Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 3 éve

Miért és kinek előnyös a munkaerő kölcsönzése?

A munkaerő kölcsönzése a szokásostól eltérő munkaviszonyt valósít meg. Ezzel a megoldással csökkenthetők a munkaerő-költségek, ami nagyobb versenyképességet jelent. Kinek és miért előnyös ez az atipikus foglalkoztatási forma? - ezt térképezi fel a munkajog.hu.

images

images

A kölcsönbeadó cégek megkeresik a megfelelő munkavállalókat, akiket a kölcsönvevő foglalkoztatni szeretne. A kölcsönbeadó saját állományába felveszi a munkavállalókat, így minden adminisztrációt és pénzügyi feladatot ő végez.

A munkaszerződésnek kötelezően tartalmaznia kell, hogy munkaerő-kölcsönzésre jött létre, amelyet a munkavállaló a kölcsönbeadóval köt meg. Ugyanő felelős a munkáltatói bejelentések és bevallások teljesítéséért, a bér megállapításáért, bérszámfejtéséért és kifizetéséért, valamint a levont adóelőleg és járulékok befizetéséért.

A kölcsönvevő cég feladata a munkaidő beosztása, a szakmai irányítás, az egészségre ártalmatlan és biztonságos munkahely megteremtése. Vannak azonban feltételek is: a kölcsönzés tartama nem haladhatja meg az öt évet, és fontos megtartani a jogviszony háromoldalú jellegét is.

A kölcsönzött munkavállaló kiszolgáltatottabb, mert rövidebb a felmondási idő, de a kölcsönzésnél nem alkalmazhatóak a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó védelmi szabályok sem, valamint a végkielégítés alapjaként is mindig csak az utolsó kikölcsönzési időtartam számít. Ugyanakkor a kölcsönzött munkavállaló lojalitására is szüksége van a munkáltatónak, ami az adott feltételek között nehezebben elérhető.

Az álláskereső számára előnyt jelenthet, hogy kölcsönzéses munkaviszonyra hamarabb találhat, esetleg több cégnél is tapasztalatot szerezhet, ugyanakkor nagyobb a bizonytalansági tényező.Follow hrportal_hu on Twitter