne hasonlókat: júniusban kezdődő épületgépész-technikus képzés esetén kb. 440 ezer Ft-os tanfolyam,-valamint 65 ezer Ft-os vizsgadíjra - míg egy féléves gázszerelő-tanfolyam esetén körülbelül 450 ezer forintos tandíjra és 80 ezres vizsgadíjra lehet számítani.

Nyitókép: Mabel Amber from Pixabay
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Nem csak a pénz számít - a vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a... Teljes cikk

Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk