Megjelent: 9 éve

Mire jó a vízorros polikarbonát-profil?

Ha valaha dolgoztál már polikarbonát-lemezekkel, akkor biztosan ismered az egyetlen kevésbé jó tulajdonságukat. Az üregkamrás lemezek belsejében könnyen lecsapódik a pára, ha pedig a nedvesség nem tud távozni, esetleg egy kevés szerves anyag is jut a rendszerbe, kész a katasztrófa. Jön az algásodás, a penész és sok-sok kellemetlenség. Lehet tenni ellene? Hát persze!

Az első lépés: a megfelelő szerelés!

A légkamrás polikarbonát-lemezek szerelésének első lépése, hogy a legkamrákat megfelelő irányban kell elhelyezni. Az üregkamráknak mindig merőlegesnek kell lenniük a talajra, illetve párhuzamosnak a tető dőlésszögével. Ha így rögzíted a lemezeket, a nedvesség szabadon ki tud folyni a légkamrákból. 

A lemezek felső részét fontos vízzáró szalaggal fedni, hiszen így eleve csak minimális nedvesség kerül a rendszerbe. A légköri nedvesség azonban így is be tud jutni az üregkamrákba, ezért az alsó részen páraáteresztő szalagozásra van szükség.

Ha igazán profin szeretnél dolgozni, az alsó oldalt vízorros polikarbonát profillal lásd el. Ez a polikarbonát-kiegészítő azért nagyon hasznos, mert az esetleges csepegést távolabb vezeti a légkamráktól, így a víz biztosabban távozik a rendszerből. Az elfordított vízorros profil arra is alkalmas, hogy a lemezek oldalát zárd vele, így ezen a részen is biztosítani tudod a nedvesség elvezetését. 

Legyenek megfelelőek az illesztések!A polikarbonátlapokat sokféle módszerrel lehet egymáshoz illeszteni, de igazán tartós és esztétikus megoldást csak a kifejezetten erre a célra tervezett profilok adnak. A fali vagy közbenső profilok megfelelően használva szinte észrevétlenek, könnyen fúrható, rögzíthető, szerelhető felületet adnak, merevítik és erősítik a rendszert.

A minőségi polikarbonát-profilokat úgy alakították ki, hogy maradjon hely a lemezek dilatációjának, vagyis hőtáguláskor se keletkezzenek nagyobb rések vagy felesleges feszültségek a rendszerben. Ahhoz azonban, hogy ez az előny érvényesülni tudjon, rendeltetésszerű használatra, alátétgumik és megfelelő csavarok alkalmazására van szükség.

Mi a helyzet az időjárással?Sok helyen látni, hogy az átlátszó tetőket, épületeket nyáron letakarják, akár azért, hogy a jégesőtől megvédjék a rendszert, akár azért, hogy egy kicsit nagyobb árnyékot biztosítsanak. Ezekre a megoldásokra nem feltétlenül van szükség. A mai modern lemezek viszonylag nagy ütésállósággal rendelkeznek, így megfelelő rögzítés mellett relatíve jól ellenállnak a jégverésnek. 

Az árnyékolásra ma már léteznek színezett, füstös felületű polikarbonátlapok is - ezek jó választást jelenthetnek, ha egy nyári délutánon már túl erős a fény a teraszon. Ha azonban mégis a tető letakarása mellett döntesz, az átnedvesedett árnyékolót érdemes minél előbb eltávolítani. 

Megfelelő szerelés után a polikarbonátból készült szerkezetek sok-sok évig mutatósak maradnak, akár nagyobb karbantartások nélkül is. Egy kevés utánajárással a munka gyors és profi - így ezeknek az anyagoknak az előnyeit bárki könnyedén kipróbálhatja.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 13 millió forintos kártérítést kapott egy férfi, mert unalmas volt a munkája

A francia férfi depressziós lett, miután lefokozták menedzseri pozíciójából. Teljes cikk

Mennyit kereshet egy képzett barista?

Sorra nyílnak a specialty kávézók, de mellettük az olyan helyek is, ahol a minőségi kávé készítésére különös gondot fordítanak. Ennek... Teljes cikk

Így búcsúztatták kollégái a nyugdíjba vonuló buszsofőrt

A nyugdíjba vonuló buszvezető 17 évet dolgozott a BKV-nál. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek