Megjelent: 3 éve

Milyen változásokat hozhat a cafeteriában az adócsomag 2018-ban?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden benyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét és a tavaszi adócsomag is napvilágra került. A vaskos dokumentumokat átbogarászva a cafeteriával kapcsolatos néhány tervezett változtatás is látható, illetve kikövetkeztethető.

images

Az egyik a szakszervezeteknek, szövetkezeteknek kedvez, a másik az egyes meghatározott juttatásoknál csökkentheti az adóterhet, a harmadik pedig a mobilitási célú lakhatási támogatás kedvezményét emeli fel.

Újra egyes meghatározott juttatás lehet

Az szja-törvény hatályos szabályozása alapján a szakszervezet béren kívüli juttatásként biztosíthat a törvényben meghatározott személyi kör részére (az adóévben és személyenként a minimálbér összegéig) üdülési szolgáltatást. Ugyancsak béren kívüli juttatásnak minősül a szövetkezet közösségi alapjából a szövetkezet magánszemély tagja részére nem pénzben adott juttatások értékéből személyenként a minimálbér havi összegének 50 százalékát meg nem haladó rész.

2016-ban az értékhatárt meghaladóan biztosított juttatások egyes meghatározott juttatásként viseltek közterheket, ugyanakkor 2017-től az értékhatárt meghaladó juttatás (konkrét rendelkezés hiányában) egyéb jövedelemként adóköteles. Az adótörvény-javaslatban szereplő módosítás biztosítaná, hogy jövőre az értékhatárt meghaladóan adott juttatások (hasonlóan a 2017 előtti állapothoz) ismét egyes meghatározott juttatásként adózhassanak.

Az ehocsökkentés mellékhatása

Nem a most benyújtott tavaszi adócsomagból következik, hanem a tavalyi harmadik módosításból, hogy jövőre tovább csökken a munkáltatók foglalkoztatással kapcsolatos közterhe, a szociális hozzájárulási adó (szocho), illetve az egészségügyi hozzájárulás (eho) is: a jelenlegi 22 százalékról 20 százalékra.

Az ehocsökkentés hatására pedig az egyes meghatározott juttatások adóterhe is csökkenhet: a jelenlegi 43,66 százalékról 41,3 százalékra. 100 ezer forintos bruttó juttatás esetén ez 2360 forintot jelenthet pluszban a dolgozóknak.

Arra vonatkozó utalást első átfutásra nem találtunk a tervezetben, hogy akár az adóalap 1,18-as szorzója változna, vagy másképp, de változna még az adózás, illetve a juttatások köre.

Így tehát úgy tűnik, kedvezményes adózású béren kívüli juttatásnak megmarad a SZÉP-kártya, és a készpénzcafeteria, 34,22 százalékos adóteherrel. Ami azt jelenti, hogy a kedvezményes adózás eddig 9,44 százalékos előnye 7,08 százalékra olvad.

És nagy valószínűséggel egyes meghatározott juttatás marad az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkeztetés, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, a vállalati üdültetés, az iskolarendszerű képzés, az önkéntes nyugdíjpénztári és az egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás is.

Az adómentes juttatásoknál egy változást találtunk, ami jó hír.

Emelkedik a lakhatási támogatás

2018-tól tovább nő a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke.

- A foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka helyett, annak 60 százaléka,
- a következő 24 hónapban a minimálbér 25 százaléka helyett 40 százaléka,
- az azt következő 12 hónapban pedig 15 helyett 20 százalék lehet a támogatás.

Fontos változás még a tervezet szerint, hogy a módosítás hatálybalépését követően az adómentesség határozott idejű munkaszerződés esetén is alkalmazható, és most már rögzítik, hogy munkaerő-kölcsönzés esetén is igénybe vehető lesz a kedvezmény.

Baber.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Itt vannak a SZÉP-kártyára vonatkozó új szabályok!

Az április 21-i Magyar Közlönyben számos olyan szabály jelent meg, ami újraírta a SZÉP-kártya felhasználásával kapcsolatos tudnivalókat. Fata... Teljes cikk

Cafetéria 2020: Mindent visz a SZÉP-kártya és a pénzkifizetés

Noha a munkáltatók többsége idén is megtartotta az előző évben kínált cafetéria-elemek zömét, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetben lévő... Teljes cikk

Mit tehetünk a válság miatt fel nem használt cafetériával?

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben nehézségekbe ütközik egyes cafetéria elemek - az óvodai, bölcsődei költségek vagy éppen a... Teljes cikk