kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Nagy leépítési hullám készülődik a közszférában

30 milliárd forintot akar megspórolni a kormány a központi költségvetésből finanszírozott szervezeteknél végrehajtandó létszámleépítésekből.

„A központi költségvetésből finanszírozott szervezeteknél végrehajtandó létszámleépítésekből” 30 milliárd forintot akar megspórolni a kormány. Szakértők szerint ez azt jelenti, hogy bármelyik állami hivatal, minisztérium vagy háttérintézmény kénytelen lehet megválni több dolgozójától is - írja a Népszava.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné azt mondta a lapnak, egyre több jelzést kapnak arról, hogy komoly leépítés készülődik a kormányhivatalokban, amelyekben több mint 37 ezren dolgoznak.

Információik szerint a kormányhivatalokat nem egységesen érintik majd a kirúgások. Tíz százalék fölötti létszámcsökkentési tervekről tudnak Szabolcsban, de a fővárosi szervezethez nem nyúlnának.

Az MKKSZ 618 ezer közszolgálatban dolgozót tart nyilván, ennyien kapják valamilyen formában az államtól a fizetésüket. A létszám a 2010-es zárszámadásban még csak 227 ezer fő volt, az Orbán-kormány központosításai nyomán duzzadt fel ennyire. Ezzel párhuzamosan nőtt a központi létszám is: ha csak a Miniszterelnökséget nézzük, ott 2010-ben még csak 93-an dolgoztak, 2021-ben azonban már 1281, idén pedig 1872 a foglalkoztatottak létszáma.
A kormány elkötelezett a bürokráciacsökkentés mellett. 2018-ban egy nagy létszámleépítést már végrehajtottunk. Továbbra is az a célunk, hogy kizárólag csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van - válaszolta a Miniszterelnökség a lap megkerésésére.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kormányhivatali alkalmazottak közül többen is elmondták: az utóbbi hetekben tapasztalták, hogy a megüresedett álláshelyeket már nem töltik fel a járási hivatalokban, illetve a megyei kormányhivatalban, és egyesek szerint az is felvetődött, hogy az úgynevezett települési ügysegédekből – akik heti rendszerességgel kijártak az adott körzetek kisebb falvaiba, és ott másfél-két órás ügyfélfogadással segítettek kérelmeket megírni, egyéb nyomtatványokat kitölteni – esetleg kevesebb teljesít majd szolgálatot a jövőben. 

Több járási és megyei kormányhivatalból a Népszavának azt jelezték, hogy a nyugdíjba vonulók helyét már most sem tölthetik be. Az ukrán határ mentén dolgozó tisztviselőket pedig kifejezetten felzaklatták a nagy szabolcsi leépítésekről szóló hírek, hisz a menekültek ügyeinek intézése miatt a háború előttinél a mostani létszám mellett is sokkal több a munkájuk - írja a Népszava.

 

 

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Íme a legfrissebb fluktuáció körkép - kik és miért váltanának?

Egy felmérésben résztvevő munkavállalók 62 százaléka tervezi elhagyni munkahelyét a közeljövőben, legtöbben magasabb fizetésért váltanának –... Teljes cikk

Ezer embert építettek le a bankok

A digitális átállásnak és a bankfúzióknak köszönhetően egyre kevesebb az olyan hely, ahol az ügyfelek személyesen intézhetik a banki ügyeiket. A... Teljes cikk

A férfiak és a nők között is egyre több a munkanélküli

Mindkét nem esetében 4 százalékra nőtt a munkanélküliség. Teljes cikk