Megjelent: 4 éve

Milyen esetekben köthető tanulmányi szerződés?

Az új Mt. megrövidítette a továbbtanulni akarók jogait és iskolarendszerű képzés esetén is tanulmányi szerződés megkötését írja elő a képzésben való részvétel idejére szükséges fizetés nélküli szabadság biztosítására is. Mi van abban az esetben, amennyiben a munkavállaló egyrészt a képzésben való részvétel idejét szeretné biztosítani, azaz a konzultációs és vizsganapokra kér fizetés nélküli szabadságot, másrészt a vizsganapokhoz kapcsolódóan kér pár nap felkészítési időt anélkül, hogy a munkáltatónak anyagilag is támogatnia kelljen a munkavállaló tanulmányait. (Azaz tkp. annyi szabadidőre amennyit az előző Mt is biztosított.) Lehet-e, és ha igen hogyan, tanulmányi szerződést kötni a tanulmányokhoz kapcsolódó fizetés nélküli szabadság biztosítására, ha a munkáltató nem akarja a munkavállaló tanulmányait anyagilag is támogatni?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv. szabályrendszere eltér a korábbi (1992. évi XXII.tv.) szabályozástól több tekintetben a munkavállalók hátrányára. Ennek egyik területe a munkavállaló tanulmányi szabadsága és a tanulmányi szerződés. A tanulmány idejére ettől az időponttól kezdődően már nem jár tanulmányi munkaidő kedvezmény. A nem általános iskolai tanulmányok vonatkozásában tehát a feleknek kell megállapodniuk. Ez a megállapodás tartalmazza azt, hogy milyen feltételekkel lehetséges a tanulmányok folytatása, mik a mentesülés esetei, illetve, hogy jár-e erre az időtartamra távolléti díj (és szabadság mivel nem munkában töltött idő).

Ami a tanulmányi szerződést illeti, nem minősül annak az a konstrukció, amennyiben a munkáltató a munkavállalót nem részesíti támogatásban. Elvben támogatásnak tekinthetjük pl. ha távolléti díjban is részesül a munkavállaló, erre ügyelni kell. Amennyiben nincsen munkáltatói támogatás, abban az esetben viszont nem tanulmányi szerződést, hanem egy sima megállapodást kell kötni. Ebben a felek megállapodhatnak abban, hogy pl. a munkavállaló szabadságot vesz ki a tanulmányok egy részére, melyre távolléti díj is megilleti, más részére pedig fizetés nélküli szabadságot vesz ki.

Ami a munkáltató helyzetét illeti, az Mt. szabályaitól a munkavállaló javára mindig el lehet térni. Adható így távolléti díj abban az esetben is, amennyiben a törvény azt nem írja elő. Hasonlóképpen adható pótszabadság is a tanulmányokra.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mire számíthatok a bent ragadt szabadságaimmal, ha a munkáltató felmond?

2020 májusában született egy gyermekem, akivel itthon vagyok pillanatnyilag Gyed-en. Munkahelyemen az irodai alkalmazottak 90%-ának felmondtak azóta. A... Teljes cikk

Jár-e táppénz rokkant ellátottként, ha Covid miatt táppénzen vagyok?

D kategóriába tartozok, rokkantsági ellátást kapok, mellette 4 órában dolgozom. Még nem értem el az öregségi nyugdíjkorhatárt. 2020.december... Teljes cikk

Mit tehetek, ha elhagytam a munkakönyvem?

1967-ben születtem, így az első munkában töltött éveim még egy kis barna munkakönyvbe voltak vezetve, de közben költözködtem, valahogy... Teljes cikk