kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Nagyító alatt a szakácsfizetések

Bruttó 106 881 forint. Ennyi volt 2010-ben egy szakács havi alapfizetése a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat bérstatisztikája szerint, amely a hivatalosan bejelentett munkabéreken alapul. Az átlagfizetés azonban keveset árul el egy szakmában a kereseti lehetőségekről. Akad hely, ahol 90 ezerrel kell beérnie a szakácsoknak, a krém 1 millió forint körül keres havonta. Nagyító alatt a szakácsfizetések.

images

Még csak a tavasz első hónapját tapossuk, a vendéglátóegységek máris toborozzák a személyzetet a nyári szezonra. Internetes hirdetésben egy tihanyi panzió például havi nettó 250 ezer forintos fizetésért keres főszakácsot a nyárra. "Heti 6 nap a munka, napi 10 órás műszakokkal és egy vasárnapi szabadnappal. A főszakácsnak természetesen a szállást és az étkezést is biztosítjuk a szezon időtartamára"- tudtuk meg a szálláshely tulajdonosától.


A próbamunka mindent eldönt



Egy másik hirdetésben egy kelet-magyarországi főiskola keresi menzájának leendő szakácsát. "Rátermettségtől, ügyességtől függően nettó 90-120 ezer forintos fizetéssel tervezzük felvenni a legmegfelelőbb jelentkezőt"- árulta el az iskola egyik szakácsa. A szakma sajátosságait figyelembe véve egyetlen próbanap alatt már feltérképezhető a pályázó alkalmassága. Itt most szó szerint is igaz, hogy a puding próbája az evés. "A szakácsjelöltnek kétféle levest és hatféle második fogást kell elkészítenie a próbanapon. Közben a háttérből figyeljük a diákok reakcióit, és azt, mennyire fogynak az ételek. Ha jól dolgozott, ízletesen készítette el a fogásokat, az a menük fogadtatásából egyértelműen látszik"- magyarázta a szakács, aki a munkaerő-kiválasztással is foglalkozik.


Nem telített a magyar piac



Bár az OKJ-s bizonyítványt adó iskolák valósággal ontják magukból a pályakezdőket, egyelőre nem telített a szakma Magyarországon. "Intézményünkből évente 800 végzős kerül ki a munkaerőpiacra, mintegy 60 százalékuk szakács. Indulásként általában nettó 120-150 ezer forintot kereshetnek. Ez az összeg a tehetségesebb szakácsoknál 4-5 év múlva akár havi nettó 300-400 ezer forintra emelkedhet, konyhafőnökké általában 2-3 év eltelte után léphetnek elő" - mondja Kovács László, a Gundel Károly Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola szakképzési igazgatója.


Hiányszakma Nyugat-Európában



Aki pedig tehetséges és mobil, őt várja a nyugat-európai álláspiac. "Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban - a magyar bér három-, négyszerese könnyedén megkereshető - így a nyelveket beszélő, fiatal szakemberek rendre élnek is a lehetőséggel. Egy 2 éve végzett, egykori diákom például Németországban él, bruttó 2000 eurót keres és egyelőre esze ágában sincs hazajönni"- adott betekintést a szakma helyzetébe Kovács László.

A kialakult helyzethez az is nagyban hozzájárult, hogy az EU-tagországokban más szerkezetű a szakács szakképzés. Így a nyugat-európai szakemberek többségének - bár magasabb szinten ismernek egy-egy gasztronómiai részterületet - nincs olyan átfogó ismerete a konyhaművészet egészéről, mint a nálunk végzetteknek. A Magyarországon megszerzett és külföldön továbbfejlesztett szakmai tudást épp ezért nagyra értékelik.

A szakácsok kereseti viszonyait az étterem profilja is meghatározza. Egy bejáratott vendéglő főszakácsa nem ritkán többet keres, mint a nagyobb éttermekben dolgozó, részfeladatokat ellátó kollégái, mert munkája nagyobb felelősséggel és több önállósággal jár. Egy ilyen szakember 10 -15 év gyakorlattal akár bruttó 500 ezer forintot is megkereshet.


A krém 1 millió forint felett keres



A szakma krémje 1 millió forint felett keres havonta - igaz, ebbe az élcsapatba csak kevesen, legfeljebb húsz ember tartozik a szakmából.

"Az ilyen kaliberű sztárszakácsok nyelveket beszélnek, külföldön is megfordultak, neves, például Michelin-csillagos étteremben dolgoztak, forog a nevük a sajtóban" - magyarázza Simon Gábor, a szakácsokat is képző Corvus Kft. igazgatója. "Emellett érteniük kell a marketinghez, mert ha tetszik, ha nem, az is a showbusiness része. Munkájukhoz ugyanis szervesen hozzátartozik, hogy a gasztronómiában az emberek életérzést, kikapcsolódást is keresnek. A jobbára a sztárséfek szakmai jelenléte miatt látogatott luxuséttermeket a közönség legkevésbé sem az éhségérzet sokkal inkább az élmények miatt keresi fel."


Kemény fizikai munka hőségben



Az átlagos hazai szakács bére azonban a nettó 100-200 ezer forint körüli sávban mozog és gyakran 40 fokos hőségben, kemény fizikai munkával kell 200 kg nyersanyagból menüsorokat varázsolniuk a kockás abroszokra.
  • 2025.11.25Pannon HR Konferencia Budapest A Pannon HR Konferencia Budapest 2025 a humánerőforrás-szakma egyik kiemelt találkozója, ahol elismert szakértők – Tari Annamária, Molnár Attila, Gácsi Anna, Dr. Sipka Péter és Sipka Bence – osztják meg tapasztalataikat a legaktuálisabb HR-trendekről és kihívásokról. Egy nap, amely inspirációt, tudást és értékes szakmai kapcsolatokat kínál minden HR-szakember számára.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.12.03Humán controlling A képzés során megtanulhatja, miként támogathatja a controlling szemlélet a HR-stratégiát. Megmutatjuk, hogyan tervezze és kontrollálja a személyi jellegű ráfordításokat, elemezze a munkaerő költségeit és megtérülését, valamint, hogyan alkalmazza a teljesítménymenedzsment és a humán tőke elemzés legfontosabb módszereit a vállalati hatékonyság növelése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Lemaradtak a középvezetők – csak ennyivel nőtt a fizetésük idén

Úgy tűnik, idén a középvezetők maradtak le a legjobban a bérversenyben: átlagosan kevesebb mint 7 százalékkal nőtt a fizetésük, miközben több... Teljes cikk

Október végétől a nők már ingyen dolgoznak – de most fordulhat a kocka

Az Egyenlő Díjazás Napja idén október 27-re esik. Ettől a szimbolikus naptól kezdve olyan, mintha a nők az év végéig „ingyen” dolgoznának a... Teljes cikk

Minimálbér-emelés: több, mint bérváltozás – így hat az egész ügyviteli rendszerre

A minimálbér-emelés hatása messze túlmutat a bérek korrekcióján – az egész ügyviteli és adminisztrációs folyamatra kihat, ezért érdemes... Teljes cikk