Megjelent: 4 éve

Mindfulness a csapatépítésben - avagy hogyan fejleszd tudatosan tudatossá csapatodat?

A szervezetfejlesztés és vezetőképzés területén a tudatosság fogalma az utóbbi időben „magasabb szintre” emelkedve, új dimenziókat nyitva jelent meg. Ahogy az önfejlesztés világában egyre nagyobb népszerűségnek örvend a mindfulness, úgy a cégvezetők és a képző intézmények is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a tudatos jelenlét állapotának.

Mi is az a mindfulness?

A mindfulness kifejezésnek többféle fordítása is létezik, a legelterjedtebb megfogalmazás a „tudatos jelenlét”.

A tudatos jelenlét állapotában agyunk nem dolgozik a múlt és jövő problémáin, „tisztán látja” a minket körülvevő helyzetet és lehetőségeket; kilépünk az „automata pilóta üzemmódból”, megszabadulhatunk régi berögződéseinktől, gondolati sémáinktól, valamint sokkal fókuszáltabban végezhetjük el feladatainkat.
Minél inkább törekszünk arra, hogy a tudatosság állapotában éljünk életünket, annál egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb, boldogabb életet élhetünk, amely természetesen rendkívül pozitív hatással van a munkavégzésünkre is!

mindfulness


A mindfulness szerepe a csapatépítésben

A trénerek általában céltudatosan alkalmazzák a „komfort zónából történő kizökkentést”, mint alapeszközt a képzéseink során, azonban ennek hatása csak a tréningre terjed ki és csak annak eredményességét szolgálja.

A mindfulness, mint cél által vezérelt csapatépítő tréningek pedig kifejezetten olyan „komfort zónán kívüli” események, helyzetgyakorlatok, feladatok összességére épülnek, amelynek eredményeképp „kénytelenek” a résztvevők „jelen lenni”.

A tréning célja tehát, egyrészt hogy a résztvevők felfedezzék, hogy mire képesek, ha a valódi jelenlétnek köszönhetően meghaladják saját határaikat, másrészt hogy megtapasztalják, mekkora többletenergia keletkezik, ha csapatként képesek együttműködni! A mindfulness állapotában a csapattagok könnyebben felismerhetik, hogy az irányítás és a változtatás, fejlődés lehetősége az ő kezükben van.

Csapatépítő tréning ötletek a tudatos jelenlét jegyében

Rafting - a belső egyensúly megteremtője

Profin felépített rafting túráinkon a résztevők közelebb kerülnek önmagukhoz, tanulnak magukról, szembenéznek félelmeikkel, néhányukban örökre megváltozik a világhoz való hozzáállásuk. A megoldandó feladat eltér ugyan egy irodai környezetben szokásostól, de itt derül ki igazán: hogyan teljesít valaki, ha „kilökték” a komfortzónájából. Beszédes mutatója ez az egyén képességeinek: pontosan azoknak a szoft-készségeknek a próbája, amelyeket a munkánk során felmerülő kihívások megoldásához is használunk. Itt az ember csak önmagára és társaira számíthat; a vízen acéllá kovácsolt emberi kapcsolatok születnek újjá. A ráncok jó időre kisimulnak, a rafting és a hegyi levegő pedig hatékony ellenszer a városi hétköznapokkal járó stressz ellen is.

Túlélő tréning - valódi szembenézés önmagunkkal és társainkkal

A résztvevők egy elképzelt, szimulált szituációban, ténylegesen egymásra utalva gyakorolhatják a csapatmunkát – amellett, hogy ténylegesen nem kerülnek túlélési helyzetbe. A csapat hasznos és nem mindennapi ismereteket szerezhet a természetben való túlélésről (menedéképítés, sebesültellátás, tűzgyújtás, stb.), és komoly tapasztalatot azzal a ténnyel kapcsolatban, hogy a túlélés legalapvetőbb feltételei a csapatmunka és az összetartás. Amikor tényleg a lét a tét, akkor leomlanak a gátlások, megváltozik gondolkodásmódunk, más értékrend alapján hozunk döntéseket. Nincsenek kibúvók, nincsen „alibi”, nincs más felelős, csak mi magunk.

Barlangtúra és sziklamászás - a félelmek legyőzése

Barlangtúráink igazi barlangász élményt nyújtanak: a résztvevők sziklákon másznak, ereszkednek, szűk üregeken bújnak át, vizesárok fölött egyensúlyoznak, amely garantálja, hogy esetleges félelmeinkkel szembenézve meghaladhassák önmagunkat és gyakorolják az együttműködést.

A sziklamászó programunkon a csapattagok közösen léphetik át belső korlátaikat: szakképzett hegymászóink segítségével megismerkedhetnek a legegyszerűbb, természetes mászófalakkal és technikákkal. A program alapvetően fejleszti az egyéni az ügyességet, a koncentrációkészséget és a bátorságot teszi próbára, de lehetőség van az egymás iránti bizalom erősítésére is: rövid gyakorlás után és az oktatók felügyelete mellett a résztvevők egymást is biztosíthatják a mászás közben.

Karitatív program - (nem csak) társadalmi felelősségvállalás

A tudatosság szellemében véghezvitt aktív segítségnyújtás a munkavállalók életében is meghatározó szerepet tölt be. Ezen programunk keretében a résztvevők saját kezűleg, tevékenyen segít a rászorulókon: játszótér- és vadetető-építés, közterek, közhasznú intézmények, alapítványi tulajdonok felújítása. A csapattagok új oldalról ismerhetik meg egymást, a hétköznapitól eltérő feladatokat hajtanak végre, amelyek viszont ugyanolyan összehangolt együttműködést igényelnek, mint a munkahelyen. Mindeközben átélik a „jó célért” való összefogás és segítségnyújtás felemelő érzését. A csapat ezután egy olyan közös élményt és maradandó értéket tudhat magáénak, amely lebontja régi paradigmákat és megalapozza a csapatidentitást. A résztvevőkben gyakran egy életre megváltozik a világhoz, az emberekhez és az önmagukhoz való hozzáállásuk.

Mint minden képzés esetében, a csapatépítő tréningeknél is kiemelt fontossággal bír az utánkövetés, azaz a tréning eredményeinek hétköznapi munkába történő átültetése, tudatosítása, valamint a vezető szerepe, aki végső felelősként levezényli és kézben tartja a változást. A mindfulness állapotára való tudatos törekvés nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy egy (csapatépítő)tréning valódi előrelépést jelentsen a szervezet számára.

Fejlesszünk tudatosan:

Venna Development
Buzás Zsuzsanna
06.30.760.2123
info@venna.hu
www.venna.hu
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter