kapubanner for mobile
Megjelent: 1 hónapja

Mi jellemzi a sportolók bélflóráját?

Az emberi bélflórát több ezer baktériumtörzs alkotja, ami óriási anyagcsere-kapacitással rendelkezik. A testmozgás szerepe, a sportspecifikus étrend keveset kutatott téma a bél mikrobióta alakulásával kapcsolatban.

Mi jellemzi a sportolók bélflóráját?-

A bélflórának valószínűleg jelentős szerepe van az atléták teljesítményében

A LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzése számos hasznos ismerettel járul hozzá az egészséges életmód fenntartásához, aminek része az emésztőrendszer és a mikrobiom egészségének biztosítása is.

Ezek a mikroorganizmusok ugyanis kulcsfontosságú szerepet töltenek be a tápanyagok felszívódásában, segítik a vitaminok szintézisét, szabályozzák a gyulladásos folyamatokat, de a szervezet immunválaszában is van jelentőségük. Energiát termelnek, hatással vannak a bélnyálkahártya, valamint az agy egészségére, hatnak a regenerációra. A bél mikrobióta összetételét sokféle tényező befolyásolhatja, aminek köszönhetően egy egyedi és dinamikus bélökoszisztéma alakul ki.

A sportolók életvitele egyedi betekintést ad a mikrobióta működésébe

A sportolók nagyon változatos és következetes étkezési szokásokkal és rendkívüli fiziológiai és anyagcsere-adaptációkkal rendelkeznek. Ennek eredményeképpen egyedi betekintést tudnak nyújtani a mikrobióta működésébe. Jelenlegi kutatások szerint az atlétákban a mikrobiális sokféleség növekedése és az egészséget elősegítő baktériumfajok magasabb aránya figyelhető meg.

Milyen tényezők alakítják a bél mikrobiótát?

A mikrobióta összetételét számos tényező formálja:

 • Az életkor
 • Az örökölt genetikai tényezők
 • A gyógyszerhasználat
 • A stressz
 • A dohányzás
 • Az étrend
 • Születésünk és nevelkedésünk körülményei
 • Környezeti tényező lehet a kutyával, macskával vagy gazdasági állatokkal való élés és az antibiotikum-kezelések gyakorisága

A testmozgás elősegíti a baktériumflóra diverzitásának kialakulását

Ennek a pontos okát nem ismerik, de talán magyarázat lehet az, hogy a fizikailag aktív egyének több időt töltenek a szabadban és egészségesebb életmódot folytatnak. Az állóképességi edzések hatására ugyanis csökken a bél vérátáramlása, a szövetek relatív oxigénhiánya, a felszívódási kapacitás növekedése, a tranzitidő csökkenése pedig változásokat okozhat az emésztő traktusban.

A jelenlegi irodalom, annak ellenére, hogy meglehetősen korlátozott, mégis azt mutatja, hogy az atléták életmódja elősegíti a mikrobióta egészséges összetételének kialakulását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az előnyös baktériumfajok magasabb arányban találhatók meg benne, és nagyobb a mikrobiális diverzitás is.

A sportolókban a mozgásszegény életmódot végző kontrollcsoporthoz képest nőtt a széklet metabolitok mennyisége és javult az egészségük. Ez az előnyös hatás azonban akkor nem érvényesült, amikor a sportolók túledzettek vagy relatív energiahiányos állapotban voltak.

A mikrobióta összetételének befolyásolása új ígéretes terápiás lehetőségeket vethet fel, amelyek irányába még kutatások zajlanak és hozhatnak eredményt.

 • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek