kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Munkaerő-kölcsönzés: a szürke áttételesen is szürke

Sokat lehet olvasni a sajtóban a munkaerő-kölcsönzés körüli jogi vitákról, és arról, hogy kinek éri ez meg igazán. Tekintve, hogy ez a szolgáltatás a 60-as évek amerikai gazdaságához nyúlik vissza, feltételezhetjük, hogy legálisan is van üzleti fantázia benne. Hogy valójában miként is működik, miért éri meg ez a szolgáltatás azoknak a cégeknek, amelyek kölcsönbe vesznek munkavállalókat, erről egy rövid áttekintéssel szeretnénk tiszta képet adni - mégpedig a szolgáltatás tartalmi részére fókuszálva.

images

images

A felhasználók és szolgáltatók leleményességének köszönhetően ma már sokféle célból alkalmaznak a cégek munkaerőt egy-egy munkaerő-kölcsönző vállalkozástól:
  • rövid távú igényeik kielégítésére
  • adminisztrációs terhek csökkentésére
  • munkavállalókkal való foglalkozás, problémamegoldás delegálására
  • a bérköltségek áttekinthetőbbé és tervezhetőbbé tételére (hosszabb távon)
  • a bérjellegű ráfordítások átcsoportosítása szolgáltatás-vásárlásra (főleg tőzsdén jelen levő nagyvállalatok esetében).

    A magyar gyakorlatban sajnos ismertté vált még egy "előnye" a kölcsönzésnek: a szürkén, részben bejelentett bérek esetében - mivel a kölcsönbe adó cég felelős a munkaviszony létesítésével kapcsolatos mindennemű teendőkért - egy kölcsönző cégen keresztül "legalizálható" a szürke kifizetés. Ezt azonban senkinek sem ajánljuk, mint megoldást (az így működő kölcsönző cégeket ma már nagy létszámú APEH-es ellenőri csapat vizsgálja; a munkavállalók társadalombiztosítása veszélybe kerül esetleges betegség vagy nyugdíj esetén, de a kölcsönbe vevő is rosszul járhat egy esetleges munkahelyi baleset során).

    A munkaerő-kölcsönzés történhet rövidtávra (1-2 nap, 1-2 hét vagy hónap), vagy hosszú távra (évek). Valójában a következő főbb szempontok miatt éri meg ennek az alkalmazása:
  • Gyorsaság: a megbízó csak leadja az igényét, és pár órán belül ott van a megfelelő munkavállaló a feladatra; esetleges csere esetén hasonlóan gyors megoldást kap a kölcsönbe vevő (tehát a folyamat gyorsasága sokszorosa a saját toborzású munkaerő felvételi procedúrájáénak).
  • Problémamentes: a munkavállalók problémáit a kölcsönző cég kezeli, így ezek legtöbbször el sem jutnak a kölcsönvevő vezetőihez, tehát a munkavállalókkal való foglalkozás, sőt, az ő motiválásuk is részben a kölcsönbe adó cég feladata. A kölcsönző cég érdekelt abban, hogy jól termelő (keveset hiányzó, jó minőségű munkát végző) munkavállalót biztosítson a feladatra, hiszen csak a ledolgozott munkaórákért kap díjazást - normál esetben.
  • Csökkent adminisztráció: a munkavállalókkal való foglalkozás, ügyintézés stb. leegyszerűsödik, és ennek ideje jelentősen lerövidül, de ami fontosabb, hogy nem is kell ilyen problémákba belemennie a kölcsönvevőnek, ami akként növeli a hatékonyságot, hogy valóban releváns feladatokkal kell csak foglalkoznia a cégvezetésnek.
  • Biztonság mindhárom fél részére: a munkavállalóknak egyfajta biztonságot jelent, hogy megbízható cégen keresztül dolgoznak, és bár változhat a munkavégzésük helye, a munkáltatójuk azonban mindvégig a kölcsönbe adó, aki gondoskodni fog számunkra folyamatos munkavégzésről. (Emiatt a jól teljesítő kölcsönzött munkaerő többet keres az ugyanebben a munkakörben dolgozó fix alkalmazottaknál.)

    Természetesen az ugyanolyan minőségű kölcsönzött munkaerő sohasem lehet olcsóbb (összehasonlítva a saját állományú munkaerő bérköltségével), mégis megéri (a fenti szempontok miatt). A kölcsönbe adó ugyanis pontosan ugyanazokat a járulékokat fizeti meg a kölcsönzött munkavállaló után, mintha a kölcsönvevő saját maga alkalmazná a dolgozót. Mivel egy munkaerő-kölcsönző cég jellemzően magasabb fizetéseket ad a kölcsönzött munkavállalóknak (főleg azok, amelyek valóban minőségi kölcsönzést folytatnak), így természetesen ennek a munkaerőnek a költségei is magasabbak, mint a saját munkaerőnek. A kiszámlázott díjak ezen felül tartalmazzák még a kölcsönző cég fenti szolgáltatásainak díját is, amely a kikölcsönzött munkavállalók bérköltségére vetítve 15-20 százalék körüli összeg szokott lenni. Ez természetesen nem a teljes haszon, hanem a fenti szolgáltatások ellenértéke, amely jó működés esetén tartalmaz hasznot is.

    Minden más "megoldás" az adócsalás kategóriájába esik, legfeljebb álnévvel illetik.

    Mire érdemes tehát odafigyelnie annak, aki most szeretne kölcsönző céget váltani vagy választani, és biztosra szeretne menni?
  • Ellenőrizzük, hogy az adott kölcsönző cég nyilvántartásba került-e az illetékes munkaügyi központnál.
  • Ellenőrizzük le a kölcsönző cég referenciáit, beleértve a munkavállalókat is.
  • Kérjük el a kölcsönzött munkavállalóink bejelentését igazoló dokumentum másolatát, vagy ezen felül akár a munkaszerződésük másolatát is.

    Tokár Péter
    ügyvezető igazgató
    ESTET Hungária Munkaerő-kölcsönző Kft.
    TESK Tanácsadó Kft.
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

    Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk

    Mire számítanak a munkaerő-kölcsönzők 2024-ben?

    A foglalkoztatás bővülésére számíthatunk – fogalmazott Csizmadia Gábor, a tagszervezetein keresztül 200.000 fő munkavállalót foglalkoztató... Teljes cikk

    Átírhatja a munkaerőpiaci viszonyokat a januárban életbe lépett új szabályozás

    2024. január 1-én lépett hatályba a kormányrendelet, mely több pontban is módosítja a külföldi munkavállalók kölcsönzésének jogszabályi... Teljes cikk