Megjelent: 12 éve

Munkavédelemi hiányosságok szinte minden ágazatban vannak

images

A sokrétű vállalkozói szintnek "köszönhetően" az építőipari ágazatban a munkát ténylegesen elvégző alvállalkozó szinte semmit sem fordít munkavédelemre - mondta Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság tagja, a PBSZ Kft. ügyvezető igazgatója. Csupán néhány nagyberuházás esetében mondható el, hogy a területeken folyó munkavédelem és annak koordinációja megfelelő színvonalú. Ám mégsem ez a jellemző, sokkal inkább az, hogy a tervező cégek nem foglalkoztatnak biztonsági és egészségvédelmi koordinátorokat, az ellenőrzött munkáltatók pedig nem rendelkeznek biztonsági és egészségvédelmi tervekkel. A művezetők eltűntek, vannak helyettük építésvezetők, akiknek azonban még az alapvető munkavédelmi ismeretei is hiányoznak.

Az építőipar technikai fejlődése ugyanakkor a munkahelyi kockázatok csökkentését eredményezi, hiszen egyre biztonságosabb, profibb megoldásokat alkalmaznak. A probléma többnyire akkor keletkezik, amikor a javításokat, karbantartásokat jellemzően külső cégekkel végeztetik el. Itt viszont már egyre több szabálytalanságot követnek el, főleg a védőburkolatok, védőrácsok szerelését követő nem megfelelő visszahelyezések, illetve azok elmaradása miatt.

A sütőiparban számos cég szerzett be új gépeket az elmúlt időszakban, amivel hozzájárultak a munkavédelmi helyzet javulásához.

Hiányosságok, kisebb problémák szinte minden ágazatban vannak
Az élelmiszeriparban az egyes iparágak a magas műszaki követelmények miatt általában megfelelnek a munkabiztonsági előírásoknak, ám itt is van két probléma: a kölcsönzött munkaerő és a feketemunka. A tapasztalatok alapján bizonyosan kijelenthető, hogy ezeket az embereket nem látják el megfelelő védőfelszereléssel, a pihenőidő, pihenőnap nincs biztosítva számukra, és az oktatásukra, betanításukra sem fordítanak annyi energiát, mint a bejelentett munkásokéra.

A pozitív tendenciák közé sorolható, hogy a közlekedés, szállítás, járműjavítás szakágazatban megfelelő a munkabiztonság, sőt néhány cég esetén az átlagosnál sokkal jobb.

A magyar mezőgazdaság területén szélsőséges különbségekkel és különböző színvonalú munkaeszközökkel találkozhatunk. Az egyes gazdálkodó szervezetek általában csak támogatások megszerzésével tudnak fejlesztéseket megvalósítani, ezért nagyon sok múlik a munkáltatók pályázási készségén.

A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás területén tavaly majdnem ötödével kevesebb munkabaleset volt, mint a megelőző évben. Kisebb hibáktól eltekintve az áramszolgáltatóknál jól szervezett, fegyelmezett munka folyik, azonban a villamosenergia-iparban dolgozó nagyszámú alvállalkozónál szinte minden területen tapasztalhatók különféle munkabiztonsági hiányosságok.

Romlott a helyzet az egészségügyben és az oktatás területén
Az egészségügyi és szociális ágazathoz tartozó épületek esetében pénz hiányában elmaradtak a karbantartások, vagy csupán a meghibásodott eszközök kijavítására korlátozódtak. Az intézmények zömében a munkabiztonság helyzete összességében kismértékben romlott: egyes területeken tovább nőtt a balesetek száma (például mentőszolgálat, betegszállítás).

Az oktatási ágazatban szinte egyáltalán nem történt fejlesztés. A tanműhelyekben elavult gépeket üzemeltetnek, minimális karbantartással, a védőberendezések műszaki állapota pedig a biztonság határát súrolja - derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkabalesethez kapcsolódó dokumentáció - a munkáltatóra és munkavédelmi szakemberre váró feladatokkal

Egy balesetnél a munkáltatónak, vezetőnek, helyszínen lévő dolgozónak egyik pillanatról a másikra számos kötelessége, feladata keletkezik. Meg... Teljes cikk

Letölthető munkabaleseti jegyzőkönyv minta és pótlap

A munkáltatónak minden bejelentett, illetve tudomására jutott balesetről meg kell állapítania, hogy munkabalesetnek tekinti-e. Cikkünkben letölthető... Teljes cikk

A foglalkoztatottság miatt nő a munkabalestek száma is

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya napokkal ezelőtt tette közzé az idei első félévben történt munkabalesetek alakulásáról szóló... Teljes cikk