Megjelent: 2 éve

Miért válaszolunk rosszul az állásinterjú-kérdésekre?

A HR-es állásinterjús szokásokat sokszor éri az a kritika, hogy színház az egész, és nincs is értelme. Munkaerőhiány idején nem jó ötlet ragaszkodni a rébuszos kérdésekhez, mert a világ változik, így az állásinterjúknak is változni kell. Mostantól üzleti tárgyalásként érdemes felfogni egy állásinterjút, nem „meghallgatásként”, írja Jobangel a HR Blogon.

images

images

Arra vállalkoztam most, hogy álláskeresői szemmel megmutassam, miért is nem lehet jól válaszolni ezekre a kérdésekre

- tehát miért is nincs értelme feltenni őket ebben a megfogalmazásban. Nagy kedvencem a szabadkozás, hogy „nincs jó válasz, azt akarom tudni, hogy ….” Akkor azt kell megkérdezni, amit tudni akarsz. Sajnos, magas szintű HR-vezetők sem értik, miért is nem tud mit kezdeni az álláskereső egyik-másik kérdésükkel, hátha most segítek egy kicsit ezen is, kedves HR-esek (no offense, tényleg). Nem azért nem tud rá válaszolni, mert felkészületlen és lusta. Egészen más okai vannak!

Miért akar cégünknél dolgozni?

Pénzért. És mert épp ti hirdetettek állást. Ideális lenne, mert közel van a gyerek ovijához. A szomszéd cégnél dolgozik a férje, tudnának együtt járni dolgozni reggelente. Pont háztól házig vinné az 1234-es busz. Ilyen válaszok lennének az őszinte és értelmes válaszok, és én ezt is tudni akarnám egy leendő munkavállalómról, mert fontos tudni, miért lenne jó neki az én cégem. De tudom, hogy nem ezt akarjátok megtudni ebből a kérdésből, hanem a motivációját. De akkor miért nem azt kérdezed, hogy “Miért lett Ön cápapásztor? Mit szeret ebben a szakmában?” Erre fog tudni válaszolni.

A HR-es magyarázat szerint az elkötelezettséget, elhivatottságot keresik ezzel a kérdéssel. Hogy érdekli-e az iparág, a cég fejlődése stb. És akkor most vissza az álláskeresői nézethez: hirdettétek az állást valamelyik állásportálon, meg volt adva egy 123456@allasportalneve.hu cím, ahová küldhette az önéletrajzát, vagy egy “Jelentkezem” gomb. A hirdetésben “iparágában piacvezető, nagymúltú” hipiszupi cég vagytok, szerencsés esetben talán kiderül az iparág (kedvencem: “műszaki területre keresünk villamosmérnököt” - ami a mezőgazdaságtól az építőiparon át az IT-ig bármi lehet). Küldött egy CV-t, hívtátok állásinterjúra, ha okos jelölt, megnézte a honlapotokat - amiről tudjuk, hogy érdemi kutatásra alkalmatlan, mert csak egy marketingeszköz. Lehet, hogy pontosan megadtátok az iparágat, de még így is előfordulhat, hogy sosem hallott rólatok ezelőtt. Mégis, milyen elköteleződést vársz a cég iránt ez alapján?

Ráadásul a legtöbb munkakörben nem is érzik úgy, hogy a cég fejlődéséért bármit is tudnának tenni (ez a cég hibája). Fogaskerekek egy gépezetben, betartják a szabályokat és kész. Ha ilyen tapasztalatokkal érkezik, az nem az ő hibája, de nem is fog arra gondolni, hogy esetleg tehetne a cég fejlődéséért egy akármilyen operatív pozícióban. Fejlesztő, alkotó, vezető vagy egyéb stratégiai területen viszont egy ilyen interjúkérdés a komolytalan kategória.

Képesnek érzi magát arra, hogy helyt álljon ebben a munkakörben?

A kérdésre a válasz és a folytatás a HR Blogon.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter