kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Milyen speciális szabályok vonatkoznak az özvegyi nyugdíjasokra?

Az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban: kaphat-e az ideiglenes özvegyi nyugdíj után rendes özvegyi nyugdíjat az özvegy, ha a jogszerző halála után 10 éven betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt és nincs saját keresete illetve más ellátása? Kaphat-e 60%-os özvegyi nyugdíjat az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után, ha nem igényli a saját jogú öregségi nyugdíj megállapítását?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az özvegyi nyugdíj, ahogy a nevéből is kiderült, a magyar nyugellátások özvegyek részére folyósított típusa, ami nyugdíjban részesülő és nem részesülő személyeknek jár. Az özvegyi nyugdíj jogosultja lehet az elhunyt, vagy eltűntnek nyilvánított személy házastársa, élettársa, illetve elvált társa is, amennyiben megfelel az özvegyi nyugdíj jogszabály feltételeinek. Amennyiben az egyik házastársat halottnak, vagy eltűntnek nyilvánítja a bíróság, és erről jogerős bírósági végzés születik, a végzésben megállapított halál vagy eltűnés dátumától számítva válik jogosulttá a másik fél az özvegyi nyugdíjra.

Az özvegyi nyugdíj kritériumai nem csak az elhunyt fél, hanem az özvegyi nyugdíjra jogosult fél irányában is szigorú feltételeket határoznak meg. Az özvegyi nyugdíj összegének a meghatározása szempontjából  a legfontosabb tényezők az életkor és a szolgálati idő, de az együttéléssel kapcsolatban is megállapít az özvegyi nyugdíj törvény különböző feltételeket.

Az özvegyi nyugdíj feltételei az özvegyre nézve

Özvegyi nyugdíj megözvegyült házastárs vagy élettárs részére akkor folyósítható, ha…

  •     minimum egy éve megszakítás nélküli a kapcsolat és van egy közös gyerekük;
  •     megszakítás nélkül minimum 10 éve együtt élnek.
  •     Nem jogosult élettárs utáni özvegyi nyugdíj igénylésére az, aki az élettársi kapcsolat alatt özvegyi vagy baleseti özvegyi nyugdíjban részesült.
  •     Amennyiben a házasság megkötésekor az özvegy már elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, csak akkor jogosult az özvegyi nyugdíjra, ha a párnak már van gyermeke korábbi együttéléséből, vagy, ha a pár a házasságkötéstől számítva minimum 5 éven keresztül megszakítás nélkül együtt élt.
  •     Elvált házastárs esetén (1 évnél hosszabb ideje tartó különélésre vonatkozóan), az a jogosult a juttatásra, aki házastársa haláláig tartásdíjban részesült - az özvegyi nyugdíj összege nem lehet magasabb a tartásdíj értékénél!

Az özvegyi nyugdíj feltételei az elhunytra nézve

Míg az özvegyi feltételek esetében inkább a pár kapcsolata, együtt töltött ideje állt a fókuszban, addig az özvegyi nyugdíj elhunytra vonatkozó feltételei esetén az elhunyt életkora és szolgálati ideje (a felsőoktatási intézményben, nappali tagozaton folytatott tanulmányok időtartam 1998. január 1-ig, egy képesítésre vonatkozóan, illetve a rokkantsági / baleseti rokkantsági nyugdíj és a rokkantsági ellátás) a mérvadó.

Akkor folyósítható özvegyi nyugdíj, ha az elhunyt…

  •     saját jogú nyugellátásban részesült, vagyis öregségi nyugdíjasként halt meg;
  •     22 éves kora előtt és az iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül / összesen minimum 2 év szolgálati időt letöltve hunyt el;
  •     22-25 éves kora közt hunyt el minimum 4 év biztosítási jogviszonnyal;
  •     25-30 éves kora közt hunyt el minimum 6 év biztosítási jogviszonnyal;
  •     30-35 éves kora közt hunyt el minimum 8 év biztosítási jogviszonnyal;
  •     35-45 éves kora közt hunyt el minimum 10 év biztosítási jogviszonnyal;
  •     45 évet betöltve hunyt el minimum 15 év biztosítási jogviszonnyal;
  •     illetve, ha az elhunyt nem teljesítette a meghatározott szolgálati időt, viszont egy alacsonyabb életkorhoz tartozó szolgálati időt megszerzett, ezt követően pedig szolgálati idejében nem volt 30 napnál hosszabb, nem keresőképtelenségből fakadó megszakítás.

Az özvegyi nyugdíj típusai

Gyakran hallhatjuk azt a kifejezést, hogy az „özvegyi nyugdíj feléledése”, de sokan nem tudják, ez pontosan mit jelent. Elsősorban ideiglenes özvegyi nyugdíj jár, korlátozott ideig, azonban miután lejár az özvegyi nyugdíj, a juttatás még kétszer újra igényelhetővé válik. A folyamat a következőképpen zajlik:

1. Ideiglenes özvegyi nyugdíj

Ideiglenes özvegyi nyugdíj jár az özvegynek...

  •     a házastárs halálát követő 1 évig;
  •     1,5 évnél fiatalabb gyermek esetén a gyermek 18 hónapos koráig;
  •     fogyatékkal élő vagy tartósan beteg gyermek esetén a gyermek 3. életévéig jár az özvegyi nyugdíj - ennek leteltével az ideiglenes özvegyi nyugdíjra való jogosultság lejár.

Mennyi az ideiglenes özvegyi nyugdíj? Az ideiglenes özvegyi nyugdíj összege az elhunyt társ öregségi nyugdíjának 60%-a. Ez az ideiglenes nyugdíj nem jár automatikusan: az özvegynek meg kell igényelnie azt.

2. Az özvegyi nyugdíj első feléledése

Azok számára elérhető az özvegyi nyugdíj feléledése, akik...

  •     az elhunyt társuk halálának időpontjában már betöltötték a nyugdíjkorhatárt;
  •     akiknek az egészségügyi állapota legfeljebb 50%-os;
  •     legalább 2 gyermeket vagy egy fogyatékos/tartósan beteg gyermeket nevelnek és az elhunyt jogán árvaellátásra jogosultak.
  •     Az özvegységi nyugdíj feléledése azokra is vonatkozik, akiknek a fenti események közül valamelyik feltétel létrejön életében a házastárs halálát követő 10 éven belül. Elvált özvegyek esetében a feléledés csak akkor következhet be, ha a feltételek egyike a különélés kezdetének időpontjától 10 éven belül következik be.
  •     Az özvegyi nyugdíj feléledése életkor alapján is lehetséges: ha az özvegy az elhunyt fél halálától számolva 10 éven belül betölti az (haláleset évében megadott) öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor megkapják, ám a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának igénybevétele esetén nem jár. Ebben az esetben is az özvegynek kell leadnia az igénylést, ugyanis az özvegyi nyugdíj a feléledés esetén sem jár automatikusan.

Hány százalék az özvegyi nyugdíj, ha feléledt? Ha az özvegy egyéb járadékban nem részesül, az özvegyi nyugdíj összege itt is 60%. Ha az özvegy részesül más ellátásban (pl. rokkantsági ellátás), akkor az özvegyi nyugdíj összege 30%-ra csökken.

Mikor szűnik meg az özvegyi nyugdíj, ha feléledt? A feléledt özvegyi nyugdíj akkor szűnik meg, ha az özvegy még az öregségi nyugdíjkorhatár előtt új házasságot köt, vagy ha azonos neműek közötti élettársi kapcsolatot jegyez be. Ha felülvizsgálják munkaképességét és egészségi állapota meghaladja az 50%-ot, illetve, ha már nem illeti meg árvaellátás gyermektartás címén, akkor is megszűnik az özvegyi nyugdíj ellátás.

3. Az özvegyi nyugdíj második feléledése

Még egyszer, azonban ebben az esetben véglegesen feléledhet az özvegyi nyugdíj, ha...

  •     az özvegyi nyugdíj megszűnésének az oka nem új házasságkötés volt;
  •     az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított 15 (a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén);
  •     a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén 10 éves határidőn belül betölti az elhunyt halála időpontjában irányadó nyugdíjkorhatárt, vagy egészségügyi állapota maximum 50%-ra romlik.

Mennyi a végleges özvegyi nyugdíj összege? Azt, hogy hány százalék az özvegyi nyugdíj, nem befolyásolja, hogy az első, vagy a második özvegyi nyugdíj feléledésről van-e szó: az özvegyi nyugdíj ugyanúgy 60% alapesetben, és itt is 30%-ra csökken, ha az özvegy részesül valamilyen más életjáradékban.

Aki válaszol:

Öngondoskodási szakértő - Cserép Zoltán Öngondoskodási szakértő - Cserép Zoltán

2010 óta dolgozik pénzügyi tanácsadóként, öngondoskodási szakértőként. Évekig Dr. Farkas András munkatársa volt, aki mellett alaposan megismerte a hazai nyugdíjrendszer sajátosságait, jellegzetességeit.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nyugdíjba kényszeríthet-e a munkáltatóm?

2023. augusztus 01 -el lesz meg a 40 év szolgálati időm, s mehetnék el korkedvezményes nyugdíjba (már személyesen is egyeztettem a NYUFI-val ). A... Teljes cikk

Hogyan tudom igazolni a be nem jelentett munkaviszonyomat?

Hogyan tudom igazolni a be nem jelentett munkaviszonyomat, ha 1995 és 1996-ban ténylegesen dolgoztam? Teljes cikk

Tovább dolgozhatok-e Angliában, ha itthon nők 40-el nyugdíjba mentem?

2021-ben kértem meg a kimutatást a Nyugdíjbiztosítási osztálytól. Idén júniustól igénybe vehetném a nők 40 kedvezményes nyugdíját a külföldi... Teljes cikk