Megjelent: 14 éve

Munkavédelemi hiányosságok szinte minden ágazatban vannak

A sokrétű vállalkozói szintnek "köszönhetően" az építőipari ágazatban a munkát ténylegesen elvégző alvállalkozó szinte semmit sem fordít munkavédelemre - mondta Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság tagja, a PBSZ Kft. ügyvezető igazgatója. Csupán néhány nagyberuházás esetében mondható el, hogy a területeken folyó munkavédelem és annak koordinációja megfelelő színvonalú. Ám mégsem ez a jellemző, sokkal inkább az, hogy a tervező cégek nem foglalkoztatnak biztonsági és egészségvédelmi koordinátorokat, az ellenőrzött munkáltatók pedig nem rendelkeznek biztonsági és egészségvédelmi tervekkel. A művezetők eltűntek, vannak helyettük építésvezetők, akiknek azonban még az alapvető munkavédelmi ismeretei is hiányoznak.

Az építőipar technikai fejlődése ugyanakkor a munkahelyi kockázatok csökkentését eredményezi, hiszen egyre biztonságosabb, profibb megoldásokat alkalmaznak. A probléma többnyire akkor keletkezik, amikor a javításokat, karbantartásokat jellemzően külső cégekkel végeztetik el. Itt viszont már egyre több szabálytalanságot követnek el, főleg a védőburkolatok, védőrácsok szerelését követő nem megfelelő visszahelyezések, illetve azok elmaradása miatt.

A sütőiparban számos cég szerzett be új gépeket az elmúlt időszakban, amivel hozzájárultak a munkavédelmi helyzet javulásához.

Hiányosságok, kisebb problémák szinte minden ágazatban vannak
Az élelmiszeriparban az egyes iparágak a magas műszaki követelmények miatt általában megfelelnek a munkabiztonsági előírásoknak, ám itt is van két probléma: a kölcsönzött munkaerő és a feketemunka. A tapasztalatok alapján bizonyosan kijelenthető, hogy ezeket az embereket nem látják el megfelelő védőfelszereléssel, a pihenőidő, pihenőnap nincs biztosítva számukra, és az oktatásukra, betanításukra sem fordítanak annyi energiát, mint a bejelentett munkásokéra.

A pozitív tendenciák közé sorolható, hogy a közlekedés, szállítás, járműjavítás szakágazatban megfelelő a munkabiztonság, sőt néhány cég esetén az átlagosnál sokkal jobb.

A magyar mezőgazdaság területén szélsőséges különbségekkel és különböző színvonalú munkaeszközökkel találkozhatunk. Az egyes gazdálkodó szervezetek általában csak támogatások megszerzésével tudnak fejlesztéseket megvalósítani, ezért nagyon sok múlik a munkáltatók pályázási készségén.

A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás területén tavaly majdnem ötödével kevesebb munkabaleset volt, mint a megelőző évben. Kisebb hibáktól eltekintve az áramszolgáltatóknál jól szervezett, fegyelmezett munka folyik, azonban a villamosenergia-iparban dolgozó nagyszámú alvállalkozónál szinte minden területen tapasztalhatók különféle munkabiztonsági hiányosságok.

Romlott a helyzet az egészségügyben és az oktatás területén
Az egészségügyi és szociális ágazathoz tartozó épületek esetében pénz hiányában elmaradtak a karbantartások, vagy csupán a meghibásodott eszközök kijavítására korlátozódtak. Az intézmények zömében a munkabiztonság helyzete összességében kismértékben romlott: egyes területeken tovább nőtt a balesetek száma (például mentőszolgálat, betegszállítás).

Az oktatási ágazatban szinte egyáltalán nem történt fejlesztés. A tanműhelyekben elavult gépeket üzemeltetnek, minimális karbantartással, a védőberendezések műszaki állapota pedig a biztonság határát súrolja - derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.

  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit tehet a munkáltató a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező munkavállalók esetén?

Milyen következményekkel járhat a védettségi igazolvány léte vagy hiánya a munkaviszonyban? Megszüntethető-e a védettségi igazolvánnyal nem... Teljes cikk

Nem kerülhetnek előrébb az oltási sorban a pedagógusok

Sok pedagógus életkoránál és betegségeinél fogva már megkapta az oltást, és továbbra is a legveszélyeztetetttebbek, az idősek és krónikus... Teljes cikk

Ismét az első ülések kordonozásával védik a sofőröket

A héten ismét bevezetik az első ülések kordonozását a BKV-nál. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) korábban már követelte, hogy a... Teljes cikk