Megjelent: 14 éve

Munkavédelemi hiányosságok szinte minden ágazatban vannak

images

A sokrétű vállalkozói szintnek "köszönhetően" az építőipari ágazatban a munkát ténylegesen elvégző alvállalkozó szinte semmit sem fordít munkavédelemre - mondta Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság tagja, a PBSZ Kft. ügyvezető igazgatója. Csupán néhány nagyberuházás esetében mondható el, hogy a területeken folyó munkavédelem és annak koordinációja megfelelő színvonalú. Ám mégsem ez a jellemző, sokkal inkább az, hogy a tervező cégek nem foglalkoztatnak biztonsági és egészségvédelmi koordinátorokat, az ellenőrzött munkáltatók pedig nem rendelkeznek biztonsági és egészségvédelmi tervekkel. A művezetők eltűntek, vannak helyettük építésvezetők, akiknek azonban még az alapvető munkavédelmi ismeretei is hiányoznak.

Az építőipar technikai fejlődése ugyanakkor a munkahelyi kockázatok csökkentését eredményezi, hiszen egyre biztonságosabb, profibb megoldásokat alkalmaznak. A probléma többnyire akkor keletkezik, amikor a javításokat, karbantartásokat jellemzően külső cégekkel végeztetik el. Itt viszont már egyre több szabálytalanságot követnek el, főleg a védőburkolatok, védőrácsok szerelését követő nem megfelelő visszahelyezések, illetve azok elmaradása miatt.

A sütőiparban számos cég szerzett be új gépeket az elmúlt időszakban, amivel hozzájárultak a munkavédelmi helyzet javulásához.

Hiányosságok, kisebb problémák szinte minden ágazatban vannak
Az élelmiszeriparban az egyes iparágak a magas műszaki követelmények miatt általában megfelelnek a munkabiztonsági előírásoknak, ám itt is van két probléma: a kölcsönzött munkaerő és a feketemunka. A tapasztalatok alapján bizonyosan kijelenthető, hogy ezeket az embereket nem látják el megfelelő védőfelszereléssel, a pihenőidő, pihenőnap nincs biztosítva számukra, és az oktatásukra, betanításukra sem fordítanak annyi energiát, mint a bejelentett munkásokéra.

A pozitív tendenciák közé sorolható, hogy a közlekedés, szállítás, járműjavítás szakágazatban megfelelő a munkabiztonság, sőt néhány cég esetén az átlagosnál sokkal jobb.

A magyar mezőgazdaság területén szélsőséges különbségekkel és különböző színvonalú munkaeszközökkel találkozhatunk. Az egyes gazdálkodó szervezetek általában csak támogatások megszerzésével tudnak fejlesztéseket megvalósítani, ezért nagyon sok múlik a munkáltatók pályázási készségén.

A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás területén tavaly majdnem ötödével kevesebb munkabaleset volt, mint a megelőző évben. Kisebb hibáktól eltekintve az áramszolgáltatóknál jól szervezett, fegyelmezett munka folyik, azonban a villamosenergia-iparban dolgozó nagyszámú alvállalkozónál szinte minden területen tapasztalhatók különféle munkabiztonsági hiányosságok.

Romlott a helyzet az egészségügyben és az oktatás területén
Az egészségügyi és szociális ágazathoz tartozó épületek esetében pénz hiányában elmaradtak a karbantartások, vagy csupán a meghibásodott eszközök kijavítására korlátozódtak. Az intézmények zömében a munkabiztonság helyzete összességében kismértékben romlott: egyes területeken tovább nőtt a balesetek száma (például mentőszolgálat, betegszállítás).

Az oktatási ágazatban szinte egyáltalán nem történt fejlesztés. A tanműhelyekben elavult gépeket üzemeltetnek, minimális karbantartással, a védőberendezések műszaki állapota pedig a biztonság határát súrolja - derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.

  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A távmunka-rendelet csapdái - erre figyeljünk munkaadóként (1.)

Az átfogó szabályozás eddig elmaradt, ám november 11-én Kormányrendelet (487/2020. (XI.11.) jelent meg a távmunkáról a veszélyhelyzet idejére,... Teljes cikk

Újabb 66 testkamerával védi jegyvizsgálóit a MÁV

A MÁV-Start 66 új testkamerát szerzett be, így már 174 ilyen eszköz támogatja a jegyvizsgálók munkáját. Teljes cikk

Koronavírus: kérik vissza a buszsofőrök a kordont

A tavasszal már bevált első ajtós kordonok visszaállítását és a maszkviselés alóli felmentést kéri a közösségi közlekedésben dolgozó... Teljes cikk