Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Mit tehetek, ha nem kapom meg a garantált bérminimumot?

Érdeklődnék, hogy ha nem annyi a garantált bérminimumom (180 000 Ft) amennyit ígért az állam, hanem a cégnél, ahol vagyok 177-es bruttó fizetésem van, több mint egy év munkaviszony után, akkor kihez lehet fordulni? Akikkel beszéltem, egyiknek sem 180 000, az új embereket is 170 000-es kezdő bérrel veszik fel.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó szabályokat a 430/2016. (XII. 15.) Korm. rendelet szabályozza. Ennek értelmében a garantált bérminimum 2018. január 1. napjától kezdődően havi bruttó 180.500,- Ft. A kérdéséből sajnos nem derült ki egyértelműen, hogy Ön olyan munkakörben dolgozik-e, amely legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igényel, illetve azon kollégái vonatkozásában sem tisztázott ez a körülmény, akiknek a fizetése alacsonyabb a garantált bérminimumnál. Ha nem előírás a legalább középfokú végzettség, illetve középfokú szakképzettség, akkor a garantált bérminimum alkalmazása sem kötelező. Ilyen esetben legalább a minimálbérre jogosult a munkavállaló, amelynek összege 2018. január 1. óta havi bruttó 138.000,- Ft. A felek természetesen megállapodhatnak a minimálbérnél magasabb, de a garantált bérminimum szintjét el nem érő munkabérben is. Amennyiben a munkaköre alapján Ön jogosult lenne a garantált bérminimumra, azonban a munkáltató ezt nem biztosítja Önnek, úgy javaslom, hogy jelezze ezt hivatalos úton is a munkáltatója felé, és kérje az elmaradt munkabére kifizetését. Ha nem történik változás, úgy egy munkaügyi perben érvényesítheti az elmaradt munkabére iránti igényét a munkáltatójával szemben. Az elévülési idő három év. Emellett a fenti anomáliát jelezheti a munkaügyi hatóság részére is, bár ez nyilvánvalóan a munkáltató nemtetszését fogja kiváltani.

A válaszadás során egyéb, a kérdésben kifejezetten nem említett körülményeket nem vettük figyelembe.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Novák Tamás

Dr. Novák Tamás ügyvéd, a CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Irodaszakértője, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik a munkajog területén.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

Follow hrportal_hu on Twitter