kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Munkaerőpiaci-jövőkutató: a vírus minden tervet felülírt

Kényszerű intézkedések, melyek végül sokkal eredményesebbé tették a cégműködést. Gyors reakciók a megváltozott piaci trendekre. A tavalyi év bevétele, amely egy csökkenő piacon növekedésként könyvelhető el. Többek között ezekről beszélgettünk Beck Zsolttal, az évértékelő interjújában.

Így vészelte át a 2020-as évet a Beck & Partners Kft., és így látja a jövőt a munkaerőpiaci-jövőkutató ügyvezető.

Az idei év ha jól gondolom, felülírta a januári terveket. Miket kellett átalakítanotok, újragondolnotok a vírushelyzet miatt, ami a szolgáltatásokat, rendezvényeket illeti?

Igen, teljesen átírt mindent és nagyon gyorsan kellett reagálnunk. Készültünk új szolgáltatásokkal is, többféle online toborzási csomagunk lett. A legnépszerűbb az, ahol tripla garanciát adunk. Vagy feltesszük újból a hirdetést, vagy beszámoljuk a kifizetett összeget drágább szolgáltatásba, vagy küldünk 5 db jelöltet. Ezt nagyon szeretik az ügyfeleink, mert biztonságot ad nekik. A rendezvényeink száma és fajtája nőtt és online-ra álltunk át. Nagyon népszerű online a HR Reggeli, a HR Zóna és a vezetői reggeli. Sőt két sikeres 3 napos online konferenciát is magunk mögött tudunk, a HR Maratont.

Hogy ment nálatok a home office-ra való átállás? Vezetőként hogyan értékeled a home office hatékonyságát?

Igen, március közepével átálltunk. Az volt a szerencsénk, hogy idei év januárjában vezettük be azokat a rendszereket, amelyek teljes mértékben támogatják a home office-t. Milyen szerencse, hogy munkaerőpiaci jövőkutató is vagyok. : ) Nekünk bevált egyébként, hatékonyabb lett tőle a cégünk. A kollégák egymással zajló felesleges interakciói lecsökkentek, megspórolták az utazási időt stb. Röviden, hatékonyabbak lettünk.

Fejvadász cégként teljesen ráláttok a munkaerőpiacra. Milyen változásokat hozott az első hullám, majd a második a kereslet-kínálat szempontjából?

Az első hullám elején megálltak a cégek kicsit, sokan befagyasztották a toborzást. Ez azonban májusban elkezdett normalizálódni. A második hullámnál pedig inkább a karanténok miatt jelentett problémát, ami le tudta lassítani a folyamatot akár a jelölt akár az ügyfél oldalon. De a munkaerő iránti kereslet nőtt. Legalábbis mi ezt látjuk. De biztos a nagyon aktív marketingünk hatása is ez, hiszen a járvány alatt ezt a divíziónkat nagyon megerősítettük.

Vannak olyan változások, amik kényszerűek voltak, de végül olyan jól sikerültek, hogy hosszú távon megtartjátok őket?

Igen, nagyon sokat tanultunk ebből az időszakból. Új marketing eszközöket használunk nagyon sok videó anyagot készítünk. Ezt mindenképp megtartjuk. Az értékesítésünket is megerősítettük, több új kollégával bővültünk. De ahogy az elején említettem, a home office is bevált és jól vizsgázott. Iroda-kihasználás szempontjából is megéri megtartani.

Nem lehet elmenni a vírushelyzet gazdasági következményei mellett sem. Munkaerőpiaci jövőkutatóként hogy látod, milyen hosszú és rövid távú következményekkel lehet számolni, ami a munkaerőpiacot illeti?

A munkaerőpiacon főképp a turizmusban érintett szektorok szenvedték meg ezt az időszakot. De a nem élelmiszereket forgalmazó üzleteknek sem volt aranybánya ez az időszak. Ezeknek a szektoroknak kell idő, mire talpra tudnak állni. Addig pedig nagyon sok munkavállaló elhagyja ezt a területet. Ez egy komoly probléma. Mellette pedig a korábbi trend megmaradt, egyre több informatikusra és mérnökre van szükség. A növekedés üteme itt azért csökkent, de a trend megmaradt. Természetesen a világgazdaság átalakulása is zajlik, aminek hatása pár év múlva érezhető jobban, a robotizáció nagyobb térnyerésével. Addigra át kellene alakítani nálunk is a hangsúlyt, érdemes volna több központi alapkutatást és K+F-t finanszírozni. Ez a jövő.

Cégvezetőként nyilván több szempontból aggasztó volt ez a helyzet. Nagy anyagi veszteséget, bevétel-kiesést okozott nektek ez az év? Hogy alakulnak a számok? És milyen intézkedéseket hoztál azért, hogy minél kisebb gazdasági kárral ússzátok ezt meg?

Igen, a mi szektorunkat meglehetősen érintette ez a helyzet. Én egyik oldalt csökkentettem a működési költségeket, hiszen mi is, mint minden cég, sok felesleges dologra költöttünk. Hál'isten elbocsátani csak 2 főt kellett az elején. Emellett megerősítettük a marketingünket és az értékesítésünket. Most már ott tartunk, hogy magunkhoz is toborzunk. Azon dolgozunk, hogy a tavalyi bevételt hozni tudjuk és van is rá reális esély. De ehhez fel kellett gyűrni minden kollégámnak az ingujját!

Mersz/lehet készülni ennyi bizonytalanság után a jövő évre? Ha igen, mik a terveitek?

Tervezni mindig kell! Maximum átalakítjuk gyorsan és rugalmasan. Mi arra készülünk, hogy kifelé jövünk ebből, és 2021-re egy enyhe gazdasági emelkedés lesz. 2022-re pedig már nagyobb konjunktúrára számítok. Úgyhogy mi egy komolyabb növekedési tervvel készülünk, és már idén veszünk fel új kollégákat ehhez!

Végezetül egy ilyen megpróbáltatásokkal teli év után mire vagy a legbüszkébb?

Én a csapatomra vagyok a legbüszkébb! Mindenki derekasan helytállt! És az ügyfeleinkre! Nekik sem volt egyszerű, sokszor oda-vissza egymást hallgattuk meg, ki mivel küzd! De a csapatom ereje és az ügyfelek töretlen bizalma volt az, ami kellett ahhoz, hogy talpon maradjunk és ne zsugorodjunk, hanem tudjunk növekedésben gondolkodni. Én ebben az évben már arra is büszke leszek, ha hozzuk a tavalyi bevételt, azt is növekedésnek gondolom egy csökkenő piacon, ha pedig 1 Ft-tal túlteljesítjük, akkor pezsgőt is bontok. De e mögött nagyon sok munka van.

Én mindenkinek nagyon kellemes és szeretetteljes karácsonyt és nagyon sikeres 2021-es esztendőt kívánok, és ha már '21 jön, akkor remélem ez tényleg a Black Jack éve lesz mindenkinek! Megérdemeljük! Az egész ország megérdemli!
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Úton a felsővezetői lét felé - hogyan segíthet egy mentor a cél elérésben?

Bartha Edit és Verebélyi Péter évekig kollégák voltak egy multinacionális vállalatnál. Edit Péter tanácsára jelentkezett a Corvinus Executive... Teljes cikk

Megtartott munkáltatói ígéretek

A munkaerőpiac „köztes” szereplői, azaz a munkaerő szolgáltatók – tehát a Pannon-Work cégcsoport is – a munkáltatói márka tekintetében is... Teljes cikk

Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk